logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Spadki FPS na dobrym komputerz - Podczas grania FPS spada z ~400 do nawet 150 klatek

michalpiesyk2001 06 Maj 2023 22:21 945 8
REKLAMA
  • #1 20569806
    michalpiesyk2001
    Poziom 3  
    Witam,
    Mam problem z PC, z którym borykam się już miesiąc i nie mogę sobie sam poradzić. Mianowicie podczas grania w Valorant spadają mi FPSy z około 400/450 do nawet 150 (podczas znaczących akcji, dużej ilości postaci, zamieszania). Dodam że na zablokowanych czy to 300, 200, 144 itd. FPSy także spadają i nie trzymają się.
    Miesiąc temu grałem normalnie na odblokowanym liczniku i tak diametralnych spadków nie miałem, max z 400 do 300 co nie przekładało się na jakieś lagi.
    Co do rzeczy, które już zrobiłem:
    - Czyszczenie, format, wymiana pasty, ogólnie cały serwis
    - Wymiana dysku SSD
    - Wymiana karty graficznej
    - Wymiana RAM
    - Sprawdzone temperatury
    - Aktualizacja Biosu
    I wiele wiele więcej...
    Co do temperatur, procesor nie przekracza w obciążeniu 55°, karta zaś 70°
    Jedyne co nie było sprawdzane to zasilacz/płyta/procek (dodam że procesor mam od 4 miesięcy i w hwinfo nie wygląda jakby to była jego wina, napięcia trzyma, temperatury w normie, tryb turbo działa 4.5ghz)
    Stawiałem na zasilacz, ale nie wiem jak się za to zabrać, sprawdzić czy nie szaleje z napięciami. Ogólnie nie wygląda to na problem stricte systemowy czy optymalizacji, tylko bardziej na wadliwość któregoś komponentu, ale nie mam bladego pojęcia jak do tego dojść
    2 serwisy rozłożyły ręce, próbuje działać samemu.

Spec:
    * RX580 8GB SAPPHIRE NITRO
    * RYZEN 5 5600
    * RAM VIPER PATRIOT 3600MHZ (włączony na 3466mhz tak jak max pozwala płyta)
    * MSI B450M PRO VDH PLUS
    * SILENTIUMPC VERO 600W PLUS BRONZE

Z góry dziękuję za pomoc, jeżeli będą potrzebne jakieś ss z hwinfo czy cokolwiek postaram się jutro dodać.
  • REKLAMA
  • #2 20569892
    kenedy2
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Wyślij zdjęcia z hwinfo pod obciążeniem jaką temperaturę ma sekcja zasilania procesora

Czy aktualizowałeś sterowniki ?
  • REKLAMA
  • #3 20569992
    michalpiesyk2001
    Poziom 3  
    kenedy2 napisał:
    Wyślij zdjęcia z hwinfo pod obciążeniem jaką temperaturę ma sekcja zasilania procesora

Czy aktualizowałeś sterowniki ?

Hwinfo podeślę z rana, a co do sterowników to tak, wszystkie są aktualne (próbowałem też instalować jakieś starsze, ale poprawy nie było)
  • #4 20569995
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    czy tak trudno zrozumieć że wyszła aktualizacja do gry która jest optymalizowana pod nowe karty jak rtx4000/rx7000 i na wiekowych kartach właśnie tak się to objawia?
    jak szukasz innej przyczyny to obniż pamięci do 3200 i wyłącz wszystko co zbędne w systemie oraz usługi ( usługi windows search, windows update, sysmain, nvidia... itp ).
    na koniec odpal jakąś grę która nie korzysta z internetu jak doom i zobacz jak to wygląda.
  • REKLAMA
  • #5 20570267
    michalpiesyk2001
    Poziom 3  
    Brodi napisał:
    czy tak trudno zrozumieć że wyszła aktualizacja do gry która jest optymalizowana pod nowe karty jak rtx4000/rx7000 i na wiekowych kartach właśnie tak się to objawia?
    jak szukasz innej przyczyny to obniż pamięci do 3200 i wyłącz wszystko co zbędne w systemie oraz usługi ( usługi windows search, windows update, sysmain, nvidia... itp ).
    na koniec odpal jakąś grę która nie korzysta z internetu jak doom i zobacz jak to wygląda.

Stary ram miałem na 3200 MHz i ten sam problem. Testowałem kompa z rtx3050 eagle 8gb od kolegi i problem występował tak samo. Więc to raczej nie wina wiekowej karty. Zwłaszcza że problemy ze spadkami nie zaczęły występować po aktualizacji, więc tak trudno zrozumieć co się dzieje ;)
  • #6 20570612
    Brodi
    Poziom 32  
    Windows to system wielowątkowy, więc nigdy nie masz pewności co w tle się dzieje, spadki nie są niczym niezwykłym, na developerów gry też nie masz wpływu, jeśli sprzęt się nie zawiesza to jest sprawny, marginalne różnice w wydajności są efektem współpracy sprzętu chipset - cpu - ram - gpu, mógł ci się trafić taki egzemplarz procesora czy płyty i bez wymiany nic nie zdiagnozujesz.
    tryb turbo to też marketingowy bełkot i nie każdy procek będzie działał na wszystkich rdzeniach na pełnej prędkości, chcesz się bawić to ustaw ramy na 3200 i zmniejsz napięcie na cpu, ale testowałbym to jakimś sensownym powtarzalnym benchmarkiem ( memtest, prime95, 7zip, cinebench ) a nie gierką online.
    A jak już bardzo chcesz coś wymieniać to zacząłbym od płyty.
    Podmieniałeś grafikę od kolegi, ja zacząłbym od zasilacza.
  • REKLAMA
  • #7 20570920
    michalpiesyk2001
    Poziom 3  
    Spadki FPS na dobrym komputerz - Podczas grania FPS spada z ~400 do nawet 150 klatek Spadki FPS na dobrym komputerz - Podczas grania FPS spada z ~400 do nawet 150 klatek Spadki FPS na dobrym komputerz - Podczas grania FPS spada z ~400 do nawet 150 klatek

Fotki z hwinfo podczas obciążenia normalnego w grze, zaraz podrzuce z jakiegoś programu ;)

Dodano po 2 [minuty]:

michalpiesyk2001 napisał:
    Spadki FPS na dobrym komputerz - Podczas grania FPS spada z ~400 do nawet 150 klatek Spadki FPS na dobrym komputerz - Podczas grania FPS spada z ~400 do nawet 150 klatek Spadki FPS na dobrym komputerz - Podczas grania FPS spada z ~400 do nawet 150 klatek

Fotki z hwinfo podczas obciążenia normalnego w grze, zaraz podrzuce z jakiegoś programu ;)

Dodam jeszcze, że mierzyłem napięcia na moleksie i wychodziło na lini 12v (+- 12.89v) a na lini 5v (4.60v do 4.90v)
  • #8 20571170
    Brodi
    Poziom 32  
    i co mam z tych screenów wyczytać? w temacie spadku fps hwinfo dużo nie wnosi, musiałbyś pomęczyć kompa np cinebench i furmarkiem minimum godzinę aby spróbować wyłapać jakieś nieprawidłowości,
    zasilacza bez oscyloskopu tez nie zdiagnozujesz, 12,89 to pod obciążeniem? trochę dużo ale i tak najważniejsza jest stabilność napięcia,
  • #9 20825853
    michalpiesyk2001
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany.
    Valorant ma problem z wielowątkowością procesorów ryzen. Nie potrafi ich wykorzystać poprawnie. Na reddicie mnóstwo o tym czytałem i z tego co widzę, większość posiadaczy ma problem z tą grą.
    Jedyne wyjście to albo się przyzwyczaić albo czekać aż rito się za to zabierze i naprawi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nagłymi spadkami FPS w grze Valorant, które spadają z około 400 do 150 klatek na sekundę podczas intensywnych akcji. Pomimo przeprowadzenia wielu działań serwisowych, takich jak czyszczenie, wymiana dysku SSD, karty graficznej, RAM-u oraz aktualizacja BIOS-u, problem nadal występuje. Użytkownik zauważa, że temperatury procesora i karty graficznej są w normie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z optymalizacją gry dla nowych kart graficznych oraz z wielowątkowością procesorów Ryzen, co potwierdza użytkownik, który ostatecznie stwierdza, że problem leży w samej grze i czeka na poprawki od dewelopera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA