logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Saeco Aulika SUP040RB - Wewnątrz pozostaje dużo zmielonej, niezaparzonej kawy

wal55 16 Kwi 2023 14:18 4029 4
REKLAMA
  • #1 20542328
    wal55
    Poziom 9  
    Cześć,

Mam problem z ekspresem do kawy Saeco Aulika.

Działa - tzn. kawę robi wg mnie dobrą.

Problem jest, że po otwarciu drzwiczek bocznych obok bloku zaparzającego jest dużo suchej (czyli jakby niezaparzonej), zmielonej kawy. Macie jakiś pomysł czemu mi się tak robi? Może blok jest nieprawidłowo wsadzony? - wydaje mi się, że dobrze wsadziłem.
    Taka ilość jest po ok. 30-40 dniach (strzelam ok. 100-140 kaw)

Nie jestem jego pierwszy użytkownikiem, jednak przejęty od dalszej znajomej, która nie eksploatowała go mocno. Logicznie powinien być sprawny. Po przejęciu go umyłem, osuszyłem i zostawiłem na ok. 2 lata w piwnicy. Przed ponownym użytkowaniem zostawiłem go jeszcze do serwisu na przegląd/czyszczenie itp. Oddali bez uwag, czyli zakładam, że nic mu nie dolega (dolegało).

Proszę o pomysły. Może jakaś uszczelka/może coś źle spasowałem - albo info "ten typ tak ma" - w co trochę mi się wierzyć nie chce :)

Pozdr. Saeco Aulika SUP040RB - Wewnątrz pozostaje dużo zmielonej, niezaparzonej kawy Saeco Aulika SUP040RB - Wewnątrz pozostaje dużo zmielonej, niezaparzonej kawy Saeco Aulika SUP040RB - Wewnątrz pozostaje dużo zmielonej, niezaparzonej kawy
  • REKLAMA
  • #2 20544252
    wal55
    Poziom 9  
    Nikt? Nic? ... Może jednak jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20548903
    Kofikofi123
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Smarowanie zaparzacza, skręcenie młynka.
  • REKLAMA
  • #4 20570459
    wal55
    Poziom 9  
    @Kofikofi123

Równolegle na elektrodzie pojawił się ten post: https://www.elektroda.pl/rtvforum/posting.php?mode=quote&p=20545893 , na który odpowiedziałeś jak poniżej (dzięki)
    Kofikofi123 napisał:
    Zobacz czy w spoczynku tłok w bloku da się dopchnąć w dół. Jeżeli tak, to oznacza ,że tłok bie powraca tmdo końca. Smarowanie, ewentualnie zadra na kole, kto wie. A jak schodzi do końca to próbuj skręcić mlynek bardziej. Drobniej mieli - mniejsza objętość kawy.

Po wyjęciu bloku wyglądał on tak (po myciu pod zlewem systematycznym) i niedawnej wizycie w serwisie na czyszczeniu i smarowaniu:
    Widać faktycznie, że tłok nie wracał i pozostawiał miejsce do wysypywania się kawy bokiem.

Saeco Aulika SUP040RB - Wewnątrz pozostaje dużo zmielonej, niezaparzonej kawy

Można było go wdusić palcem i wtedy dochodził do końca i wyglądał tak jak poniżej:

Saeco Aulika SUP040RB - Wewnątrz pozostaje dużo zmielonej, niezaparzonej kawy

Umyłem jeszcze raz dokładnie, dodatkowo zrobiłem mycie jednostki za pomocą tabletki. Nie wiem czy było one wykonywane przez poprzedniego użytkownika, być może ten zabieg był pomijany. W każdym razie teraz po kilku kawach sprawdziłem i jest o wiele mniej kawy, być może zleciały jakieś resztki z innych elementów, tłok był w prawidłowej pozycji.

Dzięki
  • #5 20570478
    wal55
    Poziom 9  
    Zamykam temat. Dziękuje. Opis rozwiązania w moim przypadku powyżej.
REKLAMA