logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 3300 - komunikat: urządzenie zajęte spróbuj później!

maroel 22 Lis 2005 12:52 10901 13
REKLAMA
  • #1 2014760
    maroel
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Problem polega na tym, że jak chcę coś zeskanować albo skopiować to odrazu wyskakuje mi bład jak w temacie, czyli "urządzenie zajęte spróbuj później!". Wyczyściłem optykę w skanerze, zrobiłem reset i wgrałem nowego firmware. Nic nie pomogło, co można by jeszcze zrobic aby usunąć ten błąd?
    Prawdopodobnie klient coś nabroił bo na początku to urządzonko trafiło do mnie na rozgrzewanie skanera, usterka prosta i standardowa. Po konserwacji wszystko było ładnie. Po jakis dwóch tygodniach klient zwraca urządzenie z powyższym problemem. Może ma ktoś jakiś pomysł?! Może coś z elektroniką? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie!!!
    Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #2 2014829
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    czy skaner w ogóle się inicjalizuje ?
    czy są jakieś błędy w dzienniku zdarzeń ?
    czy to jest maszyna bez faksu, bo ja miałem podobny komunikat w jakimś faksie, ale nie pamiętam co to był za sprzęt.
  • #3 2015129
    maroel
    Poziom 12  
    Przy uruchamianiu skaner bez problemu przechodzi inicjalizacje.
    Błędy były przed resetem: kod Strona
    79.0004 34429
    79.0004 26128
    79.0004 13161
    a licznik wynosił: 41182.
    Urządzenie jest bez faksu. Jest to Skaner, drukarka i kopiarka.
    Błąd występuje za każdą razą przy próbie skanowania i kopiowania.
  • REKLAMA
  • #4 2015291
    fuser
    Poziom 24  
    79 to uszkodzenie formattera. Czasami pomaga "przywracanie ustawień fabrycznych". Nie wiem czy o tym resecie mówiłeś.
  • #5 2015354
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Błąd 79 to nie uszkodzenie formatera, ale firmware`u (tak samo jest np. w LJ 3200, gdzie jeśli nie pomoże wgranie go na nowo, to należy wymienić całą kość). W przypadku 3300 firmware jest zapisany na formaterze, więc pośrednio może być to usterka samego formatera.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2015419
    fuser
    Poziom 24  
    a u mnie pomogło...
    Dwa klawisze i po sprawie:)
  • #7 2016615
    maroel
    Poziom 12  
    O dziwo przywrócenie ustawien fabrycznych po tym wszystkim pomoglo, ale na jak dlugo? Więc co zalecacie aby najlepiej zrobic w tej sytuacji? Jutro będę testowal to urządzonko aby sprawdzić czy nie pojawi się znów ten błąd. Jeszcze dwa pytania przy okazji, czy ten model ma jakiś tryb serwisowy i jak można mu wpisać numer seryjny po wgraniu firmware bo został usunięty?
  • #8 2017981
    fuser
    Poziom 24  
    wgrać nowy firmware, s/n wpisać stosując komendy PJL (szukaj w manual'u)
  • Pomocny post
    #9 2018906
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Model ten posiada dwa tryby serwisowe (jeden dostępny z poziomu menu, a drugi po wciśnięciu kombinacji klawiszy - w manualu pisze jak tam wejść, ale w przypadku twojej usterki nie ma tam raczej ciekawych funkcji). Numer seryjny nie usunął się dlatego, że wgrałeś nowy firmware, tylko dlatego, że zrobiłeś reset. A wpisać go na nowo można jak wspomniał fuser za pomocą komendy PJL.
    Pozdrawiam
  • #10 2020204
    maroel
    Poziom 12  
    Wgrałem nowy firmware, pobrałem najnowszy ze strony hp i bylo spoko. Po pozostawieniu włączonego urządzenia na pare godzin nie urzywanego, jak chcialem cos skopiowac to na wyswietlaczu pojawiło się kopiowanie i kaplica. Nic urządzenie nie robiło, tak jak by dostało jakiegoś zwisa. Nawet jak chcialem anulować kopiowanie to wyświetliło jedynie że usuwa dokument i trwa to dopuki się nie wyłączy i włączy urządzenie. Nawet po ponownym jego uruchomieniu to się odrazu potem pojawia, jedynie przywrócenie ustawień fabrycznych pomaga. Ale za każdą razą przywracanie ustawień fabrycznych jest bez sensu i wkurzające. Czyżby trzeba było wymienić cały formatter? Macie może jeszcze jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #11 2020998
    maroel
    Poziom 12  
    Jeśli byłby formatter do wymiany to ile mógłby kosztować? A może zna ktoś jakies źródło, gdzie można byłoby go kupic za w miarę rozsądną cenę?
  • Pomocny post
    #12 2021032
    fuser
    Poziom 24  
    ok.700 PLN nowy
  • #13 2021187
    maroel
    Poziom 12  
    Jeszcze mam jedną wątpliwość. Sprawdzając parts catalog zauważyłem że tam nie ma jednego formattera, tylko są dwa: kopiowania i skanowania. Teraz nie wiem który powoduje moją usterkę, a nie mogę sprawdzić metodą podstawiania bo nie mam obecnie takiego drugiego hp. Więc który formatter powinienem wymienić?
  • #14 2044996
    maroel
    Poziom 12  
    Ten błąd był od formattera kopiowania jak sugerowali koledzy, żaden update ani reset nie pomagał, dopiero jego wymiana rozwiązała problem. Dzięki za pomoc! Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu HP LaserJet 3300 pojawia się błąd "urządzenie zajęte spróbuj później" podczas próby skanowania lub kopiowania. Problem nie ustępuje po czyszczeniu optyki, resecie ani wgraniu nowego firmware. W dzienniku zdarzeń pojawia się kod błędu 79.0004, który wskazuje na uszkodzenie formatera lub firmware'u. Przywrócenie ustawień fabrycznych tymczasowo rozwiązuje problem, jednak błąd powraca po pewnym czasie, a urządzenie zawiesza się podczas kopiowania. Model posiada dwa tryby serwisowe, a numer seryjny można ponownie wprowadzić za pomocą komend PJL. Ostatecznie wymiana formatera kopiowania okazała się skutecznym rozwiązaniem. Koszt nowego formatera to około 700 PLN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA