logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

monitor do pracy - a po pracy do oglądania TV via chromcast i sieć :)

TomekkGe 08 Maj 2023 19:02 306 3
  • #1 20572485
    TomekkGe
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    Szukam monitora do pracy z laptopem (głównie praca) ale też żeby można było pooglądać wieczorem TV (raczej bez tunera – będę oglądał via chromcast i HDMI)

Format i rozdzielczość – tu mam wątpliwość jaki – powinien obsłużyć format windowsa i format programu TV
    raczej budżetowy 😉 ekran matowy
    Przekątna min 24 cale, musi mieć głośniki.
    Co polecacie?
  • #2 20572643
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    Przeglądnij oferty sklepów albo szukaj używek.

Dla siebie mam kilka monitorów iiyama 24" z serii ProLite, działją na nich boxy z Androidem, tunery SAT czy Xbox Series X.

p.s. Nie ma żadnych formatów windows, w większość monitorów i TV jest zawsze współczynnik proporcji 16:9, tak samo w systemach nadawania w TV, SAT czy streamingu. Pomijam stare formaty bo raczej monitora 4:3 nie kupisz. Wszystko inne to po prostu inne współczynniki proporcji obrazu 21:9 16:10 i też może działać bardzo dobrze a nawet i lepiej udostępniając np. dwa źródła sygnału z laptopa na jednym ekranie 21:9 albo umożliwia oglądanie filmów w formacie kinowym na całym ekranie z programów SAT albo nagrań.
  • #3 20572686
    TomekkGe
    Poziom 6  
    Ocena: 7
    tomaszlonski napisał:
    Przeglądnij oferty sklepów albo szukaj używek.

Dla siebie mam kilka monitorów iiyama 24" z serii ProLite, działją na nich boxy z Androidem, tunery SAT czy Xbox Series X.

podoba mi się ten model - dzieki za rekomendację ;)

jeszcze mam pytanie... czy sygnał na ten głośnik w monitorze idzie tylko po kablu czy też można przesłać via bluetooth?
  • #4 20572710
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 901
    Masz Audio tylko przez video , głownie HDMI albo DP ale to zależy tylko od monitora. O BT w monitorach zwykłych zapomnij.
    Osobiście polecał by też dokładać głośniki podłączone do laptopa czy sticka przez BT albo przez wyjście audio z monitora, głośniki w monitorach dają miernej jakości dźwięk :/ . używam głośników Bose Soundlink II postawionych przed monitorem i zasilane mają z USB podpiętego laptopa/boxa albo monitora jeśli ma USB.

iiyamy 24" i większe można kupić często na allegro za ok 300-500 zł.
REKLAMA