logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Naprawa UPS Ever Sinline 2000 - uszkodzona dioda, przetwornica LM2575HV, problem z zasilaniem

Emzet24 20 Mar 2023 01:04 1296 1
REKLAMA
  • #1 20498719
    Emzet24
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Dzień dobry,
    Chciałbym prosić o pomoc w naprawie UPS-a firmy Ever, model Sinline 2000.
    Sprzęt dotarł do mnie całkowicie martwy. Przyczyną było zwarcie w przetwornicy LM2575HV.
    Przetwornicę wymieniłem, natomiast znalazłem na płycie jeszcze uszkodzoną diodę (zwartą) oznaczoną jako D25. Była to dioda SMD w obudowie szklanej jak 1N4148, natomiast w rozmiarze 1N4007 (przepraszam za brak fachowości w znajomości obudów). Nie mając schematów, wymieniłem tą diodę na UF4007 którą miałem pod ręką.
    Na ten moment sytuacja wygląda tak, że sprzęt uruchamia się i działa prawidłowo, ale tylko kiedy jest podłączony do sieci. W momencie odłączenia od sieci, pracujące urządzenie całkowicie się wyłącza.
    Nie dawała mi spokoju ta dioda i po pomiarach doszedłem do tego, że na jej katodę podany jest plus zasilania z akumulatorów, natomiast anoda połączona jest poprzez rezystor zerowy (sprawny) z anodą widocznej diody D17. Katoda diody D17 natomiast połączona jest z jednym ze styków przycisku Power, i do tej samej ścieżki dochodzi również inne zasilanie, prawdopodobnie z transformatorka znajdującego się na płytce.
    Na tym styku przycisku Power po podłączeniu tylko akumulatorów mam około 0,5V, natomiast po podłączeniu UPS-a do sieci pojawia się tam 11V. Po uruchomieniu sprzętu, napięcie spada do około 8,5V.
    Czy dobrze myślę, że dioda którą wymieniłem na UF4007, powinna być diodą Zenera?
    Akumulatory oczywiście mam wymienione na nowe, sprawdziłem również wszystkie kondensatory elektrolityczne na płycie.
    Pozdrawiam!
    Naprawa UPS Ever Sinline 2000 - uszkodzona dioda, przetwornica LM2575HV, problem z zasilaniem

Naprawa UPS Ever Sinline 2000 - uszkodzona dioda, przetwornica LM2575HV, problem z zasilaniem
  • REKLAMA
  • #2 20508023
    Emzet24
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Udało mi się naprawić to urządzenie i chciałbym się podzielić informacjami dla potomnych.
    Przepalona dioda D25 okazała się być diodą Zenera, prawdopodobnie o napięciu Uz=12V.
    Zastosowałem w jej miejsce diodę przewlekaną 1N4742A którą miałem w szpargałach. Po wlutowaniu tej diody sprzęt bezproblemowo uruchomił się na samej baterii i podał napięcie na wyjście. Ładowanie baterii działa, wskaźniki diodowe pokazują prawidłowe wartości.
    Z ciekawostek wrzucam również zrzut z odpowiedzi serwisu na moją prośbę o pomoc w identyfikacji diody. Znam serwisy które chętnie pomagają w kwestiach technicznych nawet nieodpłatnie, a jak widać niestety niektórzy liczą pieniążki wyżej niż opinię wśród klientów i niezależnych serwisantów.
    Spotkałem się już z takim samym problemem w innym temacie na forum i nie został on rozwiązany. Mam nadzieję, że ten temat uratuje jeszcze niejednego Sinline bez niepotrzebnego nabijania kabzy serwisu.
    Pozdrawiam!
REKLAMA