logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Stacje klienckie Insert GT nie widzą serwera na nowym komputerze z Windows 10: Co zrobić?

frodo10 17 Kwi 2023 14:29 4167 8
REKLAMA
  • #1 20543962
    frodo10
    Poziom 4  
    Witam,
    zmieniam komputer (na wydajniejszy, z systemem Windows 10) który ma być serwerem dla programów serii Insert GT. Serwer SQL i oprogramowanie Insert zainstalowały się prawidłowo, lokalnie program uruchamia się bez problemów, natomiast z pozostałych stacji klienckich nie da się połączyć, komputery nie widzą serwera.

Co zrobiłem:
    1. W zaporze Windows otworzyłem porty TCP 1433, oraz UDP 1434,
    2. Określiłem pełna ścieżkę dostępu do pliku sqlserver.exe,
    3. Uruchomiłem protokół TCP/IP w SQL Server Network Configuration,
    4. Wyłączyłem program antywirusowy i zaporę Windows, żeby sprawdzić czy to nie one blokują,
    5. Autentykacja jest poprzez serwer SQL, pomyłka w haśle (użytkownik sa) wykluczona, sprawdzone kilka razy.
    6. Próbowałem łączyć się po nazwie i po adresie IP,
    7. Pingi do serwera przechodzą, wszystkie komputery są na tym samym switchu, każdy ma ustawioną sieć jako prywatną.

Na stronie Insert nie ma żadnych innych informacji, poza tymi które już wykorzystałem.
    Może ktoś miał podobny problem?
  • REKLAMA
  • #2 20543978
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 653
    Zobacz czy połączysz się do serwera SQL przy użyciu klienta SQL z innego komputera (np. przez Microsoft SQL Server Management Studio). To, że pingi przechodzą, to jeszcze trochę zbyt mało
  • REKLAMA
  • #3 20544160
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    Może napisz do supportu producenta?

Poza tym ja mam zwyczaj, że jak coś mi dziala na kompie A i musze przerzucic rzeczy na komp C to robie sobie zrzuty ekranu potrzebnych ustawien z kompa A.
    Oczywiscie w miare mozliwosci.

Moze tez tak zrób.
  • REKLAMA
  • #4 20545102
    frodo10
    Poziom 4  
    Klient SQL Management Studio nie potrafi się połączyć z innego komputera, gdzie szukać przyczyn?

Porównałem stary serwer z nowym i zauważyłem, że SQL Server Browser był wyłączony, więc go włączyłem, port TCP jest ustawiony na dynamiczny.
    Stary serwer miał ustawiony IP2 (Właściwości TC/IP SQL Server Network Configuration) taki sam jak karta sieciowa komputera, nowy miał przydzielony przez DHCP, ustawiłem ręcznie na taki jak karta sieciowa, ale nadal nic nie pomaga.
  • Pomocny post
    #5 20545112
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 653
    A logowanie mieszane (Windows Auth i zwykłe) masz włączone czy nie?
    No i pytanie jaki błąd wyskakuje przy próbie zalogowania przez MSSMS?
  • REKLAMA
  • #6 20548575
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    hindoos napisał:
    No i pytanie jaki błąd wyskakuje przy próbie zalogowania przez MSSMS?

bardzo ważny przejaw.

Nikt o firewallu nie mówi.
    Ani o zezwoleniu na protokół TCP-PC serwera SQL (defalalowo wyłączony)
  • #7 20548655
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    frodo10 napisał:
    Uruchomiłem protokół TCP/IP w SQL Server Network Configuration

Na pewno w instancji "instertgt" ?
    Jakie usługi SQL są uruchomione ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20555961
    frodo10
    Poziom 4  
    Problem rozwiązany.
    Blokowała jednak zapora Windows 10.

W opisie na stronie producenta była informacja, że należy utworzyć reguły wychodzące otwierające odpowiednie porty TCP i UDP.
    Pomogło, gdy dodatkowo utworzyłem identyczne reguły wychodzące.

Dziękuje wszystkim za pomoc.
  • #9 20555967
    frodo10
    Poziom 4  
    Problem rozwiązany.
    Blokowała jednak zapora Windows 10.

W opisie na stronie producenta była informacja, że należy utworzyć reguły wychodzące otwierające odpowiednie porty TCP i UDP.
    Pomogło, gdy dodatkowo utworzyłem identyczne reguły wychodzące

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmienił komputer na nowy z systemem Windows 10, który ma pełnić rolę serwera dla oprogramowania Insert GT. Mimo poprawnej instalacji serwera SQL i lokalnego działania programu, stacje klienckie nie mogły nawiązać połączenia z serwerem. Użytkownik podjął szereg działań, w tym otwarcie portów TCP 1433 i UDP 1434 w zaporze Windows, włączenie protokołu TCP/IP w konfiguracji SQL Server oraz wyłączenie zapory i programu antywirusowego. Po dalszych próbach, w tym porównaniu ustawień z poprzednim serwerem, okazało się, że problemem była zapora Windows 10, która blokowała połączenia. Użytkownik rozwiązał problem, tworząc odpowiednie reguły wychodzące w zaporze, co umożliwiło stacjom klienckim dostęp do serwera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA