logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE40NU7112K - Podswietlenie bardzo słabo świeci.

DarekRz4 14 Kwi 2023 13:28 1695 4
REKLAMA
  • #1 20539222
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Witam.
    Telewizor jak w temacie. Trafił do mnie jako działający ( jest głos i reakcja na pilota) , brak obrazu. Wyglądało na uszkodzone podświetlenie, świecenie latarką - widać treść obrazu. Po rozebraniu i zdjęciu ekranu okazało się że podświetlenie świeci jednak bardzo bardzo słabo. Wszystkie diody na dwóch listwach krawędziowych świecą identycznie równomiernie jednak bardzo słabo, no na granicy "zaskoku" takiej diody jeśli można tak to określić. Wypinanie listew raz jedna raz druga nic nie zmienia. Teraz pomiary. Na laminacie płyty głównej ( płyta główna razem z zasilaczem) napisane jest przy złączu podświetlenia 40" - MIN 129V 43" - MIN 157V . Pomiar wykazuje 113V . Za niskie napięcie na listwy. Powinno być 143V w przekątnej 40 cali i 173V w 43 cale. Mam na testy prawie identyczny sprawny telewizor z tej serii tylko 43 cale Płyta jest prawie identyczna . Zrobiłem pomiary i w nim wszystko się pokrywa z opisem na laminacie czyli na listwy wychodzi 173V . W naprawianym niestety napięcie na listwy jest zaniżone i wynosi 113V . Porównywałem napięcia na obu płytach .Na układzie SLM4281 są różnice napięć pomimo identycznej aplikacji elementów na obu płytkach . Najbardziej istotna moim zdaniem to ta na 9 tej nodze tego układu. W działającym telewizorze na 9 tej nodze mam 6V natomiast w źle działającym nie mam napięcia wcale na tej 9 tej nodze. Elementy które są na 9 tej nodze nie są uszkodzone , przynajmniej z pomiarów nie wynika nic istotnego. Zamieniłem miejscami układy scalone między płytkami i to nie wina układu. Miał ktoś z kolegów podobną przypadłość w tych modelach ? Płyta to BN9646783A .
    Pozdrawiam
    ps. Listwy oczywiście podstawiałem drugie i jest to samo.
  • REKLAMA
  • #2 20539336
    stacho57
    Poziom 28  
    Ocena: 438
    Widzisz menu. A popatrzyłeś co w ustawieniach? Może masz oszczędzanie energii na max? Proste a może? Regulacja jasności, podświetlenia działa?[/quote]
  • REKLAMA
  • #3 20539410
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam.
    Stachu to wszystko sprawdzałem zanim go rozebrałem.
    Pęknięta była ścieżka wewnątrz laminatu. Bez drugiej płyty chyba bym do tego nie doszedł . Ona jest wewnątrz laminatu nie widać jej z żadnej strony bez światła lampy. Zrobiłem połączenie i TV działa jak należy . Ta cienka czerwona kreska pokazuje tą ścieżkę .
    Samsung UE40NU7112K - Podswietlenie bardzo słabo świeci. Samsung UE40NU7112K - Podswietlenie bardzo słabo świeci.
  • REKLAMA
  • #4 20584153
    Adewag
    Poziom 21  
    Ocena: 249
    Usterka może powstać podczas demontażu R 9201, przy redukcji prądu podświetlenia.
  • #5 20584185
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Istnieje taka możliwość, jednak tutaj nikt nic nie robił od nowości. Myślę że to wada fabryczna tej sztuki.
REKLAMA