logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens IQ700 CT636LES101 – nie reaguje na przyciski, wyświetlacz nie włącza się

katsuroPL 13 Kwi 2023 17:19 714 4
  • #1 20537994
    katsuroPL
    Poziom 8  
    Ocena: 9
    Cześć

Mam problem z ekspresem Siemens iq700 (CT636LES1/01).
    Problem polega na tym, że po włączeniu słychać, że w środku coś się dzieje, tak jak by chciał ustawić zaparzacz w odpowiedniej pozycji, ale nie może.
    Dodatkowo nie włącza się wyświetlacz i ekspres nie reaguje na żadne przyciski.
    Wymieniłem zawór ceramiczny, ale to nie pomogło i wydaje się, że przekładnia nie ustawia się bo ciągle słyszę tykanie czujnika.
  • #2 20538171
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1604
    Masz ten sam ekspres... co Ja w kuchni ^^ aż prosi się o komentarz "wasz mość nie stać na serwis" xD?

Jeśli dobrze pamiętam są tam aż cztery różne moduły! Trzeba by podłączyć iS3 i sprawdzić czy będzie komunikacja z elektroniką. Do sprawdzenia na pewno będzie wiązka przewodów na zawiasie, jeśli będzie w porządku wyjmij moduł sterujący, a później wyświetlacz. Może akurat będziesz miał szczęście i będzie widać, który z nich jest uszkodzony.

Ps. Części są koszmarnie drogie, po tysiąc sto za PCB.
  • #3 20538673
    katsuroPL
    Poziom 8  
    Ekspres nie jest mój, tylko znajomego ;)

Sam zajmuję się głównie ekspresami wolnostojącymi i rzadko kiedy mam do czynienia z ekspresem do zabudowy.
    Już oddałem płytę sterującą i wyświetlacz do znajomego który zajmuje się takimi rzeczami profesjonalnie i jestem ciekaw czy to będzie faktycznie to.

Jednak ciągle mnie zastanawia przekładnia, czy może dawać taki efekt. Ewidentnie zaparzacz się nie ustawia, tylko stoi w pozycji do parzenia kawy.

Na początku myślałem, że to będzie problem z zaworem ceramicznym, bo raz się spotkałem z takim przypadkiem w Nivona Caferomatica, tylko, że wtedy się sam wyłączał i włączał i tak w kółko, a tutaj kompletna cisza po próbie przekładni i zaworu.

Dzisiaj postaram się sprawdzić przekładnie i wiązkę kabli i dam znać :D

PS Zamówiłem nowy zawór ceramiczny, bo i tak był uszkodzony, ale po zamontowaniu nic się nie zmieniło.
  • Pomocny post
    #4 20538685
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1604
    katsuroPL napisał:
    Sam zajmuję się głównie ekspresami wolnostojącymi i rzadko kiedy mam do czynienia z ekspresem do zabudowy.

A czymże to ekspres do zabudowy różni się od wolnostojącego? Poza tym, że ten pierwszy jest upakowany w wielką i niepotrzebną skrzynię aby cieszyć oko i wzbudzać zazdrość gości xD?

katsuroPL napisał:
    Na początku myślałem, że to będzie problem z zaworem ceramicznym, bo raz się spotkałem z takim przypadkiem w Nivona Caferomatica, tylko, że wtedy się sam wyłączał i włączał i tak w kółko, a tutaj kompletna cisza po próbie przekładni i zaworu.

Skoro on się totalnie nie uruchamia, a ekran jest ciemny .. to problem będzie w którymś sterowniku. Jak nic nie wymyślisz, a znajomy będzie skłonny potrząsnąć portfelem - to możesz podesłać, zaktualizuje Ci oprogramowanie (pod warunkiem, że będzie komunikacja ze modułami).
  • #5 20539286
    katsuroPL
    Poziom 8  
    AsReeX napisał:
    A czymże to ekspres do zabudowy różni się od wolnostojącego? Poza tym, że ten pierwszy jest upakowany w wielką i niepotrzebną skrzynię aby cieszyć oko i wzbudzać zazdrość gości xD?

W pełni się z tobą zgadzam. Nie ma tam nic, tylko trochę więcej kabli i czujników ;)

AsReeX napisał:
    Skoro on się totalnie nie uruchamia, a ekran jest ciemny. to problem będzie w którymś sterowniku. Jak nic nie wymyślisz, a znajomy będzie skłonny potrząsnąć portfelem - to możesz podesłać, zaktualizuje Ci oprogramowanie (pod warunkiem, że będzie komunikacja ze modułami).

Facet sprawdzi i da mi znać co z tą płytą. Jak wszystko będzie wyglądać w porządku to Ci podeślę (pod warunkiem, że znajomy się zgodzi), ale to już pogadamy na PW.
REKLAMA