logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak szukać przedmiotu na OLX

Pyzaczek 02 Maj 2023 12:35 5988 10
  • #1 20563328
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Ocena: 107
    Od jakiegoś czasu wyszukiwarka OLX pokazuje ponad 1000 ogłoszeń przy każdym wyszukiwaniu, ponieważ znajduje wyrazy kluczowe także w opisach ogłoszeń. Np. wpisując w wyszukiwarce: "agregat prądotwórczy" wyświetlane są także ogłoszenia stempli budowlanych, bo w opisie gość napisał, że wypożycza również agregaty prądotwórcze.
    Czy można temu jakoś zaradzić?
  • #2 20563349
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Poniżej okna Sortuj, po lewej stronie masz dodatkowe linki. Tam wybierasz np. Dom i ogród (obok będziesz miał inne, np. wypożyczalnia, usługi i firmy, sport, nieruchomości).
    Pojawią się nowe wyniki wyszukiwania i nowe możliwości wyboru: Narzędzia, Ogród, Pozostałe dom i ogród, Budowa, instalacje, ogrzewanie itd. Znowu klikasz i zawężasz wyszukiwanie do interesujących Cię wyników.
    Niestety, pośród wyników wyszukiwania zawsze znajdą się ogłoszenia promowane niezwiązane z tym, co nas interesuje.
  • #3 20563670
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Dzięki za odzew. Zawężenie kategorii może powodować pominięcie interesującego mnie przedmiotu, ponieważ wystawiający umieścił go w innej (nie zawsze właściwej) kategorii. Z tym agregatem to dałem tylko przykład. Poza tym, mimo zawężenia kategorii wyszukiwarka w dalszym ciągu szuka wyrazów kluczowych również w opisach. Chodzi mi raczej o ominięcie opisów (tak jak w Allegro).
  • #4 20563723
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Równie dobrze sprzedawca mógł niewłaściwie opisać przedmiot w tytule aukcji. Jeżeli nam na czymś bardzo zależy, musimy się pogodzić z niedoskonałością mechanizmów wyszukiwania lub możemy zgłosić problem do OLX.
    Nie mając rozbudowanych filtrów, nie mamy możliwości skutecznego filtrowania, a już na pewno nie mamy wpływu na cwaniactwo ogłoszeniodawców świadomie wplatających w treść ogłoszenia słowa powodujące, że ich ogłoszenia wyświetlane są pomimo, że nie powinny.
    Przykład: sprzedam radio. Nie Pioneer, Onkyo, Yamacha. Szukasz Yamahy, trafiasz na Aunę.
  • #5 20563824
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    md napisał:
    Nie mając rozbudowanych filtrów, nie mamy możliwości skutecznego filtrowania

No właśnie i dlatego wpisując: "stary silnik" wyskakuje mi ponad 1000 ogłoszeń. Pisałem do OLX i otrzymałem taką odpowiedź:
    ..."Opcje wyszukiwania są identyczne dla wszystkich użytkowników i niestety nie istnieje techniczna możliwość wyłączenia treści ogłoszeń z zakresu wyszukiwania.
    Aby ograniczyć ilość wyszukiwanych wyników sugeruję użycie dostępnych filtrów..."

Czyli d..a zbita :)
    No cóż, trzeba się męczyć dalej.
    Dzięki.
    Pozdrawiam.
  • #6 20569292
    woodpecker0
    Poziom 21  
    Ocena: 91
    Stety niestety pozostaje żmudne przeszukiwanie. Sam już kiedyś zwróciłem uwagę o tym do OLX. Bodajże to była jakaś ichnia ankieta na temat tego jak działa strona. Cóż... efektów czy ew. zmian na lepsze nie widać. Za to skopali całkowicie stronę obserwowanych wyszukiwań. Teraz nie da się kliknąć PPM i 'otwórz w nowej karcie' (albo po prostu ŚPM) bo albo nic sie nie dzieje, albo zwyczajnie otwiera nową kartę z samą stroną obserwowanych... Z tym "albo albo" to w ogóle żart, bo co dzień potrafi być inaczej. Jednego dnia potrafi być po nowemu (jeśli byłyby nowe oferty to - czerwone tło w miejscu tego "Na razie nic nowego"), a innego po staremu (żółte tło).
    Jak się obserwuje powiedzmy 3 różne "słowa" można było wejść w nie w 3 osobnych kartach w przeglądarce i jakoś łatwiej było to przeglądać. Obecnie wchodzisz, przeglądasz, potem musisz wrócić na stronę obserwowanych, przejść na kartę obserwowanych wyszukiwań, zjechać w dół, wejść w link i dopiero można przeglądać. A potem od nowa, wejść w obs... Przy tym ciągłym wczytywaniu i tych animacjach przejścia (screen poniżej) pomiędzy stronami działa to wręcz żałośnie.
    Może jeszcze zależy czego się szuka, ale już wpisując "miernik" widziałem oprócz 80% ofert samochodów (bo w opisie było coś tam o sprawdzaniu grubości lakieru) to niejedną ofertę domu czy mieszkania! Ta wyszukiwarka nie szuka tylko po opisach, ale też po nazwiskach (ten gość od mieszkania miał na nazwisko Miernik :D ).
  • #7 20569302
    Pyzaczek
    Poziom 20  
    Czyli wniosek z tego taki, że im więcej słów wpiszesz w wyszukiwarce, tym więcej wyników otrzymasz. A powinno być odwrotnie.
    Jednym słowem: "kiszka".
  • #8 20800108
    bolo28
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Niestety olx ma to wszystko w d...e. Nie wiem jaki jest algorytm wyszukiwania ale nie wyszukuje haseł w opisie ogłoszeń, tj. wyświetla ogłoszenia nijak powiązane z hasłem. Po zgłoszeniu problemu odpowiadają jakimś automatem na temat nie związany z problemem. Jest to, delikatnie rzecz ujmując, denerwujące. O wiele lepiej działa wyszukiwarka allegro.
  • #9 20806115
    tata1
    Poziom 20  
    Ocena: 259
    Wyszukiwarka Allegro też już ma wyszukiwanie kontekstowe, więc również wyrzuca dużo tego co nie chcemy, ale na OLX to już plaga. Trochę pomaga na OLX ujęcie danego wyrazu w cudzysłów.
  • #10 20806126
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    Wyszukiwarka na OLX to porażka
    Dodatkowo wystawiający dokłądają do tego bałaganu.
  • #11 21871673
    dmb5
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Kamerę termowizyjna wyniki porażają

Podsumowanie tematu

✨ Wyszukiwarka OLX obecnie przeszukuje nie tylko tytuły, ale także opisy ogłoszeń, co powoduje wyświetlanie dużej liczby nieprecyzyjnych wyników, np. przy wpisaniu "agregat prądotwórczy" pojawiają się ogłoszenia niezwiązane bezpośrednio z tym przedmiotem. Zawężanie wyników poprzez wybór kategorii jest możliwe, lecz nie zawsze skuteczne, gdyż sprzedawcy często umieszczają przedmioty w niewłaściwych kategoriach. OLX nie oferuje technicznej możliwości wyłączenia przeszukiwania opisów, co potwierdził oficjalny kontakt z serwisem. Użytkownicy wskazują na brak zaawansowanych filtrów i niedoskonałość algorytmu wyszukiwania, który często wyświetla niepowiązane oferty, a próby zgłaszania problemów do OLX nie przynoszą efektów. Częściową pomocą jest użycie cudzysłowów wokół fraz, co ogranicza wyniki, jednak problem pozostaje istotny. W porównaniu do OLX, wyszukiwarka Allegro działa lepiej, choć również posiada wyszukiwanie kontekstowe, które może generować niechciane wyniki. Dodatkowo użytkownicy zauważają problemy z funkcjonalnością strony, np. w zakresie obsługi obserwowanych wyszukiwań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA