logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Falownik ESTYMA PLATINUM BIO - brak zmiany obrotów wentylatora WBS-6a AL i oddzielne zasilanie

Ewaryst from Borowno 03 Kwi 2023 19:21 354 3
  • #1 20523327
    Ewaryst from Borowno
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    Dzień dobry,
    Sterownik ESTYMA PLATINUM BIO (na zdjęciu), powinien płynnie zmieniać prędkość obrotową wentylatora (dawniej zmieniał). Niestety, obecnie nie zmienia. Obroty wentylatora bez względu na nastawy sterownika oscylują wokół 46 – 49 obr/sec.
    Wentylator to WBS-6a AL (na drugim zdjęciu).
    Chciałbym zasilać ten wentylator z osobnego falownika i sterować jego obrotami ręcznie.
    Czy odłączenie wentylatora od sterownika może zaszkodzić sterownikowi ESTYMA podczas pracy?
    A może na wszelki wypadek podłączyć do sterownika zwykły wentylator stołowy na 230 VAC, i niech sobie mieli powietrze?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Falownik ESTYMA PLATINUM BIO - brak zmiany obrotów wentylatora WBS-6a AL i oddzielne zasilanie Falownik ESTYMA PLATINUM BIO - brak zmiany obrotów wentylatora WBS-6a AL i oddzielne zasilanie
  • #2 21830546
    MarcinKaluzynski
    Poziom 2  
    Dzień dobry, mam podobny problem. Czy znalazłeś rozwiązanie?
  • #3 21838426
    Ewaryst from Borowno
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    Dzień dobry.
    Dopływ powietrza do palnika (po zdjęciu osłony) ograniczyłem przesłoną wentylatora. Jest ustawiona na około 1 cm szerokości szparę po obwodzie kratki wlotowej (patrz załącznik Wentylator1).
    Moje nastawy:
    Podawanie = 1.5
    Moc MAX = 100
    Moc MIN = 20
    Temperatura kotła = 50 °C
    Powietrze MIN = 1
    Powietrze MAX = 1
    Parametr “Powietrze” niczego u mnie nie zmienia. Obroty wentylatora oscylują zawsze około 2500 obr./min - patrz załącznik Obrotomierz1.
    Piec pracuje ciągle/non-stop z różnymi wartościami podawania, ale ze stałym strumieniem powietrza. Ku mojemu zdziwieniu radzi sobie całkiem dobrze.
    Temperatura spalin ok. 70 - 90 °C.
    Temperaturę w domu reguluję zmieniając ręcznie ilość pracujących kaloryferów.
    Niestety, przy takich nastawach piec wymaga czyszczenia palnika przed każdym rozpaleniem. W moim przypadku - raz na dobę.
    Pozdrawiam.

Zbliżenie na wyświetlacz LCD pokazujący „RPM 02580” i „RPS 00043”.
    Załączniki:
    • Obrotomierz1.pdf (1.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wentylator1.pdf (1.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21838872
    MarcinKaluzynski
    Poziom 2  
    Dzięki, że się odezwałeś. U ciebie wygląda to na awarię sterownika, jak sądzę. Może być też coś na płytce ze złączem na palniku. Normalnie to te obroty absolutnie się regulują. U mnie jednak to troszkę inny problem jest. Też mam palnik w kotle z 2011 r. Dokładnie z tym samym wentylatorem. Wszystko było super, wentylator miał duży zakres regulacji, ale w którymś momencie (dawno temu) wpadłem na pomysł, aby zaktualizować soft w tym sterowniku. I po powrocie z aktualizacji ten sterownik praktycznie przestał regulować obroty, tzn. zakres dolny bardzo się podniósł. Też poradziłem sobie, przymykając powietrze. Ale to tylko trochę rozwiązuje problem. Wydaje mi się, że następna wersja tego palnika (trochę mniejsza) wychodziła już z innym wentylatorem. Ten nowy wentylator ma inne parametry, zarówno wydajność, jak i spręż. Są one sporo mniejsze i według mnie zmienili w oprogramowaniu algorytm sterowania dla tego nowego wentylatora, zapominając, że kiedyś wypuścili palniki z tym wentylatorem pierwszym. Swoją drogą ten wentylator z 2011 r. ma parametry wystarczające dla sporych rozmiarów kotłów węglowych, a niekoniecznie dla palników pelletowych, szczególnie o mocy tak jak u mnie 10 kW.
REKLAMA