logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mapy.CZ - Jak tworzyć trasy i je zapisywać, aby później wczytywać?

PiterAdam 14 Maj 2023 10:33 15810 16
  • #1 20579364
    PiterAdam
    Poziom 3  
    Ocena: 7
    Czesi zrobili genialnie super mapy, na serio polecam. Piękna sprawa, wysokość terenu, podawanie komunikatów o wysokości na całym odcinku wyznaczonej trasy, bajer. W sam raz dla moto/rowerzystów.
    Jest jednak jeden problem, nie umiem odczytywać zapisanych tras.
    Mapa ma możliwość zapisu w urządzeniu odcinka z punktami pośrednimi, lecz po zapisaniu nie mogę znaleźć opcji, która pozwoli odczytywać! Pisałem do wydawcy aplikacji, ale na razie cisza. Na forach też nic o tym nie piszą.
    Gdzie w tej mapie jest opcja OTWÓRZ PLIK lub ODCZYTAJ lub coś w ten deseń?
  • #2 20579395
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 600
    Robisz to na aplikacji gdy jesteś tam zalogowany?
  • #3 20579462
    PiterAdam
    Poziom 3  
    Bez zalogowania albowiem nie da się zalogować do aplikacji będąc w terenie bo o Lte a nawet 3g w polskich lasach, parkach krajobrazowych i rezerwatach w większości przypadków można tylko śnić.
    Na mapie wygląda to tak, jak na screenach.
    Najpierw ustalam trasę:

potem, nawiguję w miejsce, w którym niby można te trasę zapisać (offline):
    Mapy.CZ - Jak tworzyć trasy i je zapisywać, aby później wczytywać? Mapy.CZ - Jak tworzyć trasy i je zapisywać, aby później wczytywać? Mapy.CZ - Jak tworzyć trasy i je zapisywać, aby później wczytywać? Mapy.CZ - Jak tworzyć trasy i je zapisywać, aby później wczytywać?

Przekopałem opcję po opcji, nigdzie nie znalazłem nic, dzięki czemu mógłbym ten zapisany odcinek wczytać do mapy.
    Niby plik powinien zostać zapisany w pobraneRzeczy, lecz nie umiem go stamtąd wczytać do mapy.
  • #4 20579488
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 600

U mnie po zalogowaniu jest taka opcja.
  • #5 20579591
    PiterAdam
    Poziom 3  
    Ja to rozumiem, po zalogowaniu też to mam lecz jak już wspomniałem, o internecie na szlakach turystycznych śnić idzie, zatem nie ma szans w terenie na zalogowanie w celu wczytania zaplanowanej wcześniej trasy. Zgłosiłem ten fakt deweloperowi, na razie po 2 aktualizacjach aplikacji bez zmian.

Przy okazji nakieruję zainteresowanych na wersję ONLINE tych map dla PC:
    https://pl.mapy.cz
    Perfekcyjne mapy online.

Dodano po 2 [godziny] 51 [minuty]:

Napisałem post na oficjalnym forum dewelopera, może coś to da.
    https://napoveda.seznam.cz/forum/threads/170341/1
  • #6 20580544
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Ja tworzę trasy na kompie i zapisuję. Potem otwieram program na telefonie (w domu lub gdziekolwiek z zasięgi internetu) i trasy są we wskazanym podczas zapisywania folderze (w sekcji MOJE MAPY). Mapy mam pobrane do uzytku offline, sposób sprawdzony prze kilka lat i miejsc. W terenie mapy.cz uzywam tylko offline (oszczędzanie baterii). Oczywiście, zarówno na kompie, jak i w telefonie po zalogowaniu na swoje konto w serwisie

A po stworzeniu trasy w telefonie (nawet offline - właśnie to sprawdziłem) możesz zapisać ją jak na scrrenach poniżej:
    Wysuwasz białe pole do góry i masz opcję ZAPISZ

