Witam,
Mam problem z PC, z którym borykam się już miesiąc i nie mogę sobie sam poradzić. Mianowicie podczas grania w Valorant spadają mi FPSy z około 400/450 do nawet 150 (podczas znaczących akcji, dużej ilości postaci, zamieszania). Dodam że na zablokowanych czy to 300, 200, 144 itd. FPSy także spadają i nie trzymają się.
Miesiąc temu grałem normalnie na odblokowanym liczniku i tak diametralnych spadków nie miałem, max z 400 do 300 co nie przekładało się na jakieś lagi.
Co do rzeczy, które już zrobiłem:
- Czyszczenie, format, wymiana pasty, ogólnie cały serwis
- Wymiana dysku SSD
- Wymiana karty graficznej
- Wymiana RAM
- Sprawdzone temperatury
- Aktualizacja Biosu
I wiele wiele więcej...
Co do temperatur, procesor nie przekracza w obciążeniu 55°, karta zaś 70°
Jedyne co nie było sprawdzane to zasilacz/płyta/procek (dodam że procesor mam od 4 miesięcy i w hwinfo nie wygląda jakby to była jego wina, napięcia trzyma, temperatury w normie, tryb turbo działa 4.5ghz)
Stawiałem na zasilacz, ale nie wiem jak się za to zabrać, sprawdzić czy nie szaleje z napięciami. Ogólnie nie wygląda to na problem stricte systemowy czy optymalizacji, tylko bardziej na wadliwość któregoś komponentu, ale nie mam bladego pojęcia jak do tego dojść
2 serwisy rozłożyły ręce, próbuje działać samemu.
Spec:
* RX580 8GB SAPPHIRE NITRO
* RYZEN 5 5600
* RAM VIPER PATRIOT 3600MHZ (włączony na 3466mhz tak jak max pozwala płyta)
* MSI B450M PRO VDH PLUS
* SILENTIUMPC VERO 600W PLUS BRONZE
Z góry dziękuję za pomoc, jeżeli będą potrzebne jakieś ss z hwinfo czy cokolwiek postaram się jutro dodać.
Mam problem z PC, z którym borykam się już miesiąc i nie mogę sobie sam poradzić. Mianowicie podczas grania w Valorant spadają mi FPSy z około 400/450 do nawet 150 (podczas znaczących akcji, dużej ilości postaci, zamieszania). Dodam że na zablokowanych czy to 300, 200, 144 itd. FPSy także spadają i nie trzymają się.
Miesiąc temu grałem normalnie na odblokowanym liczniku i tak diametralnych spadków nie miałem, max z 400 do 300 co nie przekładało się na jakieś lagi.
Co do rzeczy, które już zrobiłem:
- Czyszczenie, format, wymiana pasty, ogólnie cały serwis
- Wymiana dysku SSD
- Wymiana karty graficznej
- Wymiana RAM
- Sprawdzone temperatury
- Aktualizacja Biosu
I wiele wiele więcej...
Co do temperatur, procesor nie przekracza w obciążeniu 55°, karta zaś 70°
Jedyne co nie było sprawdzane to zasilacz/płyta/procek (dodam że procesor mam od 4 miesięcy i w hwinfo nie wygląda jakby to była jego wina, napięcia trzyma, temperatury w normie, tryb turbo działa 4.5ghz)
Stawiałem na zasilacz, ale nie wiem jak się za to zabrać, sprawdzić czy nie szaleje z napięciami. Ogólnie nie wygląda to na problem stricte systemowy czy optymalizacji, tylko bardziej na wadliwość któregoś komponentu, ale nie mam bladego pojęcia jak do tego dojść
2 serwisy rozłożyły ręce, próbuje działać samemu.
Spec:
* RX580 8GB SAPPHIRE NITRO
* RYZEN 5 5600
* RAM VIPER PATRIOT 3600MHZ (włączony na 3466mhz tak jak max pozwala płyta)
* MSI B450M PRO VDH PLUS
* SILENTIUMPC VERO 600W PLUS BRONZE
Z góry dziękuję za pomoc, jeżeli będą potrzebne jakieś ss z hwinfo czy cokolwiek postaram się jutro dodać.