logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A1 1.2 TFSI 2011r. - Wymiana akumulatora, jak wybrać odpowiedni model i oszczędzić

parthur95r 04 Kwi 2023 16:09 870 8
  • #1 20524769
    parthur95r
    Poziom 3  
    Witajcie.
    Przymierzam się do wymiany akumulatora. Podobno nie jest to jakiś trudny wyczyn, dlatego nie chciałbym niepotrzebnie płacić nie wiadomo ile mechanikowi. Dodatkowo chciałbym go kupić na własną rękę. Niestety mój aktualny jest już na tyle stary, że wszystkie jakieś jego dane są starte i niewidoczne. Pytanie więc co miałbym do takowego auta zamówić, żeby było w takiej optymalnej cenie.
  • Pomocny post
    #2 20524811
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #3 20524855
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3775
    Akumulator do Twojego auta powinien mieć od 60Ah/640A do 70AH/760A. Stosowanie akumulatora o zdecydowanie większej pojemności ma sens jedynie wtedy, gdy używasz wielu dużych odbiorników energii (na przykład rozbudowany zestaw audio). Do Twojego samochodu dedykowany jest akumulator EFB, ale można go także zastąpić akumulatorem AGM o zbliżonych parametrach. Wybierz sam kierując się ceną, ale raczej w obrębie uznanych producentów. Różnica pomiędzy totalnymi wynalazkami a przyzwoitym produktem nie jest wcale aż tak wielka. Będą pasować na przykład:
    Varta Blue Dynamic EFB 560 500 064.
    Varta Silver AGM 70AH 760A E39
    BOSCH AGM 60AH 680A SILVER S5 P+
    Centra Start Stop CK600 60Ah 680A
    YUASA EFB 65Ah 600A YBX7027
    i wiele innych.
    Chyba najtańszą alternatywą jest akumulator Arctica EFB 60Ah 560A (P+)? Ja jednak jednak wolałbym dołożyć kilkadziesiąt złotych do produktu firmowego, z nieco większym deklarowanym maksymalnym prądem rozruchowym. Oczywiscie niekoniecznie najdroższej firmy ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20525881
    parthur95r
    Poziom 3  
    @Mobali
    Czyli mowisz, ze te wymienione na pewno będą pasować do tej A1 tak? A jeśli chodzi o moc 60/70 aH, ma to jakąś różnicę znaczącą i lepiej ten mocniejszy? I kolejna sprawa, że moja wiedza z samochodów kończy się na wlaniu płynu do spryskiwaczy i wymianie koła po złapaniu gumy. Dam rade to sam wymienić, żebym uszedl z życiem?
  • #5 20526153
    Mobali
    Poziom 43  
    parthur95r napisał:
    Czyli mowisz, ze te wymienione na pewno będą pasować do tej A1 tak?
    Tak, zwróć jedynie uwagę na umiejscowienie plusa w Twoim samochodzie (prawa lub lewa strona). Przy akumulatorach niektórych wytwórców może dość do pomyłki. Ponadto, przy wyborze mniej popularnych marek, dla pewności warto zmierzyć także obudowę starego akumulatora (długość, szerokość i wysokość) żeby przed zakupem upewnić się, czy nowy akumulator bez problemów zmieści się w to miejsce. Rozstaw klem nie jest istotny, bo różnice odległości zniwelują kable podłączeniowe.
    parthur95r napisał:
    A jeśli chodzi o moc 60/70 aH, ma to jakąś różnicę znaczącą i lepiej ten mocniejszy?
    Nie, wcale nie musi być lepiej. Jeżeli nie masz w aucie dodatkowych dużych odbiorników prądu, to zakup większego akumulatora po prostu nie ma uzasadnienia. Ten 60Ah będzie wystarczający. Możesz także rozważać pośrednie wielkości, czyli 62Ah lub 64Ah.
    parthur95r napisał:
    Dam rade to sam wymienić, żebym uszedl z życiem?
    Wymiana akumulatora sprowadza się do demontażu obejmy i klem. Potem wyjmuje się stary akumulator i wkłada nowy, Podłączenie polega na założeniu obejmy i prawidłowym podłączeniu klem. W sieci nie brakuje zresztą prostych wideoporadników jak to zrobić. Moim zdaniem są tylko trzy niebezpieczeństwa:
    - zakup niewłaściwego akumulatora (to łatwo sprawdzisz kierując się dostępnymi w sieci katalogami i kalkulatorami doboru części)
    - zakup akumulatora niegotowego do pracy (w niektórych miejscach wciąż jeszcze można kupić tak zwane suchoładowane akumulatory. Upewnij się więc, że ten oferowany jest zalany i gotowy do pracy - to zdecydowana większość obecnie oferowanych)
    - nieprawidłowe podłączenie (trzeba po prostu zwrócić uwagę, żeby nie pomylić "plusa" i "minusa". Co prawda klemy są bardzo czytelnie oznaczone i nawet mają inne średnice, ale niektórym i tak się udaje)
    parthur95r napisał:
    ...moja wiedza z samochodów kończy się na wlaniu płynu do spryskiwaczy i wymianie koła po złapaniu gumy.
    To i tak nieźle. Dla kilku znanych mi kierowców, to też jest wiedza tajemna ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20526167
    parthur95r
    Poziom 3  
    @Mobali
    Raczej nie zamierzam kupować akumulatora jakiejś taniej firmy, byle mniej zapłacić. Bardziej bym celował właśnie w Varte lub Bosch.
    Czy te propozycje które mi posłałeś są sprawdzone? Bo przeanalizowałem sobie ceny i wychodzi to sympatycznie. Pytanie, czy te modele z twojego postu na pewno spasują do mojego auta, czy wciąż najlepiej będzie jak sobie zmierzę długość, szerokość, wysokość?
  • #7 20527004
    Mobali
    Poziom 43  
    parthur95r napisał:
    Czy te propozycje które mi posłałeś są sprawdzone?
    Tak, to akumulatory katalogowe dla tego auta.
    parthur95r napisał:
    Bardziej bym celował właśnie w Varte lub Bosch.
    Varta, Bosh, Centra (Exide) czy Jenox to chyba cztery najpopularniejsze marki.
    parthur95r napisał:
    ...najlepiej będzie jak sobie zmierzę długość, szerokość, wysokość?
    To akurat nic nie kosztuje i zawsze warto się upewnić. Błąd jest w tym wypadku mało prawdopodobny, ale... Nawet w katalogach bywają pomyłki ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20527521
    Kantylena
    Poziom 24  
    Ocena: 222
    parthur95r, podjedź do sklepu z akumulatorami.
    Gość doradzi i jeszcze zamontuje akumulator.

Do wymiany akumulatora trzeba mieć chociażby klucz nasadowy długi którego zapewne nie posiadasz itd.
    Specjalnie nie będziesz narzędzi kupować żeby aku wymienić.
  • #9 20527542
    majster129
    Poziom 23  
    Ocena: 102
    Należy zamontować taki sam jaki był jeśli jesteś pewien że to jest oryginalny który był montowany w aucie, jeśli nie wiesz jaki to według noty katalogowej
    W nowoczesnym aucie z start stop to można sobie zmieniać tylko buty na nogach na jakie się chce a nie akumulator
    Zwiększenie parametrów akumulatora bez jego zaprogramowania skróci żywotność powiedzmy o rok lub dwa lata, co jeszcze się stanie nie będę wymieniał bo każdy będzie miał swoje zdanie o tym a to spowoduje tylko nie potrzebną dyskusje

Dodano po 3 [minuty]:

Kantylena napisał:
    Do wymiany akumulatora trzeba mieć chociażby klucz nasadowy długi którego zapewne nie posiadasz itd.
    Specjalnie nie będziesz narzędzi kupować żeby akumulator wymienić.

Jak go będzie stać na akumulator to klucz jakiś chiński kupić nie będzie to problemem, na pewno się mu jeszcze przyda i kroci na niego nie wyda

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę akumulatora w Audi A1 1.2 TFSI z 2011 roku, ale nie ma danych dotyczących obecnego akumulatora. W odpowiedziach podano, że akumulator powinien mieć pojemność od 60Ah do 70Ah, z zaleceniem wyboru akumulatora EFB lub AGM. Wskazano kilka modeli, które będą pasować do tego samochodu, w tym Varta Blue Dynamic EFB 560 500 064, Varta Silver AGM 70AH 760A E39, BOSCH AGM 60AH 680A SILVER S5 P+, Centra Start Stop CK600 60Ah 680A oraz YUASA EFB 65Ah 600A YBX7027. Użytkownik został również poinformowany o konieczności sprawdzenia umiejscowienia biegunów oraz wymiarów akumulatora przed zakupem. Wymiana akumulatora nie jest skomplikowana, ale zaleca się posiadanie odpowiednich narzędzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA