logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z odtwarzaniem dźwięku 5.1 - Dolby Atmos for Theatre na laptopie Win 10 i kinie Sony

Alex8888 16 Mar 2023 23:11 1011 13
REKLAMA
  • #1 20493220
    Alex8888
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam

Próbuję od kilku dni aby na kinie domowym odtwarzany był dźwięk 5.1.
    Doczytałem że niezbędna jest wtyczka Dolby atmos
    Ale po instalacji Dolby access w wyborze mam tylko "dolby atmos for headphones"

Laptop z win 10
    Kino Sony sony bdv-n9200w podłączone kablem HDMI

Czy wie ktoś dlaczego to nie chce śmigać ?
    Lub może jest jakaś inna metoda?

Dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20493502
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 395
    Sony ma pewne ograniczenia,np. nie przyjmuje DTS-HD na HDMI.
    Lecz pewnie u Ciebie jest inny problem.
    Mam wrażenie, że pewnie coś sobie przekombinowałeś.
    Gdy podłączysz kabel to teoretycznie Windows powinien automatycznie wykryć i ustawić prawidłowo wyjście dźwięku. Jak nie to w panel sterowania dźwiękiem zrobić korektę (stereo na system 5.1).

Jednak mi się wydaje, że chcesz z materiału stereofonicznego (youtube) zrobić dźwięk przestrzenny na 5.1.
    Normalne KD ma możliwość symulacji, zaś to nie wiem, ale w Twoim sprawdź różne opcje - pilot OPTION.
    Obecnie co mi się trafiło, to widzę tylko dla "poprawy" przestrzeni dla słuchawek, aby ponoć wygenerować np. ostatnio modne (pseudo) ATMOS.

Sprawdź najpierw czy materiał nie masz problemu z materiałem z dźwiękiem 5.1. (np. Netflix), film DVD (jeśli masz kieszeń).
    Oby było OK. następnym krokiem szukanie symulatora/aplikacji/wtyczki ze stereo na dźwięk przestrzenny.

Dodano po 2 [minuty]:

Ale zdajesz sobie sprawę, że ze dźwięku stereo to jest tylko możliwość symulacji przestrzeni, a nie prawdziwego 5.1?
  • #3 20494636
    Alex8888
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Chyba dobrze ci się wydawało :)

Byłem pewien, że jeżeli puszczę sobie test głośników 5.1 z YouTube to w ten sposób sprawdzę poprawność podłączenia i ustawień :D
    A jeżeli YouTube nie udostępnia dźwięku przestrzennego to prawdopodobnie wszystko jest ok. A ja się męczyłem z tymi różnymi wtyczkami i codekami kilka godzin :(
    Niestety nauka kosztuje

Dzięki za podpowiedź sprawdzę wszystko jeszcze przez netflix i płytę i dam znać

Dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20494724
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Alex8888 napisał:
    Byłem pewien, że jeżeli puszczę sobie test głośników 5.1 z YouTube to w ten sposób sprawdzę poprawność podłączenia i ustawień
    A jeżeli YouTube nie udostępnia dźwięku przestrzennego to prawdopodobnie wszystko jest ok.

Parę lat temu była taka możliwość na youtube i były materiały 5,1. Teraz niestety nie, i jest tylko stereo, nawet dla treści, które pierwotnie były 5.1. Nie wiem czy jest dostępny dźwięk przestrzenny dla youtube premium, wypożyczeń dla filmów.

To oznacza, że nie zrobisz sobie testu głośników z Youtube.
  • REKLAMA
  • #5 20714482
    kriss032
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    Sprawdziłem na yotube neflix spotfi jest tylko dźwięk stereo można odpalić symulację 5.1 lub 7.1 w kinie domowym. Na TVN na kablówce jest opcja -Stero i AAC3 DD sorund opcja działa poprawnie tylko na filmach Na TVN naziemnej tej funkcji nie ma. Na Tidalu jest opcja HI-FI 5.1 oraz opcja matryca płyty. Są takie zakładki ale czy to działa ? oczywiście trzeba opłacić abonament na maxa , osobiście nie sprawdzałem może ktoś to sprawdził proszę o opinię Na youtube są dema DD sorund ale zapis jest w stereo, po włączeniu symulacji 7.1 w kinie domowym Denon 1700 można odsłuchać całkiem dobre efekty dźwiękowe Jedynie z bluray na płycie jeżeli jest format zapisu 7.1 jest OK. Niestety filmów z dźwiękiem 7.1 jest bardzo mało

Dodano po 20 [minuty]:

>>20494636
    Na neflixsie jest tylko stereo, dźwięku przestrzennego nie ma Może być jak wykupisz płytę nie sprawdzałem sprawdź

Dodano po 49 [sekundy]:

kriss032 napisał:
    Na neflixsie jest tylko stereo, dźwięku przestrzennego nie ma Może być jak wykupisz płytę nie sprawdzałem sprawdź
  • #6 20714523
    rach_UMK
    Poziom 32  
    kriss032 napisał:
    neflix

W Netflix jest dostęp do wersji z dźwiękiem przestrzennym. Jeśli nie masz, to oznacza, że masz ograniczenie w odtwarzaczu źródła.
    Chyba że oglądasz "zabytkowe" filmy i seriale, które są w oryginale tylko w STEREO.

kriss032 napisał:
    Na Tidalu jest opcja HI-FI 5.1 oraz opcja matryca płyty. Są takie zakładki ale czy to działa ?

Nie możesz wykupić na miesiąc (albo okres próbny) i na własnej skórze sprawdzić?
    I tak będzie tylko w części, gdzie wyszły nagrania dla np. Blue-ray.

Dodano po 2 [minuty]:

kriss032 napisał:
    Na neflixsie jest tylko stereo

Bzdura.

Dodano po 2 [minuty]:

Cytuję z Netflix:
    Tytuły z dźwiękiem przestrzennym 5.1 można oglądać przy użyciu odbiornika obsługującego standard Dolby Digital Plus i połączenia o szybkości 3 megabitów na sekundę lub większej. Jeśli spełniasz te wymagania, ale nie możesz korzystać z dźwięku przestrzennego 5.1 w swoim obsługującym go odbiorniku, postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami.

Dodano po 45 [sekundy]:

Na stronie opisu tytułów, które można odtwarzać z dźwiękiem przestrzennym 5.1, wyświetla się ikona Dolby Digital Plus lub ikona 5.1.
  • #7 20715085
    kriss032
    Poziom 21  
    >>Można tylko popatrzeć to nie działa Ikona tylko się wyświetla ale to nie działa nie ma odpowiedniej zakładki sprzęt mam do tego przystosowany Z Blurey idzie nawet 7.1 Z blu ray Idzie odpowiedni sygnał umieszczony na płycie ampi to czyta i sam się przełącza w dany system Podobnie jest na TVN tylko trzeba system przełączyć pilotem w dekoderze TVN na AAC3 i włączyć ścieżkę oryginalną i napisy
  • REKLAMA
  • #8 20715643
    rach_UMK
    Poziom 32  
    kriss032 napisał:
    Mona tylko popatrzeć to nie działa Ikona tylko się wyświetla

To jest problem:
    rach_UMK napisał:
    użyciu odbiornika obsługującego standard Dolby Digital Plus

A to jest instrukcja ze stron Netflix. Uważasz że z tym faktem oszukują?

Twój TV po prostu tego nie obsługuje.
    Kuzyniak jest maniakiem TV i dwóch najnowszych telewizorach bez problemu przełącza, choć może korzystać w pełni tylko z jednego, gdzie jest podłączone KD.
    Poza tym u siebie w laptopie podczas testów tez miałem możliwość zmiany.

Jeśli masz Ty problem, to nie oznacza że wszyscy mają to samo :)
    I trudno wskazać dlaczego u Ciebie nie działa, czy brak wsparcia DD Plus, czy jakieś inne ustawienie odbiornika blokuje zmianę na dźwięk przestrzenny.
  • #9 20716788
    kriss032
    Poziom 21  
    Faktem jest że na neflixsie kiedyś testowano sorrund potem wyłączono zostały tylko ikonki W komputerze jest to niemożliwe chyba że dołożysz kartę muzyczną za 4000 zeta Na TV dźwięk sorrund jest tylko wspierany i tak się nie będzie działał usłyszysz tylko jakieś namiastki sprzęt powinien mieć dekodery typu dolby sorund albo dolby atmos 7.1 np: Jest tym Ampli typu kino domowe o takich parametrach
  • #10 20717003
    rach_UMK
    Poziom 32  
    kriss032 napisał:
    W komputerze jest to niemożliwe chyba że dołożysz kartę muzyczną za 4000 zeta

Lekka przesada... chyba że ta karta ma obsługiwać głośniki. W komputerze nie musi być konieczne wspieranie sprzętowe, lecz wystarczy software.
    Zaś wyjście cyfrowe ogarnie to KD ze wsparciem DD Plus.

kriss032 napisał:
    Na TV dźwięk surround jest tylko wspierany i tak się nie będzie działał usłyszysz tylko jakieś namiastki sprzęt powinien mieć dekodery typu dolby sorund albo dolby atmos 7.1

Wyraźnie napisałem że odbiornik musi wspierać DD Plus, w tym KD. W innym przypadku, jeśli da się nawet przełączyć, to.... ewentualnie
    kriss032 napisał:
    słyszysz tylko jakieś namiastki

Fakt faktem tych namiastek na rynku jest sporo, bo ktoś podłączy soundbara i myśli, że ma dźwięk przestrzenny DD (Plus) czy Atmos....
    I poza tym DD Plus nie kompatybilny z DD.

kriss032 napisał:
    neflixsie kiedyś testowano sorrund potem wyłączono zostały tylko ikonki

Może było to kiedyś. Teraz nie ma problemu, DD Plus (5.1) działa.
    Mało tego Netflix planuje w przyszłości coraz częściej oferować format Dolby Atmos 3D. Ale kiedy to nastanie? Tego nie wiem. znając życie w każdej chwili mogą zrezygnować, jak z wielu pozycji filmowych.

Dodano po 2 [godziny] 54 [minuty]:

Tak dopisuję:
    A poza tym czy nie jest zależne jaki posiada abonament? Może jest dostępne lecz tylko np. w Premium...

Dodano po 7 [minuty]:

rach_UMK napisał:
    Dolby Atmos 3D

Ponoć już jest dostępne w Premium...
  • #11 20721130
    kriss032
    Poziom 21  
    Bajki opowiadacie gdzieś słyszałem albo gdzieś czytałem jedna pani powiedziała drugiej pani konkretnie jeżeli ktoś ma odpowiedni sprzęt niech się odezwie
  • #12 20721754
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Kriss ... ja mam w d..pie KD, lecz kuzyniak ma i wszystko mu działa tj. 5+1 (bez żadnej symulacji czy coś w tym stylu). W TV nie ma problemu zmiany języka i dźwięku. Ma najwyższy abonament z Netflixa, więc też brak jakikolwiek ograniczeń.

O Atmosie to z cennika ze strony Netflix.

Po prostu Twój sprzęt nie spełnia wymagań Netflixa.

Dodano po 2 [minuty]:

Tu jest filmy z Atmos lub 5+1:

https://www.netflix.com/pl/browse/genre/81623796
  • #13 20722676
    kriss032
    Poziom 21  
    Gadasz bzdury ktoś ci nawciskał kitu słyszałeś w telewizorze soorund ? głośniki w telewizorze nie mają dźwięku dolby atmos nie ma tylu głośników Telewizor może mieć tylko wyjścia ma odpowiedni wzmacniacz 7.1
  • #14 20722724
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Nie rób z siebie id..ty, a ze mnie durnia. Jak dziecko w piaskownicy. I nie wmawiaj mi, ze napisałem ze TV odtwarza dźwięk 3D.
    Do TV jest potrzebny KD.
    Jakieś braki masz w wiedzy, albo wybiórczo czytasz i nie rozumiesz.

Ostatni raz, aby netfliks było dźwięk 3D, to TV i KD muszą spełniać wymagania Netflixa, o których pisze w swoim serwisie internetowym. Kropka.
    Potwierdzam, to działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odtwarzaniem dźwięku 5.1 na kinie domowym Sony BDV-N9200W podłączonym do laptopa z systemem Windows 10. Po zainstalowaniu Dolby Access, dostępna jest tylko opcja "Dolby Atmos for Headphones". W dyskusji poruszono ograniczenia związane z dźwiękiem przestrzennym na platformach takich jak YouTube i Netflix, gdzie wiele treści jest dostępnych tylko w stereo. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić, czy materiał źródłowy obsługuje dźwięk 5.1 oraz zwrócić uwagę na ustawienia dźwięku w systemie Windows. Wskazano również na konieczność posiadania odpowiedniego sprzętu, który obsługuje Dolby Digital Plus, aby móc korzystać z dźwięku przestrzennego w Netflixie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA