logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitoring domowy z baterią: jaka bateria dla kamery, routera na 24h bez prądu?

Junkyard 04 Mar 2023 17:07 1848 10
  • #1 20469321
    Junkyard
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam pytanie chcę zrobić monitoring w domu i na zewnątrz z baterią kamera plus zasilanie routera, w razie braku prądu chcę dalej mieć dostęp bezprzewodowy na chociaż 24 godziny, jaka baterie potrzebuje jak to obliczyć, lub niech ktoś doradzi jak to zrobić jestem dość zielony w tej kwestii. Z góry dzięki.
  • #2 20469333
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Bateria ma pojemność wyrażoną w Ah (amperogodzinach). Amperogodzina pozwala pobierać prąd o wielkości jednego ampera przez godzinę. Jeśli używasz baterii akumulatorów kwasowo ołowiowych, to producenci potrafią podać tę pojemność dla prądu dwudziestogodzinnego, co daje lepszy wynik niż dla prądu dziesięciogodzinnego czy większego.
    Dla podtrzymania zasilania przez 24h potrzeba dobrać pojemność baterii do poboru prądu.
    Dla tematycznych 5A będzie to Q=I*T=5A*24h=120Ah. Co najmniej 120Ah.
    Teraz jeszcze warto wziąć pod uwagę zużycie akumulatorów. Zużyty akumulator kwasowo ołowiowy ma 80% znamionowej pojemności. Litowo jonowy można eksploatować do ubytku 50% pojemności (dane katalogowe). Jeśli kupisz akumulatory żelowe, to powinny mieć pojemność 150Ah, a po ich zużyciu pojemność spadnie do 120Ah i wtedy zdecydujesz czy kupisz kolejną baterię, czy pogodzisz się z krótszym czasem podtrzymania.
    Szczegółowe informacje o akumulatorach kwasowo ołowiowych są podręcznikach dla ZSZ i podręcznikach udostępnionych przez dla użytkowników (Yuasa, Panasonic, VARTA, itp.).
  • #3 20469419
    Junkyard
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź a dało by radę zrobić i jak żeby podczas gdy jest prąd ciągnie z sieci lub ładuje akumulatory a akumulator daje zasilanie a gdy nie ma prądu w sieci działa odrazu akumulator , napewno się da tylko co potrzebuje bo sieć ma 230V a akumulator 12V dotego zasilacze przerabiają prąd 230 na 12 i jak to zebrać pozbyć się zasilaczy wpiąć sprzęt pod akumulator a akumulator przez coś w rodzaju przetwornicy lub prostownika do sieci ? Czy coś mylę
  • #4 20469552
    Yansi
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    Chodzi Ci o UPS?
    Podtrzymuje komputer w razie braku zasilania, jak jest zasilanie z sieci 230V to ładuje akumulator i zasila sprzęt 230 woltowy.
    Jak znika prąd z sieci przełącza automatycznie na zasilanie awaryjne z akumulatora.
  • #5 20470290
    LEDówki
    Poziom 43  
    UPS ma być do pracy ciągłej i z możliwością podłączenia zewnętrznej baterii akumulatorów. Tanie przetwornice 12/230V mogą nie zdążyć włączyć 230V przy zaniku napięcia sieciowego i zabezpieczane urządzenia wyłączą się. Chyba, że nie zależy Ci na bezprzerwowym zasilaniu, to taka przetwornica 12/230V nada się do zasilania urządzeń z zasilaczami impulsowymi. Do zasilania silników indukcyjnych i transformatorów potrzebne są przetwornice "pełny sinus".
  • #6 20471219
    Junkyard
    Poziom 2  
    Patrzyłem UPS dość drogo wychodzą aż tak mi nie zależy na ciągłości zasilania dokładnie chce żeby przy zaniku prądu przez dobre 8h chociaż działał kamera router i ten cały interfejs do światłowodu aby dalej zdalnie obserwować działkę na wyjazdach poza dom.
  • Pomocny post
    #7 20471503
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20472922
    Junkyard
    Poziom 2  
    To najtaniej jak rozumiem zrobić to akumulator żelowy np. 100Ah do tego ładowanie do niego i na wyjściu stabilizator napięcia, żeby nie wypalić kabli.
  • #9 20473098
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20473125
    LEDówki
    Poziom 43  
    Bateria akumulatorów kwasowo ołowiowych może być stale pod napięciem - w tzw. trybie buforowym można utrzymywać napięcie 13,8V. Ja wcale nie jestem taki pewny, że urządzenia zasilane przetwornicami impulsowymi będą działały w tak szerokim zakresie napięć 9-15V. A jak się coś zepsuje? Pomocnik zwróci koszty? Urządzenia przeznaczone do użytkowania w samochodzie można zasilać w ten sposób, bo te są przystosowane do zasilania napięciami od 10 do 14,5V. W przypadku urządzeń domowych tej pewności nie ma. Jeśli urządzenia mają być zasilane w trybie buforowym, to do ich zasilania potrzebny jest zasilacz a nie ładowarka. Ładowarki zazwyczaj są przystosowane do pracy w trybie cyklicznym i długotrwałe obciążenie prądem 5A (być może znamionowym) z pewnością skróci ich żywot.
  • #11 20473262
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zasilania systemu monitoringu w domu i na zewnątrz przy użyciu akumulatorów. Użytkownik poszukiwał rozwiązania, które zapewniłoby zasilanie kamery i routera przez co najmniej 24 godziny w przypadku braku prądu. Odpowiedzi wskazywały na konieczność obliczenia pojemności akumulatora w Ah, przy czym dla poboru 5A wymagane byłoby minimum 120Ah. Zasugerowano użycie akumulatorów żelowych lub litowo-jonowych, które mogą być ładowane w trybie buforowym. Wskazano również na możliwość zastosowania UPS, który automatycznie przełącza zasilanie na akumulator w przypadku zaniku prądu. Użytkownik rozważał zastosowanie akumulatora 100Ah z ładowarką oraz stabilizatorem napięcia. Podkreślono znaczenie sprawdzenia napięcia zasilania urządzeń oraz ich poboru prądu, aby dobrać odpowiednią pojemność akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA