logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć wielkość obudowy bass reflex dla STX GDN-42-300-8-SC w WinISD?

Zalman 23 Lis 2005 14:35 821 3
REKLAMA
  • #1 2018443
    Zalman
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Przepraszam ,ale mam mały problem nie moge policzyc WinIsd jakiej wielkosci ma byc obudowa bass reflex do głosnika bassowego marki Stx
    jest to głosnik GDN-42-300-8-SC program podaje mi obudowe pojemnosc
    335,4 l czy to nie za duzo?.Wczesniej obudowy robiłem ze tak powiem na oko ale nigdy nie byłem zadowolony z efektu koncowego.Prosze o pomoc.Miałem problem ze wstawieniem w WinIsd parametrów głosnika za stronki producenta mogłem cos poprzestawiac bo nie znam sie zbytnio na tych parametrach.Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2018520
    miczek
    Poziom 12  
    jeżeli nie potrzebujesz całej bazy głośników, do dla tego jednego możesz wprowadzić dane ręcznie, najważniejsze żebyś podał Thiele'a - Smalla:
    * Dwie z trzech dobroci (Qms - d. mechaniczna Qes - dobroć elektryczna, Qts - d. całkowita,) trzecią program sam wyliczy, ale i tak wszystki są podane na stronce,
    * Objętość ekwiwalentną VAS, no i oczywiście
    * częstotliwość rezonansową (fs),
    program wyliczy Ci objętość jakieś 80 litrów, ale ja osobiście poleciłbym troche niższą (jakieś 70) taką można spotkać za najczęściej proponowaną dla tego głośnika, nie zapomnij o odpowiednio sztywnej obudowie i grubych ściankach. powodzenia :)

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=64&vItemDB=itemdb
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2018537
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 135
    Ja proponowałbym skorzystać z opcji szukaj i przeczytać tematy przyklejone na górze strony. Nie tak dawno tomaszo pisał o tym głośniku
  • #4 2018591
    Zalman
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wielkie dzieki znalazłem teraz juz wszystko jasne.Jeszcze raz dzieki
REKLAMA