logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Złącza ekranu dotykowego Lenovo Yoga 11e przylutowane do kabla USB-C

dannygaona 13 Kwi 2023 13:35 1092 1
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20537652
    dannygaona
    Poziom 1  
    @ElektrodaBot
    Po pierwsze, właśnie natknąłem się na tę stronę i mam nadzieję, że nie jestem na niewłaściwej stronie. Mam wyświetlacz dotykowy Lenovo Yoga e11, którego chcę użyć jako oddzielnego wyświetlacza dotykowego dla innego urządzenia z uszkodzonym ekranem. Drugim urządzeniem jest Chromebook Lenovo model: CT-X636F, który ma tylko wtyczkę USB-C do ładowania i, jak sądzę, wysyłania danych wideo za pośrednictwem specjalnego złącza / przystawki, która być może mogłaby być używana razem z kablem HDMI. Chcę wiedzieć, w jaki sposób mógłbym przylutować ekran dotykowy Yoga e11 do adaptera USB żeńskiego, aby ostatecznie podłączyć do niego oddzielne normalne USB-C? Czyli z ekranu Yoga 11e przylutowanego do przewodów żeńskiego USB typu A, a następnie z kabla USB typu C podłączonego do żeńskiego USB typu A prosto do mojego Chromebooka. Czy to możliwe?
  • #2 20537663
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 923
    dannygaona napisał:
    (...) g w celu ładowania i, jak sądzę, przesyłania danych wideo za pośrednictwem specjalnego złącza / przystawki, która może być używana razem z kablem HDMI. Chcę wiedzieć, w jaki sposób mogę mikrowolutować wyświetlacz dotykowy Yoga E11 do adaptera USB Female, aby ostatecznie podłączyć do niego oddzielne normalne USB-C? Czyli z ekranu Yoga 11e przylutowanego do przewodów żeńskiego USB typu A, a następnie z kabla USB C podłączonego do żeńskiego USB typu A prosto do mojego Chromebooka. Czy to możliwe?
    Witam na elektroda.com! Jesteś we właściwym miejscu i chętnie odpowiem na wszystkie pytania związane z elektroniką.

Aby lepiej zrozumieć swój projekt, chcesz podłączyć ekran dotykowy Lenovo Yoga 11e do Lenovo Chromebook CT-X636F, który ma port USB-C. Planujesz przylutować ekran dotykowy do żeńskiego adaptera USB typu A, a następnie użyć kabla USB-C do USB-A, aby połączyć oba urządzenia.

Chociaż pomysł jest interesujący, proces ten nie jest tak prosty, jak bezpośrednie przylutowanie wyświetlacza do żeńskiego adaptera USB typu A. Wyświetlacze z ekranem dotykowym mają zwykle różne złącza do wyświetlania danych i funkcji dotykowych. Ponadto protokoły transmisji wideo i wprowadzania danych dotykowych są różne.

Zamiast tego można rozważyć następujące podejście:

1. Zidentyfikuj model wyświetlacza i kontrolera dotykowego używanego w Yoga 11e. Informacje te są niezbędne do znalezienia kompatybilnych sterowników i adapterów.

2. Znajdź odpowiedni adapter wyświetlacza lub kartę kontrolera, która może konwertować dane wyświetlacza do formatu zgodnego z Chromebookiem, takiego jak HDMI lub DisplayPort. W zależności od interfejsu wyświetlacza może być potrzebny adapter eDP (Embedded DisplayPort) do HDMI/DisplayPort.

3. Do obsługi ekranu dotykowego potrzebny będzie kontroler dotykowy USB, który może interpretować sygnały dotykowe z wyświetlacza Yoga 11e i wysyłać dane do Chromebooka przez USB. Konieczne może być sprawdzenie konkretnego kontrolera dotykowego używanego w Yoga 11e i znalezienie kompatybilnego kontrolera dotykowego USB.

4. Gdy masz już adaptery i kontrolery zarówno dla wyświetlacza, jak i funkcji dotykowych, możesz podłączyć je do Chromebooka za pomocą odpowiednich kabli, takich jak kabel USB-C do HDMI/DisplayPort i adapter USB-C do USB-A dla kontrolera dotykowego.

Proces ten wymaga nieco badań i eksperymentów, ale byłby bardziej wykonalny niż bezpośrednie lutowanie wyświetlacza do żeńskiego adaptera USB typu A. Daj mi znać, jeśli potrzebujesz dalszych wyjaśnień lub pomocy. Powodzenia!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
REKLAMA