logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 4 1.9 TDI 101KM - Turbo odcina przy 100km/h, błąd P1556, dym na zimnym silniku

crowgaming651 06 Mar 2023 20:33 1713 2
REKLAMA
  • #1 20473149
    crowgaming651
    Poziom 1  
    Witam. Mam problem z Golfem 4 1.9 tdi 101KM, a głównie z turbiną. Otóż odcina turbo przy około 100km/h i 2300 obrotów, po odcięciu auto jest zamulone i w ogóle nie ma mocy i rozpędzenie się do chociażby 130km/h graniczy z cudem. Najczęściej odcina gdy jadę pod górę. Po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu turbo działa normalnie aż do odcięcia. Z diagnostyki wyszedł błąd p1556 co oznacza ciśnienie turbosprężarki. Szukałem dużo po forach, lecz nie doszukałem się identycznego problemu. Dodam, że na zimnym silniku po nocy, jak odpalę to przykopci trochę na siwo i lekko niebieski dym, o ile ma to jakieś znaczenie. Później już nic nie dymi. Ostatnio też był jeden przełomowy dzień gdzie znikąd auto odzyskało moc i spokojnie szło się rozpędzić do 160km/h i wszystko wydawało się ok. Moje pytanie brzmi co mógłbym najpierw sprawdzić i od czego zacząć?
  • REKLAMA
  • #3 20473687
    ITKIM
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Tak usterka jest wszystkim znana i wiele razy opisywana na różnych forach, pierwsze co to należałoby sprawdzić jak zachowuje się gruszka turbiny zaraz po odpaleniu. Przyczyn może być wiele.
REKLAMA