logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

stabilizator 2950A CZ-3.0 WANL - jakie kondensatory?

leblanc 19 Kwi 2023 12:44 255 5
REKLAMA
  • #1 20546870
    leblanc
    Poziom 4  
    Dzień dobry,

czytając datasheet i forum natknąłem się na informacje, że na stabilizatory napięć należy dać określone kondensatory. Montuję płytkę, na której umieściłem stabilizator 2950A (3 V) i dodałem do niego równolegle na wejście najpierw elektrolita 1000 uF i później ceramiczny 0,33 uF, a na wyjście najpierw ceramiczny 0,1 uF i później 10 uF elektrolit. Czy takie rozwiązanie jest w porządku? Pytam ponieważ w datasheet była mowa głównie o tym, żeby dodać te małe kondensatory, a czytając fora wywnioskowałem, że dobrą praktyką jest również w celu lepszego wygładzania dodać te większe (z tym, że wątki z forum tyczyły się serii LM78XX). Dodam, że na stabilizator wchodzi napięcie stałe z zasilacza 12 V (1,5 - 2 A). Czy może zbędne są te elektrolity w tym przypadku?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20546918
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2414
    Standardowa aplikacja przewiduje jedynie kondensator 1uF na wyjściu.
    Jeśli chodzi o wejście, to duży kondensator elektrolityczny stosuje się w celu wygładzenia tętnień pochodzących z prostownika. Jeśli na wejście podajesz stabilizowane napięcie z zasilacza to nie ma potrzeby stosowania żadnych kondensatorów.
    W nocie 2950A jest część o ograniczaniu szumów na wyjściu ale 220 krotne (z 1 do 220uF) zwiększenie pojemności kondensatora zmniejsza szumy jedynie około 3,5 krotnie.
    stabilizator 2950A CZ-3.0 WANL - jakie kondensatory?
    Także daj na wyjściu tylko jeden kondensator elektrolityczny i to wystarczy. W sumie bez różnicy o jakiej pojemności ;)
  • REKLAMA
  • #3 20546923
    leblanc
    Poziom 4  
    ok, czyli rozumiem ze to co zrobilem jest w porzadku i nie wplynie na prace tego stabilizatora, moge tak zostawic?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20546932
    leblanc
    Poziom 4  
    dziekuje bardzo za pomoc! pozdrawiam ;)
  • Pomocny post
    #6 20547032
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6020
    Na wejściu, blisko scalaka, zalecają mały kondensator, jeśli połączenie z następnym kondensatorem, lub baterią, w układzie, jest długie >10cm. 1000uF ma sens jeśli masz jakieś obciążenia pobierające prąd impulsowo z linii 12V.

Ponieważ to jest stabilizator LDO łatwo spowodować niestabilność źle dobranym kondensatorem wyjściowym, a nawet złą wartością ESR tego kondensatora. Akurat ten model nie jest wrażliwy na za małe ESR a od strony dużych akceptuje nawet kilkadziesiat omów, wiec jest łatwo, każdy kondensator elektrolityczny to spełni.
    Zalecają >1uF, 10uF jest ok.
REKLAMA