logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek zasięgu pilota po spaleniu bezpiecznika - Bramy Roger H70/104AC, odbiornik H93/RX20/I

Perelka 18 Mar 2023 14:17 750 2
  • #1 20495791
    Perelka
    Poziom 15  
    Ocena: 177
    Witam. Mam bramę przesuwną Roger ze sterowaniem H70/104AC
    Spadek zasięgu pilota po spaleniu bezpiecznika - Bramy Roger H70/104AC, odbiornik H93/RX20/I
    i odbiornikiem H93/RX20/I.
    Próbowałem podłączyć dodatkowo sterownik Sonoff do bramy i coś pomyliłem przy zasilaniu, że spaliło bezpiecznik. Teoretycznie nic się nie zepsuło bo brama działa prawidłowo, Sonoff też działa i steruje. Jednak później zaobserwowałem, że znacznie spadł mi zasięg pilotów. Do odbiornika podłączona jest kablem antenowym lampa sygnalizacyjna Roger z anteną. kiedyś otwierałem bramę z 50 m z auta teraz muszę dojechać do samej bramy lub będąc na zewnątrz to działa z 20 m. Wymieniłem odbiornik na nowy (j.w.) i to nic nie pomogło. Odłączyłem przewód antenowy i podłączyłem kawałek kabelka jako antena by wykluczyć problem z anteną w lampie i nadal nic... Czy może płyta sterowania w jakiś sposób wpływać na zasięg pilotów?
    Odbiornik H93/RX20/I jest zbudowany na układzie Atmel ATA8510. Moduł radia ma osiem pinów dwa wyjścia z otwartym kolektorem aktywowane jednym z dwóch kanałów pilota, wejście antenowe, zasilanie 5V, masa i dwa wejścia lub wyjścia podłączone bezpośrednio pod układ Atmela pin 27, 28. Czy istnieje jakieś cyfrowe powiązanie między płytą sterowania a radiem, które mogło by wpływać na zasięg pilota?
  • #2 20495960
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1410
    Próbowałeś wymienić baterię w pilocie lub użyć inny pilot.
  • #3 20495993
    Perelka
    Poziom 15  
    Ocena: 177
    Przepraszam, że nie dodałem. To było pierwsze co sprawdzałem jako oczywiste. Zasięg spadł na obu pilotach i baterie wymieniałem.
REKLAMA