Co ciekawe - gdy włączyłem transmisję danych, edytowałem trasę i zapisałem pownowie, pojawiła się też w w programie w kompie (zapisało od razu na moim koncie)
  • #7 20583494
    PiterAdam
    Poziom 3  
    Kontaktowałem się z wydawcą Mapy.Cz, po pobranej aktualizacji widać, że zostało to poprawione.
    teraz tylko raz trzeba zalogować się na konto, aby móc offline tworzyć foldery i zapisywać trasy w urządzeniu. Wczoraj zrobiłem test, stworzyłem nowe konto, zapisałem kilka folderów a w nich ustalone odcinki na trasach pod konkretną nazwą. Wyłączyłem internet, wyłączyłem sieć, zresetowałem telefon, włączyłem ponownie aplikację mapy i wszystko jest ok, można bez udziału sieci wejść w MOJE TRASY, są widoczne stworzone foldery i zapisane w nich trasy. Perfekcja, problem rozwiązany.
  • #8 20584917
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Widocznie screeny robiłem już z nowej wersji (9.32.0) - aktualiziowałem chyba tuż przed weekendem
  • #9 20585057
    PiterAdam
    Poziom 3  
    Właśnie, te opcje pojawiły się po weekendzie, wcześniej tego nie było. Teraz, działa tak jak powinno to działać, piękna sprawa, zwłaszcza gdy robimy sobie jakąś trasę na komputerze przed dużym ekranem w domu, ustalamy wszysto, zapisujemy i już mamy w telefonach (w tych, które podpięte są pod konto). Dużo sugestii zapodałem deweloperowi, bardzo w smak poszły im takowe jak NOTATKI oraz PRĘDKOŚCIOMIERZ. Notatki, to zwykła karteczka dodawana w ten sam spoósb co POI na trasie lecz trochę inaczej działa. Chodzi o to, że np:
    - jest sobie sklep 24/7 gdzieś w jakiejś miejscowości XYZ
    - nasza trasa (przejazd) jest oddalony o powiedzmy 6km od tego miejsca
    - robisz notatkę wpisując TU JEST SKLEP 24/7 i dodajesz do miejscowości
    Wtedy, gdy realnie pojawisz się z nawigacją w promieniu do 7km wokół "sklepu" wyświetli Ci cię na ekranie notatka typu: jesteś w obszarze z notatki, czy chcesz tymczasowo zmienić trasę? TAK/NIE
    Jeśli wybierzesz TAK, nawigacja opracuje chwilową trasę, doprowadzi do "sklepu" a na miejscu skasuje te trasę i powróci automatycznie do wcześniejszej.
    To jest dobra sprawa dla np. rowerzystów, często jedziesz przez fajne miejsca, dużo jest do zwiedzenia/zobaczenia ale nigdy nie wiesz o której godzinie w danym obszarze się znajdziesz, takie notatki pozwoliłyby być bardziej żywym na trasie, bo zamiast sklepu można wpisywać co się chce i jak się chce wedle własnego uznania a nie ogólnie dostępnych POI.

Druga sprawa - prędkościomierz dodany do nawigacji w czasie nawigowania, tak aby rowerzysta widział swoją prędkość, mała ikonka z danymi podebranymi z satelitki.
  • #10 20590190
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Rozumiem, że te karteczki mają dopiero wejść, bo nie widze tego ani na kompie, ani w telefonie (Android). A świetna opcja na spacery, w zależności od sił (jestem 60+) / chęci / pogody można wydłużyć sobie trasę bez konieczności tworzenia nowego planu.
  • #11 20590521
    PiterAdam
    Poziom 3  
    To był mój pomysł (sugestia), którą deweloper zaakceptował i z czasem coś takiego pojawi się w mapach.
    A u mnie problem wrócił, nie wiem co się dzieje, może iPhone coś czyści w tle (pliki dat/tmp), nie byłem dość długo zalogowany na konto mapy i trasy zniknęły. Trzeba było ponownie się zalogować.
    Kupiłem telefon z Androidem, kurier już wiezie, gdy przyjdzie to przetestuję te mapę na czymś innym.
  • #12 20704028
    gdr2505
    Poziom 2  
    Prośba o pomoc w takowej materii, może ktoś przerabiał: chcę założyć konto na seznam.cz i wysyłam SMS o treści SEZNAM pod wskazany czeski nr telefonu . Na telefon przychodzi raport doręczenia, że SMS dostarczony, a tymczasem na formularzu rejestracyjnym SEZNAM pojawia się informacja, że SMS nie został dostarczony...

Może ktoś wie co robię nie tak jak trzeba?
  • #13 20704553
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Do korzystania z map nie musisz mieć konta na seznam.cz - podczas rejestracji na stronie pl.mapy.cz możesz podać dowolnego maila.
    Oczywiście, to nie jest rozwiązanie Twojego problemu, raczej jego ominięcie, ale będziesz sie mógł zalogować w serwisie mapy.cz
  • #14 20705237
    gdr2505
    Poziom 2  
    Hmm... Podczas rejestracji podaję konto które mam na o2, następnie jest pytanie o hasło, rok urodzenia i płeć. Ale następny etap to ten z nr telefonu i tu jest kłopot.

I tak jest we wszystkich trzech opcjach:
    - załóż nowe konto na seznam.cz
    - wykorzystaj istniejące konto (jak opisałem wyżej).
    - zrób najprościej podając nr tel.

Mogę prosić info jak obejść tą rejestrację z nr telefonu?
  • #15 20705891
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Właśnie sie zarejestrowałem bez żadnych problemów (stworzyłem nowe konto na innym adresie mailowym)
    1. Wchodze na pl.mapy.cz i wybieram REJESTRACJA
    2. wybieram MY OWN ADRESS
    3. Wpisuję co trzeba
    4. Podaję telefon z prefixem +48 (inny, niż ten na istniejącym koncie)
    5. Wysyłam SMS i od razu widzę "Phone number verified, finish account creation"
    6. Na podane konto przychodzi mail weryfikacyjny

Być może masz coś z ustawieniami telefonu/sieci lub po prostu czeski serwer chwilowo padł, ale juz odżył
  • #16 20706628
    gdr2505
    Poziom 2  
    Ok, mam a telefonie włączony roaming, u operatora też.
    Odnośnie pkt. 5, u mnie pojawia się info, że nr nie został zweryfikowany.
    Kombinuję już 3 dzień jak to zrobić.
    Podobno można też przez gmail, ale tutaj tez pojawia się ten sam problem z nr telefonu. Seznam nie weryfikuje mojego nr tel...
    Formularz rejestracji na stronie Seznam z błędem dotyczącym nieprawidłowego numeru telefonu. Ekran rejestracji konta na stronie seznam.cz z polami na e-mail i numer telefonu oraz instrukcją weryfikacji SMS.

Dodano po 29 [minuty]:

Problem rozwiązany. Niepotrzebnie wpisywałem 0 pomiędzy prefiks a nr mojego telefonu.
  • #17 20707465
    AdikP
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Czy macie sposób na to, aby punkty pośrednie wyznaczone na mapie, podczas korzystania z nawigacji nie były wypowiadane przez lektora? Taka opcja jest w nawigacji OsmAnd, natomiast nie widzę nigdzie opcji w Mapach.cz, aby punkty pośrednie które sobie umieściłem podczas tworzenia trasy, były, ale jakby ich nie było.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy Mapy.CZ dyskutują o problemach związanych z zapisywaniem i odczytywaniem tras w aplikacji. Główne trudności dotyczą braku możliwości zalogowania się w terenie z powodu słabego zasięgu, co uniemożliwia wczytanie wcześniej zapisanych tras. Po kilku aktualizacjach aplikacji, użytkownicy zauważyli poprawę, umożliwiającą offline tworzenie folderów i zapisywanie tras, które są dostępne po ponownym uruchomieniu aplikacji bez dostępu do internetu. Wspomniano również o nowych funkcjach, takich jak notatki i prędkościomierz, które mają być wprowadzone w przyszłości. Użytkownicy dzielą się również doświadczeniami związanymi z rejestracją konta na seznam.cz oraz problemami z weryfikacją numeru telefonu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA