logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VPN L2TP/IPsec Windows Server - częściowe problemy z połączeniem

lriuqs 22 Kwi 2023 23:49 876 2
REKLAMA
  • #1 20551535
    lriuqs
    Poziom 3  
    Ocena: 47
    Cześć,

mam problem nad którym siedzę już parę godzin i nie mogę ogarnąć tematu.

Postawiłem sobie VPN L2TP/IPsec na Windows Server.

Po konfigurowałem sobie wszystko tak jak chciałem.
    VPN działa. Na telefonie na LTE się łącze, w Lanie się łączę na telefonie i komputerach. Połączenie oczywiście do IP zewnętrznego.
    Dla testów na laptopie podłączyłem się do hotspota z telefonu. Małe problemy były, ale się połączyło. Kwestia ustawień sieci w ESET.
    Do łączenie używałem wbudowanego narzędzie w Windows 10.
    Zacząłem jednak szukać jakiejś aplikacji która będzie pilnować połączenia i je ewentualnie wznowi.

No i w pewnym momencie coś się pokopało i do VPN nie mogę się połączyć na hot spocie z telefonu. Problem się pojawił wtedy kiedy zmieniłem sobie pulę IP na serwerze VPN. Po powrocie do poprzedniej puli adresów problem nie ustąpił.
    Co dziwne pingując IP zewnętrzne serwera będąc podłączonym do hot spota otrzymuję Request time out, ale nie ma problemu aby połączyć się z pulpitem zdalnym itp. VPN na telefonie na LTE w dalszym ciągu też się łączy. Przełączyłem się na drugą kartę i te same objawy.

Tak jakby komputer coś blokował.

Wyłączenie firewalla nic nie pomaga. Wywaliłem ESETa, wyłączyłem firewalla w Windowsie i dalej nie da się połączyć używając hot spota.

No już zgłupiałem.

Może ktoś coś poradzić? Jak są potrzebne dodatkowe jakieś dane proszę pisać.

Pozdrawiam

Dodano po 17 [minuty]:

Eeee.. no jakaś czarna magia. Teraz sprawdziłem i VPN działa.
    Niemniej jednak, jak ktoś ma jakiś pomysł co mogło być przyczyną, chętnie przeczytam.
  • REKLAMA
  • #2 20552475
    lriuqs
    Poziom 3  
    Jednak dalej coś nie działa.

Cytat:
    the l2tp connection attempt failed because the security layer encountered a processing error...

W sieci lokalnej się łączy, na hot spocie znowu nie chce.

Dodano po 23 [minuty]:

Przełączyłem się na hot spota z jeszcze kolejnej karty i wszystko działa.
    Możliwe, że VPN serwer coś blokuje?
  • #3 20607982
    lriuqs
    Poziom 3  
    Nie uzyskałem pomocy.
REKLAMA