logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysoki parametr BER - obraz strasznie klatkuje oprócz jednej częstotliwości

jooe93 06 Kwi 2023 18:55 7668 10
REKLAMA
  • #1 20528095
    jooe93
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Mam taki dekoder i strasznie klatkuje na każdej innej częstotliwości niż 514.0
    Czyli na każdym innym programie niż wszystkie TVP, gdzie BER jest 0.00 E-04 czas od czasu coś skoczy ale trzyma się zera

Natomiast na takim polsacie, tvn czy innych kanałach nadawanych na częstotliwości 634.0 BER skacze od 3.16-E02 po 6 lub więcej i obraz strasznie klatkuje.
    Siła sygnału na każdej częstotliwości nie spada poniżej 85%, natomiast jakość skacze 60-100%
    Próbowałem resetowanie ustawień dekodera, próbowałem podłączać inny dekoder pod tą samą antenę i ten błąd nie występuje, siła i jakość sygnału 100%. Dodam, że kiedyś ten błąd nie występował na tym dekoderze.

Co mogę z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 20528274
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Jak wygląda instalacja antenowa , jaki stary dekoder, kod pocztowy miejscowości.
  • #3 20528278
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1718
    Zakłócenia od LTE - założyć zaraz przy wyjściu kabla z anteny filtr LTE, zewnętrzny.
  • REKLAMA
  • #4 20528482
    jooe93
    Poziom 9  
    LeDy napisał:
    Jak wygląda instalacja antenowa , jaki stary dekoder, kod pocztowy miejscowości.

37-306, do nadajnika w linii prostej mam 9km

Cytat:
    Dekoder DEKO TV
    WERSJA SPRZĘTU : GEMINI_R850_V1.3
    APLIKACJA : SDK_V2.4.0_16622
    BIBLIOTEKI : V1.9.8-8 (2022-01-10)

Na jakimś badziewnym dekoderze MANTA podpinając pod tą samą antenę są wszystkie kanały o sile i jakości sygnału 100%, bez klatkowania, zacinania etc ale dekoder nie pokazuje parametru BER. Na tym dekoderze DEKO TV też kiedyś nie klatkowało

clubber84 napisał:
    Zakłócenia od LTE - założyć zaraz przy wyjściu kabla z anteny filtr LTE, zewnętrzny.

To już wolę chyba kupić drugi dekoder z MANTY za 60 zł :D

Albo trzeba zaktualizować dekoder, tylko nie wiem jak to zrobic

PS. dekoder MANTY odbiera nawet sygnał bez klatkowania na miedzianym drucie wetkniętym w złącze antenowe, więc chyba to nie kwestia anteny czy sygnału.

EDIT : mam plik akutalizacji ze strony producenta. Spróbuję zaktualizować jak tylko dorwę jakiegoś pendrive, bo dekoder nie czyta pamięci telefonu ;(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20528622
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1718
    @jooe93 - czyli za mocny sygnał nawet z taką anteną pokojową.
    Jeśli wszystko odbiera na "kawałku drutu" przy takiej odległości od nadajnika, to tak zostawić. Tłumik jest zbędny.
  • Pomocny post
    #6 20528658
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1141
    Albo dekoder uszkodzony. Miałem już takie przypadki, że z dvb-t sobie radził a dvb-t2 już nie.
  • #7 20528814
    LeDy
    Poziom 43  
    Na 9km i potężne moce nadajnika to wszystko przesterowane. Schowaj gdzieś tą antenkę za szafę, z dala od okna, w innym miejscu aby osłabić sygnał.
  • REKLAMA
  • #8 20529082
    jooe93
    Poziom 9  
    Zaktualizowałem dekoder do najnowszej wersji. To samo, dalej klatkuje dokładnie tak samo.
    Próbowałem jeszcze do tej samej anteny podłączać inny dekoder pożyczony od znajomego, odbiera.
    Więc temat niejako uważam za zamknięty. Ewidentnie wada dekodera/płyty głównej.
    Jeszcze będę dzwonił do działu technicznego.
  • #9 20529154
    LeDy
    Poziom 43  
    jooe93 napisał:
    Ewidentnie wada dekodera/płyty głównej.

Robiłeś tym dekoderem próbę na jakimś drucie zamiast anteny?
    TVP jest o 30KW słabsze.
  • #10 20530069
    jooe93
    Poziom 9  
    LeDy napisał:
    jooe93 napisał:
    Ewidentnie wada dekodera/płyty głównej.

Robiłeś tym dekoderem próbę na jakimś drucie zamiast anteny?
    TVP jest o 30KW słabsze.

Próbowałem, nie mam już siły do tego szajsu... na allegro są używane dekodery za 40 zł... Szkoda darmowego czasu. Zadzwoniłem do działu technicznego i mimo, że gwarancja upłynęła to zgodzili się na naprawę lub wysłanie nowego (dobry pijar)ale, to ja mam płacić za przesyłkę do nich i z powrotem do mnie...
  • #11 20530453
    marcin878787
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Dekoder ewidentnie zbiera jakieś zakłócenia. Ja miałem dokładnie taki sam problem z tym dekoderem.
    Po dodaniu filtra lte bez zmian. Przyczyną okazało się to, że dekoder leżał pod tv na dvd. Po wyłączeniu dvd od prądu po problemie jak ręką odjął.

Proponowałbym na potrzeby testu wyeliminować jakiekolwiek zakłócacze i maksymalnie odizolować dekoder.
    Słyszałem nawet o takich przypadkach gdzie włączona lodówka powodowała problemy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dekoderem, który klatkuje na większości częstotliwości, z wyjątkiem 514.0 MHz, gdzie BER wynosi 0.00 E-04. Na innych kanałach, takich jak Polsat i TVN, BER skacze do 6 lub więcej, mimo że siła sygnału nie spada poniżej 85%. Po próbie resetowania dekodera i podłączenia innego dekodera, problem nadal występuje, co sugeruje usterkę dekodera. Użytkownik zaktualizował oprogramowanie dekodera, ale to nie rozwiązało problemu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie instalacji antenowej, zakłóceń od LTE, a także możliwość uszkodzenia dekodera. Użytkownik rozważa zakup nowego dekodera, ponieważ serwis techniczny zgodził się na naprawę, ale wymaga opłacenia przesyłki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA