logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić moduł NFC? Telefon iPhone 7 Plus.

krystiank01 19 Mar 2023 19:12 3348 6
REKLAMA
  • #1 20498079
    krystiank01
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam. Mam urządzenie iPhone 7 plus i problem jest taki, że telefon ma nie sprawny moduł NFC. Przy samodzielnych oględzinach płyta wydawała się w porządku widać było, że wcześniej ktoś przede mną był aczkolwiek wszystko wydawało się dobrze i tu moje pytanie: Od czego mogę zacząć przy samodzielnej amatorskiej naprawie NFC? O ile wiem z poprzednich wątków nie jest zawsze konieczne lutowanie nowego modułu tylko problem z uziemieniem związany z niechlujnym montażem wyświetlacza przez serwisantów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20498718
    mario88legia
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Hejka.

Jeśli chcesz samodzielnie naprawić moduł NFC w swoim iPhone 7 Plus, musisz zacząć od zdiagnozowania problemu. Możesz spróbować wykonać następujące kroki:

Upewnij się, że masz aktualną wersję systemu iOS zainstalowaną na swoim urządzeniu. Czasami problemy z NFC mogą być spowodowane błędami w oprogramowaniu, które są usuwane w aktualizacjach systemu.

Sprawdź, czy w ustawieniach NFC jest włączone. Możesz to zrobić, przechodząc do ustawień > Ogólne > NFC i włączając przełącznik.

Wyłącz i ponownie włącz tryb samolotowy. Czasami to pomaga przy problemach z NFC.

Spróbuj przywrócić ustawienia sieciowe. Możesz to zrobić, przechodząc do ustawień > Ogólne > Resetuj > Przywróć ustawienia sieciowe.

Jeśli żaden z tych kroków nie pomaga, możesz spróbować sprawdzić połączenia płyty głównej iPhone'a z modułem NFC. Musisz otworzyć urządzenie i sprawdzić, czy wszystkie kable są dobrze podłączone. Upewnij się, że nie ma uszkodzeń na kablach, a połączenia są dobre.

Jeśli nie jesteś pewien, czy będziesz w stanie to zrobić, polecam skorzystać z usług specjalisty, który może dokładnie zdiagnozować problem i naprawić moduł NFC, jeśli jest to konieczne. Pamiętaj, że naprawa telefonu może być niebezpieczna, a nieodpowiednie naprawy mogą zniszczyć urządzenie.

Pozdrawiam Mario88
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20500241
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Halo, cześć.

W zasadzie Mario88 wyczerpał temat. Dopełnię to tylko dwoma punktami:
    1. ciągłość anteny bipolarnej (bipolarny znaczy dwubiegunowy). Z uwagi na wilgoć i korozję galwaniczną (rdzeń anteny biegnie przez aluminiowy housing a śruby wykonane są ze stali zwykłej) połączenie często pokrywa się białym tlenkiem. Trzeba to wyczyścić do surowego materiału (zeskrobać) i sprawdzić przewodzenie. Jeśli prześlesz zdjęcie górnej części bez ekranu, zaznaczę gdzie.
    2. wcześniejsze naprawy, często przez osoby bez grama świadomości. Podczas ściągania osłony procesora (głównie z powodu prac z basebandem) zgarnia się kawałek elektroniki. Pech, że to akurat od NFC i zauważa się braki dopiero podczas próby użycia ApplePay. Zasilanie jest po lewej, intarface antenowy po prawej stronie. Na odwrocie jest reszta, czyli cały Stockholm.

PS, lutowanie nowego modułu ( o którym wspominasz) wiąże się z utratą funkcji, z powodu przywiązania jednego segmentu z układu Stockholm do procesora (secure element). Niestety, częściej się zdarzały przegrzania czipu i utraty połączeń pod nim. Dodam przy okazji, że to model LGA a nie BGA.
  • REKLAMA
  • #4 20514395
    piotr296
    Poziom 1  
    Cześć, mam podobny problem jak kolega. @bert_studionapraw Dasz rade zaznaczyć gdzie szukać ten biały nalot do zeskrobania? Jak naprawić moduł NFC? Telefon iPhone 7 Plus.
  • Pomocny post
    #5 20515132
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Halo, cześć.

Jasne, popatrz na dołączone zdjęcie poniżej:

kolor czerwony - miejsca korozji galwanicznej. Występuje tylko w housingach zamoczonych i korodujących. Wykręć te śruby i sprawdź wnętrza otworów. Jeśli będzie biało, zauważysz od razu.
    kolor zielony (ciągły) - miejsce przejścia sygnału (na dole, czarna kostka to "unibrdge" - wyprowadzenie multianteny do interface'u UAT). To wszystko pola połączone, więc od dowolnej śruby do zaznaczonych miejsc musisz mieć przejście sygnałowe. Sprawdzisz sobie miernikiem w pozycji "ciągłość" (beep).
    zielona (przerywana) - [nie widać, dlatego prosiłem o wypięcie ekranu] od prawej, zaczyna się kolejna antena BT, przypadkiem obsługująca też ApplePay. Musisz mieć ciągłość aż do płyty głównej, do pola anteny NFC (od bridge'a jak wyżej). Bez tego usługa się uruchomi ale nie wypromieniuje sygnału na zewnątrz telefonu (utknie, zaekranowany pod osłoną wyświetlacza)
    niebieski (przerywany) - to rdzeń bipolarny, umieszczony wewnątrz obudowy. Nie da się tego wymienić jeśli zostanie uszkodzony (najczęściej przy mega upadkach. Zdarza się, że chińskie housingi nie posiadają tej funkcjonalności albo opór innego stopu aluminium (bez rdzenia anteny) jest zbyt duży. Wtedy jesteś w punkcie wyjścia a szukanie uszkodzenia w całym UAT i płycie głównej to strata czasu (funkcja działa, wyświetla połączoną kartę ale sygnał nie dociera do czytnika). Tak też bywa.

Jak naprawić moduł NFC? Telefon iPhone 7 Plus.
  • REKLAMA
  • #6 20524989
    krystiank01
    Poziom 3  
    Dzięki za zdjęcie, jeżeli chodzi o mnie muszę jeszcze zaczekać z przeglądem ponieważ mam zamiar zamówić nowy głośnik. Ale ciekawostką jest, że po wymianie baterii NFC wykryło terminal na ułamek sekundy możliwe, że faktycznie korozja ponieważ dokręciłem wtedy mocniej śruby.
  • #7 20559449
    krystiank01
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany. Gdy demontowałem aparat i oglądałem antenę NFC, czyściłem wtyczki i mocniej dokręciłem antenę. Po złożeniu płatności zbliżeniowe nagle zaczęły działać. Dzięki wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z modułem NFC w iPhone 7 Plus, który nie działał prawidłowo. W odpowiedziach zasugerowano kilka kroków diagnostycznych, takich jak aktualizacja systemu iOS, sprawdzenie ustawień NFC, resetowanie ustawień sieciowych oraz kontrola połączeń na płycie głównej. Zwrócono uwagę na możliwość korozji galwanicznej na antenie oraz na konieczność czyszczenia połączeń. Po wymianie baterii i dokładnym dokręceniu anteny NFC, problem został rozwiązany, a płatności zbliżeniowe zaczęły działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA