logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z cofaniem w grach mimo dobrego FPS i pingu, przyczyny, kabel 300 Mbps

Shinix 15 Kwi 2023 18:22 1890 7
REKLAMA
  • #1 20541046
    Shinix
    Poziom 3  
    Mam problem z niektórymi grami. Mianowicie cofa mnie co jakiś czas. FPS i ping jest cały czas w porządku.
    Internet po kablu 300 Mbps.
    Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 20541263
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1399
    Shinix napisał:
    Mianowicie cofa mnie co jakiś czas.
    Napisz to jakoś po ludzku. Co konkretnie się dzieje w trakcie rozgrywki ? Jakie tytuły Ci nie działają prawidłowo , z jakich serwerów ?
  • REKLAMA
  • #3 20541320
    Shinix
    Poziom 3  
    Takie gry jak Fortnite czy Warzone. Poprostu co jakiś czas mam lag w postaci cofnięcia. Serwer europa
  • #4 20541495
    xxxedekxxx11
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Może po prostu gubisz pakiety i to wina połączenia. Jeśli masz "cofki" to FPS nie mają z tym raczej nic wspólnego, bardziej celowałbym w połączenie z internetem. Poszukaj czy w tych grach możesz odczytać jak wysoki masz "Packet Loss". Jest to wartość wyrażona w procentach i określa ile procent z wysyłanych pakietów zostaje "zgubione".

Dodano po 6 [minuty]:

https://www.epicgames.com/help/en-US/fortnite...erformance-details-in-fortnite-a5720372089499

Tutaj masz link do wątku pomocy technicznej Epic Games, w którym jest opisane w jaki sposób właczyć statystyki połączenia w grze. Gdy włączysz opcję "Net Debug Stats" podczas rozgrywki będziesz mieć dostępne informacje o twoim połączeniu. Takie jak upload, download, ilość wysyłanych pakietów i ilość gubionych pakietów w procentach. Zobacz czy podczas tych "cofek" które opisujesz "Packet loss" się zwiększy i napisz do jakiej wartości najwyższej "dobija"
  • #5 20541532
    Shinix
    Poziom 3  
    Dzieki za pomoc. Jutro z rana sprawdzę to i napiszę
  • REKLAMA
  • #6 20541879
    xxxedekxxx11
    Poziom 13  
    Spoko, daj znać przy wolnej chwili i będziemy myśleć co dalej :D
  • REKLAMA
  • #7 20542014
    Shinix
    Poziom 3  
    Także podczas tych cofek packet loss cały czas wynosi 0%. Monitorowałem cały jeden mecz i cały czas 0
  • #8 20542766
    xxxedekxxx11
    Poziom 13  
    Bardzo dziwna sprawa. A te "cofki" masz tylko przy grze online ? czy na jakimś trybie treningowym również są ?
    Nie pamiętam czy w Fortnite jest taki dostępny, a w Warzone nie grałem nigdy.
    Sprawdź czy w takim trybie jeśli jest on dostępny to dzieje się tak jak w grze Online.
    Ja bym na twoim miejscu jeszcze posprawdzał aktualizacje czy nie są jakieś dostępne do tych gier, lub czy może jakaś aktualizacja nie wprowadziła czegoś co masz włączone w ustawieniach i teraz masz takie "cofki". Do tego sprawdzić czy nie masz może jakiegoś nowego update sterowników. Jeśli to nie pomoże to możesz spróbować jeszcze pobawić się serwerami i próbować połączyć się z innymi i zobaczyć czy problem ciągle występuje. W wielkim skrócie takie "podstawy", które możesz zrobić sam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z "cofkami" w grach online, takich jak Fortnite i Warzone, mimo stabilnych wartości FPS i pingu. Połączenie internetowe jest realizowane przez kabel o prędkości 300 Mbps. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z utratą pakietów, a nie z wydajnością FPS. Użytkownik został poinstruowany, jak sprawdzić statystyki połączenia w Fortnite, aby monitorować ewentualny "Packet Loss". Po przeprowadzeniu testów, użytkownik stwierdził, że "Packet Loss" wynosi 0%. Dodatkowo, zasugerowano sprawdzenie aktualizacji gier oraz sterowników, a także testowanie różnych serwerów w celu zdiagnozowania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA