logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone X mikrofon wydaje dźwięki szumu po każdych słowach

krystiank01 08 Maj 2023 00:38 1314 7
REKLAMA
  • #1 20571542
    krystiank01
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Dzień dobry. Otóż zakupiłem telefon iPhone X w którym jest następująca wada: Rozmówca podczas rozmowy telefonicznej ze mną po każdych moich słowach w słuchawce słyszy szumienie i trzeszczenie ale jakość dźwięku jest znakomita czyli streszczając, mówię: "cześć brzrzrzzszsz, jestem Mariusz brzrzrzrzszszz" itp. Problem nie występuje w trybie głośnomówiącym i przy używaniu komunikatorów internetowych. Po oględzinach widać, że ktoś przede mną tam był i już wymieniał mikrofon więc raczej ta awaria odpada. A więc już po tym skończyły mi się pomysły a wy gdziebyście jeszcze szukalibyście problemu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20572496
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Halo, cześć.

1. Zadzwoń do innej osoby i potwierdź usterkę twojego telefonu,
    2. Zmień (choć tymczasowo) cały podzespół (taśma ładowania DOCK),
    3. Weź miernik do ręki i zmierz wartości w porcie,
    4. Sprawdź telefon na okoliczność zalania, upadków i wymiany laserowej tylnego szkła obudowy (ślady będą widoczne) i zastosuj odpowiednie leczenie,
    5. Możliwe, że problem stanowi kompilacja IOS, wykonaj odtworzenie z trybu awaryjnego,

edit:
    przez jakieś zapatrzenie wpisałem wyżej taśmę TrueDept, oczywiście miałem na myśli taśmę z portem ładowania i mikrofonem. Poprawiam tym "edit" mój błąd. Przy połączeniach głosowych w trybie słuchawki i głośnomówiącym aktywnym jest dolny (główny) mikrofon. Pozostałe dwa (selfie i tylny) to kompensacja tła.
  • REKLAMA
  • #3 20572829
    krystiank01
    Poziom 3  
    Cześć
    Ogólnie to tak: telefon kupiłem z opisem jako uszkodzony takim, że rozmówcy słyszą szumienie i sprawdzałem to się zgadza. Nie wiem czy układ TrueDepth może mieć coś z tym wspólnego ponieważ o ile wiem to ta część służy do słyszenia osoby z którą rozmawiam a innych słyszę bardzo dobrze za to inni mnie nie słyszą za dobrze. Na razie dla sprawdzenia zamówiłem nowy mikrofon i antenę na dole ponieważ one wyglądały nie pewnie ponieważ jakość wykonywanej wcześniej tam naprawy nie była na najwyższym poziomie.
    Ale poza tym to szczerze się nie znam ponieważ nie jestem mechanikiem tylko amatorem naprawiającym hobbistycznie te urządzenia. Mógłbyś mi wytłumaczyć gdzie mogę przykładać miernik? I co mogę na nim ustawiać aby z góry diagnozować daną część nie musząc specjalnie zamawiać części naprawiając telefon metodą prób i błędów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20572940
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Tak, masz rację. Zauważyłem mój błąd (chyba ciężki dzień) i poprawiłem to edytując moją odpowiedź.
    Mikrofon główny nie jest skomplikowanym układem ale jednak wiele spośród jego elektroniki jest umieszczona na zewnętrznej stronie płyty głównej. Popatrz na załączone zdjęcia (widok ogólny i zbliżenie portu). Są tam niebieskie cyferki, które są średnimi wartościami pomiaru diody. Włącz swój miernik, ustaw pokrętło na pozycję diody (trójkąt z kreską) i przyłóż sondy do płyty. Ważna jest polaryzacja (kierunek przepływu), która wynika z samego charakteru tego pomiaru. Oczywiście tryb diody został wymyślony (chyba przez Fluke) do pomiaru diody spolaryzowanej ale w mikroelektronice, z powodu niskiego prądu testowego, jaki wstrzykuje do obwodu miernik idealnie się do tego nadaje. Należy pamiętać jednak o jednej, ważnej rzeczy: czerwona sonda do uziemienia - czarna do badanego elementu (czyli na odwrót jak przy wszystkich innych pomiarach). Jest to podyktowane kierunkiem przepływu prądu (w kierunku spolaryzowanym) w elementach czyli przeciwnym do kierunku przewodzenia diody, dla której ten test został wymyślony. To w olbrzymim uproszeniu. W każdym razie, na wyświetlaczu pojawią się liczby, np. 0.350 co będzie korespondowało odpowiedniemu polu na załączonym rysunku i wartości = 350. Nie podaję jednostki, by nie wprowadzać zamieszania (pomiar jest w woltach V a wynik podany na rysunku w mV). Poradzisz sobie. Odstępstwo rzędu 20% jest akceptowalne, z uwagi na różne kopie (legalne, kradzione, własne, droższe i tańsze) oryginalnego patentu urządzenia pomiarowego. Różnica natomiast pomiędzy 200 a 50 jest zbyt duża i może sugerować nieprawidłowość.

Wg rysunku, interesują cię zaznaczone czerwonymi strzałkami pozycje na schemacie ideowym i odpowiadające im pola (są ponumerowane dla lepszej orientacji) na rysunku. Tyle, oto cała magia :-) Powodzenia.

iPhone X mikrofon wydaje dźwięki szumu po każdych słowach iPhone X mikrofon wydaje dźwięki szumu po każdych słowach iPhone X mikrofon wydaje dźwięki szumu po każdych słowach
  • REKLAMA
  • #5 20574131
    krystiank01
    Poziom 3  
    Witam po przerwie i dziękuję za tak wielki artykuł dla mnie:) Ogólnie to zmierzyłem napięcie w całym porcie chodź chyba chodziło tylko o kilka pinów no ale zrobiłem wszystko. Pomiar jest na tabeli którą sporządziłem, zaznaczyłem kolorem czerwonym największe różnice we wskazaniach jakie powinny być i jakie są, nie wiem czy te 6 pinów może oznaczać uszkodzenie ponieważ na schemacie ideowym czerwonymi strzałkami są zaznaczone porty które mają u mnie prawidłowe wskazanie. iPhone X mikrofon wydaje dźwięki szumu po każdych słowach
  • Pomocny post
    #6 20574201
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Halo, cześć.

Tam gdzie "1" powinieneś mieć odczyt OL (OpenLine) czyli brak elementów w linii lub linia nieciągła. Może twój miernik tak ma, sprawdź to na wszelki wypadek. Martwi mnie jednak różnica w odczycie z elementu HYDRA DP1 oraz ARC1. Jak w pierwszym wypadku (to pozostałość po Tristarze) jakoś można to wytłumaczyć tak w przypadku ARC już nie. Istnieje możliwość, że masz zwartą linię do innej linii - dlatego tak duża rezystancja lub rezystor w jednej z nich wyzionął ducha. Rozlutowałbym kanapkę z czystej ciekawości i poszukał winowajcy.
    Ostatecznie, potwierdzisz problem lub jego brak wymieniając (testowo) cały port ładowania z taśmą DOCK lub przekładając płytę główną do potwierdzonego środowiska (każdy warsztat takie posiada) czyli sprawną w 100 inną obudowę do tego modelu ze sprawnymi wszystkimi elementami. Jeśli takiej nie posiadasz, znajdź warsztat który wykona dla ciebie takie szybkie sprawdzenie.
  • #7 20575677
    krystiank01
    Poziom 3  
    A Mam jeszcze szybkie pytanie, na wynik pomiaru może mieć wpływ to, że miałem podpięte niektóre moduły telefonu? Poza baterią i ekranem
  • #8 20576787
    krystiank01
    Poziom 3  
    Dobra poddaje się. Po wymianie anteny i mikrofonu, problem przez pierwsze kilka sekund rozmowy nie występował, po chwili zaczęło się ponowne trzeszczenie a po jeszcze dłuższej chwili w telefonie pojawiła się wada w postaci resetowania się co parę minut więc ostatecznie się poddaje, więcej umiejętności i sprzętu już nie mam. Dziękuję użytkownikowi bert_studionapraw za nauczenie mnie mniej więcej a czym polega testowanie płyty głównej i za pomocne artykuły dotyczące problemu.

Dodano po 9 [godziny] 30 [minuty]:

>>20574201
    Ewentualnie moje drugie pytanie to jaki koszt naprawy mógłby wynosić jakbym wysłał płytę do was

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z mikrofonem w iPhone X, który generuje szum i trzeszczenie podczas rozmów telefonicznych, mimo że jakość dźwięku jest dobra. Problem nie występuje w trybie głośnomówiącym ani w aplikacjach komunikacyjnych. Użytkownik podejrzewa, że wcześniejsza naprawa mikrofonu mogła być niewłaściwie wykonana. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyki, w tym sprawdzenie portu ładowania, pomiar napięcia w mikrofonie oraz wymiana uszkodzonych komponentów, takich jak mikrofon i antena. Po wymianie mikrofonu i anteny problem częściowo ustąpił, ale po chwili powrócił, co skłoniło użytkownika do rozważenia dalszej naprawy w serwisie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA