logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Falownik Sofar Solar KTL-X 8.8 G2 - nie aktualizuje czasu/daty, startuje z czasem wył. dnia poprzedn

noofin 05 Mar 2023 14:45 1002 2
REKLAMA
  • #1 20470850
    noofin
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam,

Od kilku tygodni mam zainstalowany inwerter Sofar Solar KTL-X 8.8 G2 (drugiej generacji).

Od dwóch dni mam następujący problem: inwerter w ogóle nie aktualizuje godziny, więc dla przykładu:

* 03-Marca-2023 - inwerter wyłączył się o godzinie 18:20:00
    * 04-Marca-2023 - inwerter włączył się rano i zaczął mierzyć czas kontynuując od ostatniego wyłączenia czyli od 18:20:00 i daty dnia poprzedniego, zmieniłem datę oraz godzinę na poprawną w środku dnia, inwerter wyłączył się o 18:01:00
    * 05-Marca-2023 - inwerter włączył się rano i zaczął mierzyć czas kontynuując od ostatniego wyłączenia czyli od 18:01:00 i daty dnia poprzedniego

Niestety ale gdy tak się dzieję, to pierwsze kilka godzin pracy jest naliczane na datę poprzedniego dnia i dopiero jak zegar przekroczy północ naliczana jest produkcja na poprawny dzień. A jeszcze dodatkowo w aplikacji/na stronie Solarman zliczanie dziennej produkcji nie zaczyna się od zera, tylko od paru(nastu) kWh gdzie nie jest to koniecznie wartość produkcji z dnia poprzedniego. W tym momencie wszystkie dane są że tak powiem niestety nic nie warte. Czy ktoś może miał podobne problemy?
  • REKLAMA
  • #2 20527494
    noofin
    Poziom 3  
    Dla zainteresowanych - problem rozwiązałem dzwoniąc na wsparcie techniczne Sofar Solar Polska. Technik po krótkiej rozmowie stwierdził że jest to najprawdopodobniej problem starszej wersji oprogramowania i zakutalizował oprogramowanie mojego falownika zdalnie, już od kilku tygodni zegar w falowniku działa bez zarzutów.
  • #3 20754332
    noofin
    Poziom 3  
    Aktualizacją oprogramowania wgraną zdalnie przez serwis Sofar Polska podczas rozmowy telefonicznej z technikiem.
REKLAMA