logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obudowa i płyta micro ATX - Najmniejsza obudowa i fajna płyta pod AM4

ken-wawa 24 Kwi 2023 22:40 1869 23
REKLAMA
  • #1 20554211
    ken-wawa
    Poziom 12  
    Ocena: 138
    Hejka!

Polecicie może jakąś możliwie najmniejsza i o fajnym wyglądzie obudowę do płyty micro ATX (czym mniejsza tym lepsza)? Jaką ewentualnie płytę główną pod am4 na micro ATX warto brać pod uwagę i dlaczego? Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 20554285
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Małe jest piękne ale za punkt wyjścia ustal co chcesz tam włożyć. Małe obudowy lubią być ciepłe, dużo jest ograniczeń co do chłodzenia i jeśli masz zamiar włożyć procesor który jest gorący to taki komputer będzie wyć i komfort jego pracy będzie byle jaki. Zauważ że nikt nie robi ultra małych komputerów gamingowych bo komputer staje się odkurzaczem.
  • #3 20554441
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6805
    Z Chin Link, duzy wybór pod Intel
    * tutaj opcja > np.(mini pc i5 1135g7)
    * inne opcje > zmień nazwe cpu > np. mini pc i5 9th gen

p.s
    Opis dobry Intel NUC (Core I5-1135G7) Link
    - ten sam od Asrock Link

Ceny na NUC(zaleznie od zastosowanego cpu) Amazon (uk) Link

p.s
    Pod AMD Link
  • REKLAMA
  • #4 20554555
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Za mało danych kolego. Jaki procesor? Grafika zintegrowana czy planujesz użyć dedykowanej?
  • #5 20554640
    ken-wawa
    Poziom 12  
    Jak pisałem procek AMD pod AM4. Wstępnie 5700G i grafika zintegrowana. Ale rozważam też opcję kupienia nieco większej (choć wciąż małej obudowy), by w przyszłości dać sobie opcję wymiany tego 5700G na procek bez karty graficznej i zamontowanie zewnętrznej prostej karty typu nvidia 1650 lub coś podobnego. Stąd w zasadzie interesują mnie dwa typy obudów: i takie bez miejsca na kartę i takie z miejscem, byle małe.

@lisek Masz jakiegoś doświadczenia z tymi chińskimi mini pc pod AMD? Mam dużo wątpliwości, bo i z jakością może być różnie i pewnie ewentualny support/update bios itp. praktycznie nie istnieją. To już prędzej myślałem o czymś takim ASRock DeskMini X300 tyle że to zero rozwojowe jest, a też dość drogie.
  • #6 20554652
    lisek
    Serwisant RTV
    Do jakich zadań masz zamiar to wykorzystywać ?
    - gry , biuro, obróbka filmów, CAD, czy
    - masz mało miejsca na biurku ?
  • #7 20554667
    ken-wawa
    Poziom 12  
    Mam mało miejsca. Chce małą, bo może się zdarzyć, że będę ją przenosił. Gry odpadają. Biuro, programowanie, obróbka filmów (ale na shotcut'cie a on słabo wykorzystuje możliwości karty graficznej, raczej tylko procek i to mi wystarczy).
  • #8 20554668
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    ken-wawa napisał:
    ...e z miejscem, byle małe.

Zasze mozna wrzucic komputer w biurko (znajomi) albo... podwiesic obudowe pod biurkiem (znajomi).

Od kilku miesiecy rozkminiam temat obudowy pod mITX ale... nie moge sie zdecydowac co i jak...zwazywszy, ze bede montowac grafike na jakies 27cm.

A obudowy ktore mi sie podobaja i sa w miare sensowne (testy, yt) kosztuja od 500zl wzwyz. Dla zasady nie zaplace tyle za blache ktora gruboscia jest porywnywalna do puszki napoju.

Rozwazam zrobienie obudowy we wlasnym zakresie. Na yt masz troche filmow. Kwestia samozaparcia.
  • #9 20554828
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1874
    Płyta Asrock B550M Pro4, fajny wygląd, niezłe wyposażenie.

Co do obudowy to tu niestety nie wiem co jest w twoim guście. Coś bardziej klasycznego jak Kolink Satellite, zmniejszony tower jak jak Cooler Master Q300L, kostki od Jonsbo?
  • #10 20554951
    ken-wawa
    Poziom 12  
    @zdolnyadam Ja sam obudowy robić nie będę. Choć rzeczywiście mam wrażenie, że ceny niektórych obudów to przesada. A już w ogóle mITX jest traktowany trochę jako źródło do wyciągania pieniędzy. Obudowy droższe od mATX a czasem nawet od ATX. Płyty główne droższe tak o 50 proc. (tu jeszcze można to trochę czymś tam próbować tłumaczyć, ale na pewno nie uzasadnia to takiej ceny, szczególnie, że i w drugą stronę są oszczędności, typu tylko 2 sloty na Ram zamiast 4 czy mniej slotów na karty rozszerzeń).

A jakaś obudowa pod mITX z tych tańszych wpadła Ci w oko?

@turkuc11 Pytanie było o mATX a nie o mITX. mITX też brałem pod uwagę, ale z powodów jak wyżej jednak wolałbym mATX. Kolink Satellite patrzyłem. Raz, że sam wygląd zewnętrzny budzi moje wątpliwości (wydaje się być "tańśzy"). Dwa nie podoba mi się umiejscowienie zasilacza bez dostępu do fizycznego wyłącznika. Q300L to już dużo za duża. NIe chciałbym by którykolwiek wymiar przekraczał 30 cm. Nad Jonsbo v4 trochę się zastanawiam, choć jest problem z dostępnością czarnego koloru. I fajnie byłoby dać jakieś cool podświetlenie, co tu jest bardziej problematyczne.
  • REKLAMA
  • #11 20554993
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Moja odpowiedź zawiera wyłącznie mATX. Komputronik ma czarną Jonsbo V4 za 309zł.
  • #12 20555352
    ken-wawa
    Poziom 12  
    To ciekawa sprawa... Morele podaje dla Kolink Satellite, że jest na mITX https://www.morele.net/obudowa-kolink-satellite-806256/ ale już x-kom, że na mITX i mATX https://www.x-kom.pl/p/521296-obudowa-do-komputera-kolink-satellite.html Stąd zresztą mój post, bo zerknąłem do morele. Natomiast, jak wejść w szczegółową specyfikację w x-komp to podają maksymalne wymiary mATX jako microATX (max 226 x 180 mm). A wolałbym jednak klasyczną standardową mATX...

A w komputroniku to nie kupiłbym nawet papieru toaletowego...
  • #13 20555374
    turkuc11
    Spec od komputerów
    mATX to jest właśnie microATX.
  • REKLAMA
  • #14 20555534
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @KEN-wawa: mam te same problemy co Ty ;) tyle jest tego na rynku ale jak przychodzi co do czego to nie ma co kupic ;) w rozsądnych pieniadzach oczywiscie.
    Mam gigabyte b450 aorus I pro wifi i jestem z tej plyty bardzo niezadowolony jesli chodzi o Win10. Dlatego nie wiem co zrobic z obudową.
    Moze skonczyc sie tak, ze w/w plyte wrzuce do walizki (taki mobilny komp z lcd) i zakupie cos nowego i na pewno nie od GB (ktorego uzywam juz od wieluuuuu lat).

Zastanawiam sie nad jakims firmowym poleasingowym workstation (HP/DELL). To tak na marginesie
  • #15 20555589
    ken-wawa
    Poziom 12  
    turkuc11 napisał:
    mATX to jest właśnie microATX.

Rozmiary kolego! Rozmiary! :P Tam jest podany rozmiar "max 226 x 180 mm", który oznacza de facto mniejszą płytę niż typowy mATX.

Dodano po 2 [minuty]:

@zdolnyadam Mam wrażenie, że producenci obudów uwzięli się, by "zabić" zalety standardów mITX czy mATX i robią nagle obudowy z nie wiadomo jakimi planami rozbudowy. Duże, przekombinowane, a czasem do tego brzydkie. W zasadzie do większości mITX i mATX to starczyłby nawet zasilacz typu od laptopa pewnie coś ok. 150W (zależy od konfiguracji) i do tego tzw. pico ATX w środku. I pokaż mi teraz jakąś fajną obudowę tego typu. Same jakieś gnioty o niewielkiej wysokości, gdzie nawet porządne chłodzenie nie wejdzie. Jedna mi się spodobała i nagle patrzę na specyfikację, wysokość chłodzenia 46 mm upps.
  • #16 20555617
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @KEN-wawa: no wlasnie... nie wiem po co komu krowa na biurku ;) dobrze to ująłeś. Dlatego cześć ludzi sama sobie robi albo pakuje do biurek. Na filmach widac, ze normalną obudowę ludzie modyfikują poprzez m.in. "odciecie czesci" przodu. Albo robią obudowy na "styk".

Tu masz dla przykładu: https://www.youtube.com/watch?v=GOYGqmkJOvI
  • #17 20556030
    ken-wawa
    Poziom 12  
    Ale do tego trzeba mieć dobrze wyposażony warsztat, czas i trochę doświadczenia w obróbce podobnych rzeczy... Ja jednak stawiam na coś gotowego, tylko... nadal nie wiem co...
  • #18 20556120
    lisek
    Serwisant RTV
    Masz przykłądowy opis Beelink SER5 ryzen 5500U Link
    * plus filmik z wnętrzności tego modelu, testy Link

* potrzeba czasem z strony AMD zassac program do upgrade driverów , ...., i bez żadnych kaprysów "hula jak ta"lala"
    * grafika APU (Vega 7 1800 MHz) bierze 3GB z zainstalowanego RAM
    * troszkę grzeje się SSD (PCI-e 3.0) , ale to wina lokalizacji> patrz strona Beelink
    - anteny WIFI trochę kiepskie,zamiana potrzebna
    - dużo zabawy w Bios (ustawienia )

* opis Link
    p.s
    program do upgrade w zał. (amd-software-adrenalin-edition-22.11.2-minimalsetup-221207_web.exe)
    - strona AMD Link

Forum Beelink Link
    Załączniki:
    • amd-software-adrenalin-edition-22.11.2-minimalsetup-221207_web.exe (40.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 20556662
    ken-wawa
    Poziom 12  
    Nie jestem przekonany. Słaba cena jak za dość słabą konfigurację. I zero możliwości rozbudowy/zmiany. To już prędzej myślałem o czymś takim: https://www.asrock.com/nettop/AMD/DeskMini%20X300%20Series/index.pl.asp?cat= Fajniejsze, dwa dyski m.2 i dwa sata 2.5 calowe. Możliwość wymiany procesora. Tylko ciężko w tym zainstalować jakieś deczko lepsze chłodzenie i takie trochę na styk wymiary.
  • #20 20556691
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Takie zestawy mikrokomputerów nigdy nie miały możliwości rozbudowy bo nie ma na to miejsca.
  • #21 20556716
    lisek
    Serwisant RTV
    Popatrz na ciekawy projekt z tym Asrock DeskMini X300 Link
    * z pompá wodną , pokazano płyté
    Obudowa i płyta micro ATX - Najmniejsza obudowa i fajna płyta pod AM4

Model DeskMini H470 to pod Intel 10th gen
    - do 65W , max. i9-10900
    Ale zestaw portów komputerów jest znacznie inny.
    W przypadku DeskMini H470 Klient otrzyma USB USB 3.2 (x5), USB-C 3.2 (x2), HDMI, DisplayPort, VGA i RJ45.
    Model AMD ma tylko dwa USB 3.2, jeden USB-C, jeden USB 2.0, HDMI, DisplayPort, VGA i RJ45.
  • #22 20556933
    ken-wawa
    Poziom 12  
    Projekt ciekawy, ale nie dla mnie.

Wolę jednak AMD - lepsza relacja wydajność/cena i do tego w przypadku karty grafiki zintegrowanej z prockiem zwykle otrzymujemy nieco lepszą wydajność.

Poza tym lubię utrzeć nosa Intelowi ha ha :P

Nad tym Asrockiem x300 trochę się zastanawiam. Szkoda jedynie, że nie można docelowo dołączyć jakiejś małej karty graficznej. I ten mały rozmiar wentylatora mnie zniechęca (ale to już mówiłem). Gdyby asrock dał jakąś drugą wersję z tymi możliwościami brałbym w ciemno, a tak...
  • #23 20557450
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Te komputery są zbyt małe żeby pomieścić jakąkolwiek kartę graficzną. Coś za coś.
  • #24 20557678
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    I dlatego dojrzewam do tego zeby zrobic sobie cos sensownego we wlasnym zakresie. Kilka miesiecy mija a ja dalej w lesie jestem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru najmniejszej obudowy micro ATX oraz płyty głównej pod procesor AMD AM4. Zwracają uwagę na kwestie związane z chłodzeniem w małych obudowach oraz ograniczeniami w rozbudowie. Wskazują na modele płyt głównych, takie jak Asrock B550M Pro4, oraz obudowy, takie jak Kolink Satellite i Cooler Master Q300L. Użytkownicy podkreślają, że małe obudowy mogą być problematyczne w kontekście wydajności i chłodzenia, a także rozważają opcje DIY. Wspomniane są również mini PC, takie jak ASRock DeskMini X300, które oferują ograniczone możliwości rozbudowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA