logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kruger&Matz MK0232S - Nie włącza sie po nagrzaniu

mariosotx 27 Mar 2023 01:17 1782 4
REKLAMA
  • #1 20510261
    mariosotx
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam. Tv jak jest zimny potrafi się włączyć i działa poprawnie. Lecz kiedy się go wyłączy to powtórne załączenie jest niemożliwe . Gdy potraktujemy zamrażaczem pamięć nand ,tv znowu działa do kolejnego wyłączenia. Prawdopodobnie problem z softem . Moje pytanie czy może ktoś posiada soft do tego tv lub aktualizacje na pendrive . Płyta główna TPD.NT72563. PB781.
  • REKLAMA
  • #2 20510287
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    mariosotx napisał:
    Gdy potraktujemy zamrażaczem pamięć nand ,tv znowu działa do kolejnego wyłączenia.
    Firmy odzyskująe dane z dysków ssd i pendriwów czasem stosują taką sztuczkę że cały czas nagrzewają pamięć i z niej czytają, taka operacja powoduje że pamięć się lepiej czyta gdy jest już uszkodzona. Chociaż nie zawsze to działa to jednak jest stosowane, możliwe że działa też w drugą stronę np. Chłodząc pamięć tego już pewien nie jestem.
    mariosotx napisał:
    Prawdopodobnie problem z softem
    Pośrednio tak to problem z softem ale bezpośrednio to problem samej kośći NAND i to ta kość sypie błędami w określonych warunkach ale gdy się ją potraktuje temperaturą to nagle odczyt idzie ok i tv rusza. Możliwe jest że działa tak do wyłączenia bo tv zrzuca Soft potrzebny do pracy tv w pamięć ram i sobie z ramu leci, ale może nastąpić zawieszenie gdy będzie potrzebował coś odczytać z NAND który znów będzie sypać błędami. Jest jeszcze druga opcja że gdy już tv ruszy to nand zaczyna mocniej się nagrzewać przez co zyskuje sprawność do momentu aż ostygnie, powiesz ile taki NAND się nagrzewa, tak to tylko zewnętrzna obudowa bo temperatura krzemu może być sporo wyższa i wystarczająca by tv działał.
    mariosotx napisał:
    Moje pytanie czy może ktoś posiada soft do tego tv lub aktualizacje na pendrive

Aktualizacja bez sensu bo NAND jest uszkodzony, jeśli już to potrzebujesz wsad do tego TV i nową kość NAND oraz programator do NAND. Jako że ciężko ci będzie zdobyć wsad to masz takie wyjście, spróbować odczytać tą kość, grzejąc ją lub chłodząc zależy co przyniesie pozytywny skutek by udało się to odczytać. Nie jest to opcja która musi dać pozytywny skutek ale jest to jakaś opcja, na tyle szalona i nie pewna by chociaż spróbować jeśli nikt nie użyczy ci wsadu. Musisz posiadać programator bo bez tego nic nie zrobisz, jeśli nie masz programatora a wiem że nie zawsze wydatek jest opłacany, oczywiście mając wsad ktoś z forum ci zaprogramuje a może i nawet chciałby się pobawić w odczyt tego trupa.

Według mnie NAND do wymiany i wgranie wsadu załatwi twój problem bo z opisu wynika że nand ma problemy a nie sam w sobie soft bo gdyby Soft był ubity to by ci tv nie ruszył wcale nawet grzejąc i chłodząc NAND.
  • REKLAMA
  • #3 20510493
    mariosotx
    Poziom 10  
    Ok. Czyli pamięć nand i soft. Spróbuję odczytać pamięć traktując ją zamrażaczem i zobaczymy co z tego wyjdzie. Szkoda że prawdopodobnie nikt nie pośada tego softu, lub chciałby udostępnić. Pełno jest tych płyt na rynku i są tanie ale nie pod ten model. A więc będzie inny soft. Sprawdzę tą metodę i się odedzwę. Dzięki za komentarz.
  • REKLAMA
  • #4 20510556
    rob1
    Poziom 25  
    Ocena: 140
    Tam nie ma NAND,jest EMCC ktora jest uszkodzona,zamrazanie nic nie da
  • #5 20512088
    mariosotx
    Poziom 10  
    Dokładnie tak pomyliłem nazwy jest MECC . Pytanie czy ktoś ma soft do tego tv . Ewentualnie pamięć zaprogramowaną , chętnie bym kupił .
REKLAMA