logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak odbioru stacji radiowych w Peugeot 208 - antena, wzmacniacz, bezpiecznik?

paulrabczak 11 Mar 2023 14:41 6642 9
REKLAMA
  • #1 20480962
    paulrabczak
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam,
    Mam problem z radiem w Peugeot 208.
    Radio to zwykła puszka i jest z oddzielnym dotykowym wyświetlaczem, który obsługuje inne funkcje pojazdu. Wszystko działa na wyświetlaczu, opcją Bluetooth, USB itp.
    Problem to, że nie wyszukuje stacji radiowych. Samochód kupiłem z takim radiem, więc nie wiem, od kiedy nie działa. Wyciągałem radio i podpiąłem 5 m przewodu do anteny i nic. Kupiłem drugie radio na Allegro i ten sam problem, na przewodzie 5 m też nie działa.
    Proszę o pomoc w naprowadzeniu mnie, gdzie mam szukać usterki. Czy jest jakiś bezpiecznik do anteny przed wtyczką główną wchodzącą do radia, lub jakiś wzmacniacz na kablu antenowym? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 20498919
    paulrabczak
    Poziom 3  
    Hej ma moze ktos inne propozycje co do mojego problemu. Kupno anteny może pomóc ale boję się że kupię antenę i nie będzie poprawy. Już radio kupiłem drugie i nic. Pozatym to antena może mieć inne wejscie i będzie lipa z podłączeniem.
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20499046
    paulrabczak
    Poziom 3  
    Przekonujący jesteś, dzięki :-)
  • REKLAMA
  • #7 21455907
    songoqan4
    Poziom 3  
    Hej czy udało ci się może rozwiązać problem, bo mam dokładnie taki sam jak ty.
  • #8 21455932
    paulrabczak
    Poziom 3  
    >>21455907 Wymiana anteny na dachu pomogła.
  • #9 21455938
    songoqan4
    Poziom 3  
    >>21455932 Dziękuję więc i ja tak uczynię 🙈

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 208 występuje problem z odbiorem stacji radiowych pomimo działania innych funkcji radia (Bluetooth, USB). Radio jest oddzielne od dotykowego wyświetlacza, który obsługuje funkcje pojazdu. Próby podłączenia anteny z przewodem 5 m oraz wymiana radia nie przyniosły efektu. Wskazano, że oryginalna antena posiada wbudowany wzmacniacz (moduł antenowy), co może być kluczowe dla odbioru sygnału. Zalecane jest sprawdzenie anteny dachowej i ewentualna jej wymiana, co w jednym przypadku rozwiązało problem. Pojawiła się sugestia, aby w razie trudności udać się do warsztatu samochodowego, gdzie elektryk może szybko zdiagnozować i naprawić usterkę. Nie znaleziono informacji o bezpieczniku dedykowanym antenie ani wzmacniaczu na kablu antenowym poza modułem w antenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA