logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa płyty sterującej mopa Karcher - rekomendacje specjalistów i porady

bimb66 05 Mar 2023 11:25 2649 12
REKLAMA
  • #1 20470444
    bimb66
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Cześć.
    Czy może ktoś polecić jakiegoś specjalistę do naprawy płyty sterujacej.
    Naprawa płyty sterującej mopa Karcher - rekomendacje specjalistów i porady
  • REKLAMA
  • #2 20471898
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 756
    Po czym wnioskujesz, że akurat jest problem na tej płytce?
    Na początek podaj jaki to model i co się dzieje, jakie są objawy usterki.
    Może problem jest z zasilaniem?
    My nie będziemy zgadywali. Wykonywałeś jakieś pomiary?
  • REKLAMA
  • #3 20473272
    bimb66
    Poziom 5  
    Karcher FC 7
    Bateria ma 28.2v a na naklejce jest podane 25.5v.
    Nie pokazuje stanu bateri i innych funkcji poza włączeniem, ale po włączeniu nic się nie dzieję, a przekładnia po podłączeniu bezpośrednio do napięcia 2x12v akum. razem ok 25v smiga jak szalona.
    Czy jeszcze coś podać, sprawdzić jeśli tak to pytajcie.
    Chyba że to wystarczy do diagnozy.
    Wgm coś ze sterowaniem, ale może się mylę.

Ale jeszcze jedna ważna info po włączeniu jest tylko małe ruszenie przekładnią tak jak by dostała impuls dosłownie na ułamek sekundy.
  • #4 20480495
    bimb66
    Poziom 5  
    I co nikt nic nie napisze pomocnego?
  • #5 20481390
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 756
    bimb66 napisał:
    I co nikt nic nie napisze pomocnego?

Szanowny użytkowniku, troszkę pokory, nie bulwersuj się tak. Nikt tu nie ma obowiązku Tobie pomagać, jest to forum dla pasjonatów :-)
    Napisz jakie pomiary wykonałeś na tej płytce do tej pory.
    Jest wysoce prawdopodobne, że ten model nie był jeszcze naprawiany i nikt Ci nie napisze co i jak masz zrobić.
    Szukasz jakiegoś speca co Ci to ogarnie, proponuję szukać kogoś w Twojej okolicy.
    Ze zdjęć widać, że płytka jest pokryta lakierem i na początek trzeba by ten lakier usunąć, tylko nie mechanicznie, tylko trzeba by zastosować jakiś rozpuszczalnik, lub aceton.
    Pozdrawiam
  • #6 20894037
    jaroslawgudzowski
    Poziom 1  
    Ponawiam temat kolegi bimb66. Minęło trochę czasu - może pojawił się ktoś, kto ogarnia te płytki?
  • REKLAMA
  • #7 20897568
    bimb66
    Poziom 5  

Wątpię, to chyba jakiś cięższy temat, bo nikt nic nie wie, a jak dałem do naprawy u mnie do elektronika, to zrobił, ale po zamontowaniu nic się nie zmieniło i płytka jak nie reagowała, ani na ładowanie baterii, ani na inne funkcje i koniec, tylko tyle że się świecą przyciski na rękojeści i na tym koniec.
  • REKLAMA
  • #8 20999748
    aszymanskia52016
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Mam dokładnie te same objawy. Sprawdzone absolutnie wszystko (poza ową płytką). Niestety tutaj moje kompetencje się kończą. Żaden znany mi elektronik nie chce podjąć się naprawy (a koszt nowego modułu to czysty obłęd). Zmienilo się coś w temacie? Komuś się udało?
  • #9 21003177
    ..::KosteK::..
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    W tych małych do okien siadał elektrolit spróbuj wymienić ten jeden widoczny. Wiadomo sprzęt nie ten sam ale warto zmierzyć spróbować co prawda jak mierzyłem wartość była ok ale jednak był defekt.
  • #10 21003243
    aszymanskia52016
    Poziom 6  
    Wielkie dzięki za odpowiedź! Ten kondensator to jedyny element jaki zmierzyłem z całej płyty sterującej (czekam na stosowny preparat by uporać się z lakierem na płytce). Wynik pomiaru wydaje się być prawidłowy. Sam kondensator wygląda wzorcowo. Czy u Ciebie pomimo uzyskania właściwych parametrów podzespołu wymiana rozwiązała problem? Twoja myjka do okien również wogóle nie startowała?
    Raz jeszcze dziekuję za odpowiedź
  • #11 21003247
    ..::KosteK::..
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Był start i natychmiastowe wyłączenie z tego co pamiętam. Po wymianie elektrolitu problem zniknął.
  • #12 21025277
    aszymanskia52016
    Poziom 6  

Napiszę dla "potomnych"...
    W moim przypadku wymiana elektrolitu nie pomogła.
    Problem mam również z usunięciem soldermaski. Twarda sztuka (ale to już odrębna sprawa)
  • #13 21403186
    bimb66
    Poziom 5  
    Płyta z urządzeniem już sprzedana, więc temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z naprawą płyty sterującej mopa Karcher FC 7, który po włączeniu nie reaguje prawidłowo – brak wskazań stanu baterii i funkcji, jedynie krótkie impulsy ruchu przekładni. Użytkownik potwierdził prawidłowe napięcie baterii (28,2 V przy nominalnych 25,5 V) oraz sprawność przekładni pod zasilaniem zewnętrznym. Wskazano, że płyta jest pokryta lakierem (soldermaską), który należy usunąć chemicznie przed diagnozą i naprawą. Wśród możliwych przyczyn wymieniono uszkodzenie elementów elektronicznych, zwłaszcza elektrolitycznych kondensatorów, które w podobnych urządzeniach powodowały problemy z uruchomieniem. Wymiana kondensatora elektrolitycznego w innym modelu myjki do okien rozwiązała problem, jednak w przypadku omawianego mopa wymiana kondensatora nie przyniosła efektu. Próby naprawy u lokalnych elektroników nie przyniosły sukcesu, a koszt nowego modułu jest wysoki. Ostatecznie użytkownik sprzedał urządzenie, zamykając temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA