logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Quad elektryczny EGL 1000w: brak mocy, wymiana akumulatorów 3x12V, problem z podjazdami

azylybyly 12 Mar 2023 17:46 3558 9
  • #1 20483070
    azylybyly
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Cześć, kupiłem synkowi używanego quada elektrycznego jak ten w linku: https://archiwum.allegro.pl/oferta/atv-quad-e...-eagle-egl-motor-madix-1000w-i7473642376.html.
    Quad stał około roku nieużywany, przed sprzedażą był naładowany, zrobiliśmy test, ale quad był słaby, sprzedający twierdził, że to akumulatory będą do wymiany, zakupiłem nowe 3x12V i jest troche mocniejszy, jednak dalej jest problem z mocą, prędkość na prostym nabiera i jest ok, ale np, jest problem z podjechaniem pod krawężnik lub przez jakąś gałąź. Przy dodaniu gazu na maxa quad "stęka" i nie ma szans żeby podjechać.
    podobnie jak tu na tym filmiku: https://www.youtube.com/shorts/Mkao7ooaJzA

Oglądałem inne filmy na yt i dzieciaki kręcą bączki na tych quadach. Nie zależy mi na prędkości tylko bardziej na mocy, żeby podjechał pod górkę lub przez błoto.

To co zrobiłem to rozebrałem quada na części, mechanicznie wszystko przesmarowane wyregulowane itd. Silnik po wyjęciu kręci wałem bez oporów więc łożyska będą ok.
    Z tego co zauwżyłem to sterownik jest 800w, silnik 1000w. Nie wiem czy oryginalnie czy było coś grzebane, może to ma jakiś wpływ?
    Elektryka - tutaj niestety jestem zielony, opisałem kostki i podłączyłem ponownie.
    Ktoś może ma jakiś pomysł? Co wymienić, sprawdzić? Nie chce kupować czegoś bez pewności, choć skłaniam się najbardziej do wymiany sterownika.
  • #2 20483515
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 239
    Zmierz napięcie na akumulatorach podczas jak wjeżdżasz na krawężnik.
    Jakie akumulatory kupiłeś?
  • #3 20483865
    azylybyly
    Poziom 11  
    Kupiłem greencell z tej aukcji https://allegro.pl/oferta/akumulator-agm-12v-14ah-do-ups-rower-autko-zabawki-9071786112 opisane jako nowe wiec licze ze beda ok, dzisiaj ladowalem ladowarka modelarska kazdy osobno i po naladowaniu maja 13.19/13.19/13.16.
    Sprawdze po pracy przy krawezniku jakie ma obciazenie. Podpytam, normalnie je podpiac szeregowo i przy podjezdzie pod kraweznik przylozyc multimetr do klem? Jestem elektrykiem amatorem wiec wole sie upewnic;) jakie powinno byc wtedy napiecie?
  • #4 20485972
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ciężko jakąś dokumentację do tego akumulatora znaleźć. Wyczytać tylko wszędzie można:

"Idealne rozwiązanie przy pracy buforowej i cyklicznej, szerokie zastosowanie: m. in. zasilacze UPS, zabawki elektryczne, systemy alarmowe, monitoringu, czy urządzenia przenośne "

Pojazd 1000W nie podchodzi pod to "szerokie zastosowanie"
    Możliwe że one po prostu nie wydalają prądowo.
    I to chcę właśnie zebyś sprawdził.
    Podpinasz woltomierz na zasilanie, patrzysz na napięcie, dajesz w palnik i patrzysz ponownie. Spadek powie czy problem lezy w akumulatorach.
  • #5 20490962
    azylybyly
    Poziom 11  
    Akumulatory naladowane, syn przejechal moze z 500m. Podpiety miernik. Quada hamuje noga. Przy pierwssym gazie jest ok, pozniej widac jak zwalnia. Czuc cieplo ze sterownika az...
    https://photos.app.goo.gl/xwHQxpc3FiB5Dc4M7
    Drugi filmik to po dodaniu gazu na maxa i docisnieciu quada reka silnik staje i slychac jak wyje...
    https://photos.app.goo.gl/Xca6Usd4uPVqzTr39

Mozna prosic o jakas pomoc co to moze byc?
  • #6 20491228
    slawko_k
    Poziom 35  
    Napięcie dość mocno spada pod obciążeniem.
    Widać ze mierzysz je na akumulatorach i jest 35V.
    W zależności od grubości przewodów to na samym sterowniku może być jeszcze mniejsze napięcie.

Tam jest zwykły silnik DC czy 3fazowy?

wg mnie możliwości są następujące:
    1. słabe akumulatory, napięcie siada i sterownik odcina moc. To że są nowe to nieważne bo z opisu wynika że to najtańsze do zabawek czy alarmów a nie pojazdów elektrycznych. Jeśli tak to ja bym w litowe szedł. jakiś moduł z auta elektrycznego pewnie taniej wyjdzie niż te zele a mocy i pojemności na lata starczy a nie co rok nowe żele kupować. na olx za 40zł są nowe ogniwa 33Ah więc za 400zł masz akumulator litowy 36V 33Ah na którym dziecko będzie jeździć do znudzenia.

2. uszkodzony sterownik. Jeśli to silnik DC to koszt niewielki 100-150zł, jeśli BLDC trochę drożej 150-200zł
    3. uszkodzony silnik. Może być przegrzany i żreć prąd dając mało mocy.
  • #7 20493014
    azylybyly
    Poziom 11  
    Silnik zwykly szczotkowy. Znalazlem firme, bede chyba wysylal silnik, sterowniki i baterie do sprawdzenia bo licho jest, mowili ze sprawdza co i jak, zeby nie wymieniac w ciemno.

Zaintrygowales mnie tymi pakietami litowymi, jak to znalezc bo przeszukalwm olx i nic nie natrafilem... znalazlem kilka chetnych ktory chcieli zrobic caly pakiet jednak ceny od 1700 za uzywna do 2400 za nowa batetie sa ciut za duze.
  • #8 20493459
    slawko_k
    Poziom 35  
    W tym momencie faktycznie nie ma na olx ale 2 tyg temu jeszcze widziałęm.
    Nie wiem jaki pakiet ci wyceniali ale za ok 15-20Ah to ceny które podałeś są mocno przesadzone.

Jak wymontujesz silnik i wyślesz to kij wie jak sprawdzą. podepną, zobaczą że działa i stwierdza ze dobry.
    Sterownik podobnie jak kręci to dobry. Przecież ręką wirnika silnika 1kW nie zatrzyma.

Nie napisałeś nawet skąd jesteś. Moze jest na forum ktoś z twoich okolic kto to ogarnie.

Moim zdaniem u ciebie winny jest akumulator i jego trzebaby przede wszystkim na początku zmierzyć. U mnie w rowerze jak dam max moc to napięcie na akumulatorze siada 1,5V przy poborze 750W. U ciebie spada z 42V do 35V czyli ok 7V.
    Ważny jest jeszcze fakt że w akumulatorach żelowych pojemność spada wraz z pobieraną mocą. Te 14Ah nadrukowane na obudowie to ma przy prądach rzędu 0,5C czyli 0,7A.
    Jęśli pobierasz z niego 30A (czyli ok 1kW) to jego realna pojemność jest w okolicach 7Ah.

Odezwij się na forach ebikerów. Tam większość robi akumulatory i ma sprzęt do ich pomiaru.
  • #9 20493576
    azylybyly
    Poziom 11  
    Jestem z Zabrza, woj śląskie.
    Najlepiej wlasnie jakby sie dalo podmienic ta baterie i zobaczyc czy faktycznie to ona jest winna.
    Dzieki za nakierowanie, z serwisem faktycznie moze sie wstrzymam, rozkrece i zobacze jeszcze co i jak. Sterownik patrzylem okolo 150 zl wiec tragedii nie ma, a wymienilbym na 1000w i moze to by pomoglo.

Wrzuce posta na ebike, dzieki!:)
  • #10 20528788
    azylybyly
    Poziom 11  
    Wracam do tematu;) Przyczyną słabej mocy okazała się prawdopodobnie instalacja elektryczna, Przycisk od zmiany kierunku jazdy był cały stopiony, a przechodzą przez niego przewody od silnika i akumulatora, rozebrałem też kawałek wiązki i się okazało, że pod izolacją cały przewód jest zardzewiały...
    Niestety musiałem gdzieś po drodze zrobić zwarcie i sterownik się chyba spalił bo nie reaguje... Kupiłem nowy i teraz mam zagwostkę, bo resztę kostek jestem w stanie podpiąć, bo są takie same. Muszę zrobić nowe przewody do stacyjki. I teraz jest tak. Stacyjka jest 4 przewodowa instalacja ma kostkę, która wchodzi do stacyjki ale wchodzą tylko dwa przewody, które w kostce są po przekątnej (kostka 4 pinowa) następnie idą dwa przewody do kostki na końcu przewodów i tam już są w kostce poziomo - ta kostka wchodzi do sterownika, w sterowniku jest kostka 4 pinowa gdzie przewody znowu są po przekątnej więc tak na dobrą sprawę ze stacyjki do sterownika trafia jeden przewód.
    W nowym sterowniku mam kostkę dwu pinową. Czy mogę prosić o pomoc jak to rozszyfrować? Które przewody ze stacyjki powinienem wpiąć do sterownika? nie chciałbym spalić kolejnego sterownika :)
    Poniżej kilka zdjęć: https://photos.app.goo.gl/Me9TzJpi17kaSe5B6

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używany quad elektryczny EGL 1000W, który po dłuższym nieużywaniu wykazuje problemy z mocą, szczególnie przy podjazdach. Po wymianie akumulatorów na nowe 3x12V quad zyskał nieco mocy, ale nadal nie radzi sobie z wzniesieniami. Użytkownik przeprowadził pomiary napięcia, które wykazały spadki pod obciążeniem, co sugeruje problemy z akumulatorami, które mogą nie być odpowiednie do zasilania pojazdu elektrycznego. Wskazano na możliwość uszkodzenia sterownika lub silnika. Po dalszych badaniach okazało się, że instalacja elektryczna była uszkodzona, co mogło prowadzić do zwarcia i uszkodzenia sterownika. Użytkownik planuje wymianę sterownika oraz naprawę instalacji elektrycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA