logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaria regulatora pogodowego Bosch CW400 po serwisie pieca kondensacyjnego Caraptur Smart ZSB22-3

kiero_z_dtp 11 Kwi 2023 08:34 1377 8
REKLAMA
  • #1 20534039
    kiero_z_dtp
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    witam,
    Mam piec Caraptur Smart ZSB22-3 (piec kondensacyjny). Posiadam regulator pogodowy BOSH CW400.
    W 05.04.2023 był u mnie serwisant i czyścił piec kondensacyjny,
    07.04.2023 zauważyliśmy że w domu jest zimno. (temperatura na zewnątrz spadła). Wodę grzeje, podłogówkę nie.

Telefonicznie serwisant swierdził że uszkodzony jest moduł regulatora pogodowego....
    Ściągnąłem regulator i rurka z podłogówki zaczęła robić się ciepła. Piec działa poprawnie.

To jest już nasz 2-gi regulator.
    Pierwszy wytrzymał 7 lat i był oryginalnie z piecem
    Drugi to bosh CW400 - wytrzymał 3.5 roku.

Pytanie:
    Czy serwis pieca miał wpływ na zepsucie sie regulatora czy to "czysty przypadek"? (serwisant zmieniał troche ustawień, zmniejszał moc pieca, bo była na 99%,)

Najważniejsze pytanie - ile wytrzymują Wasze regulatory?

pozdrawiam,

Radek
  • REKLAMA
  • #2 20534206
    Aaalbercik
    Poziom 20  
    Ocena: 80
    kiero_z_dtp napisał:
    Telefonicznie serwisant swierdził że uszkodzony jest moduł regulatora pogodowego....

Normalnie wieszcz :-)
    Ja Ci internetowo napiszę że może najpierw trzeba sprawdzić nastawy regulatora.
    kiero_z_dtp napisał:
    Czy serwis pieca miał wpływ na zepsucie sie regulatora czy to "czysty przypadek"?

Raczej nie miał wpływu, jeśli rzeczywiście regulator jesy uszkodzony to Przypadek
    .
    kiero_z_dtp napisał:
    To jest już nasz 2-gi regulator.
    Pierwszy wytrzymał 7 lat i był oryginalnie z piecem

A jaki był ten pierwszy i czemu go wymieniłeś ?
  • REKLAMA
  • #3 20534237
    kiero_z_dtp
    Poziom 5  
    Pierwszy regulator to FW 120. Wymieniłem bo podłogówka nie chciała grzać, tylko wode grzało. Kupiłem Bosh-a bo juz FW120 nie umiełem znaleźć.

Dziś (po konsulatacji telefonicznej z serwisantem) spróbowałem jeszcze raz wsadzić BOSHa i przywrócić go do ustawień fabrycznych - niestety, nie pomogło. Ustawienia skonslultowane były z serwisantem w czasie teraz konfiguracji.

Czekam na nowy regulator. Ustawie go tak samo i dam znać czy podłogówka ruszy z regulatorem na pokładzie.

Radek
  • REKLAMA
  • #4 20534280
    Aaalbercik
    Poziom 20  
    cw 400 po montażu trzeba skonfigurować do systemu
    Na" ustawieniach fabrycznych" nie pójdzie.
    Masz asystenta konfiguracji i instrukcję - w ostateczności innego serwisanta.
    Na starym regulatorze
    kiero_z_dtp napisał:
    podłogówka nie chciała grzać, tylko wode grzało

na nowym nie grzeje więc może coś z instalacją nie tak?
    Podnieś temperarurę -gałką o dwa , trzy stopnie, spradź czasy na zegarze.
    Ja bym najpierw szukał w ustawieniach sterownika i skontrolował czujnik temp zewnętrznej.
    Poza tym wyłącz wpływ temp. pomieszczenia. ten parametr często "psuje" grzanie :-)
  • #5 20534437
    kiero_z_dtp
    Poziom 5  
    Jeszcze raz opiszę problem.

Od 2019 roku mam regulator Bosh CW400 i wszystko z nim było OK, to wizyty w ubiegłym tygodniu gdy serwisant przyzedł przeczyścić piec.

Dlatego spytałem czy to możliwe że serwisant "coś zrobił" że zepsuł regulator.
    Przez świeta grzałem tylko na piecu - wyciągniety regulator.

Dziś po konsultacji z serwisantem sprobowałem jeszcze raz wsadzić regulator - zresetować go - poustawiałem to jak było wcześniej i nic - nie pomogło. Siłowniki na listwach otwarte a regulator nie chce puścić ciepłej wody na podłogówkę. Tylko działa grzanie wody cwu.

Czy da się jakoś sprawdzić czy regulator naprawdę jest uszkodzony czy coś pokopane w ustawieniach.

Dziś testowałem go że pobiera odczyt z zewnątrz z czujnika a nie z pomieszczenia. Mam tak skonfigurowane standardowo.

Po dzisiejszej nieudanej próbie resetu zamówiłem nowy regulator.

Radek
  • REKLAMA
  • #6 20537647
    kiero_z_dtp
    Poziom 5  
    Aaalbercik napisał:
    Ja bym najpierw szukał w ustawieniach sterownika i skontrolował czujnik temp zewnętrznej.

Czy jeśli czujnik temperatury zewnętrznej pokazuje prawidłową temepraturę na zewnątrz to mimo to może być uszkodzony i "nie puszcza podłogówki"?
    Jakie ustawienia masz dokładnie na myśli? (jest ich tam sporo) :)
  • #7 20540093
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    CW400 jest zaawansowanym sterownikiem i na odległość nie widząc instalacji trudno cokolwiek doradzać. Mało prawdopodobne jest że padł regulator, obstawiam ze coś zostało przestawione lub wyłączone i regulator nie puszcza.
    z czego jest wysterowana pompa podłogówki? jest jakiś mieszacz? co nimi steruje?
    Proponuje zaprosić ponownie serwisanta, ale lepiej jakiegoś kumatego który odpowiednie skonfiguruje instalacje i podpowie jak obsługiwać urządzenie poprawnie, ewentualnie jak wprowadzic małe korekty.
  • #8 20540108
    Aaalbercik
    Poziom 20  
    kiero_z_dtp napisał:
    Po dzisiejszej nieudanej próbie resetu zamówiłem nowy regulator.

I pozamiatane :-)
    Zawsze taniej jak zawołać serwis. :-)
  • #9 20540116
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    cw400 to nie salus on/off, trzeba go odpowiednio skonfigurować do danej instalacji i użytkownika. Mam nadzieje że sobie poradzisz po wymianie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z regulatorem pogodowym Bosch CW400 po serwisie pieca kondensacyjnego Caraptur Smart ZSB22-3. Po czyszczeniu pieca przez serwisanta, regulator przestał prawidłowo działać, co skutkowało brakiem ogrzewania podłogówki. Użytkownik wymienił regulator, ponieważ poprzedni model FW 120 również miał problemy z podłogówką. Po próbie resetu i przywrócenia ustawień fabrycznych, regulator nadal nie działał poprawnie. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w ustawieniach regulatora lub instalacji, a niekoniecznie w uszkodzeniu samego urządzenia. Zalecają ponowne skonsultowanie się z serwisantem w celu prawidłowej konfiguracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA