logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie telefonu na motocyklu: Akumulator 12V, redukcja do 5V, hermetyczny port USB-A i wyłącznik

acronisavernet 15 Maj 2023 10:59 957 5
  • #1 20580778
    acronisavernet
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam. Dłuższy czas planuję rozwiązanie ładowania telefonu w trakcie jazdy motocyklem.

Nie chcę ingerować w konstrukcję motocykla, wiercić dziur w plastikach ani nic.

Mam pomysł, ale potrzebuję weryfikacji do wykonania.

Zaczynając:
    - akumulator 12V

Teraz idziemy dalej - najpierw robimy bezpiecznik, czy najpierw robimy redukcję do 5V? z USB nie będzie pobierane więcej jak 5V 3.1A.

Idąc dalej - połączenie USB - wiadomo, do portu nie potrzebne mi są przewody data, więc spięcie USB będzie łatwe - tylko tutaj kwestia, czy ktoś jest w stanie podsunąć "gotowy" hermetyczny port USB-A, którego klapka nie rozsypie się po roku użytkowania?

Średnio raz tygodniowo byłaby otwierana i zamykana.

Zostaje jeszcze kwestia manualnego wyłącznika - może znaleźć się on przed portem USB, czy musi być ulokowany przed redukcją z 12V do 5V?

Dodano po 11 [minuty]:

Myślałem ewentualnie o połączeniu portu USB z przetwornicą step-down - ACS SD24V5V. Wtedy od razu przed płytką zastosować fizyczny switch i pociągnąć przewód do akumulatora.
    Zostałaby kwestia hermetyzacji tego rozwiązania, zakładam że klej na gorąco odpada, bo nie da ujścia temperaturze na płytce.
  • #2 20580793
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 260
    Wpisz w google motocyklowe USB i masz gotowe zestawy na kierownicę.
  • Pomocny post
    #3 20580802
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    Odpowiadając na pytanie - najpierw bezpiecznik bo cały odcinek od klemy akumulatora do bezpiecznika jest podatny na zwarcia. Jeśli jest tam cokolwiek innego niż przewód, jest to potencjalne miejsce do uszkodzenia/zwarcia itd. więc bezpiecznik najpierw a potem dopiero dodatkowe układy.
    Włącznik - tu podobnie jak z bezpiecznikiem. Jak zrobisz go przed układem stabilizatora/ładowarki to odetnie cały ten układ od napięcia. Jak zrobisz włącznik dopiero na wyjściu, stabilizator/ładowarka będą pracować cały czas nawet jak nie korzystasz i pobierać prąd z akumulatora.

Ale kolega powyżej dobrze podpowiada, skorzystaj z gotowego rozwiązania takiego trochę lepszego jakościowo i problem z głowy :)
  • #4 20580833
    acronisavernet
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Zaz13 napisał:
    Wpisz w google motocyklowe USB i masz gotowe zestawy na kierownicę.

Ja chcę swój port "ukryć" trochę niżej na prawej ladze. Nie lubię zbędnych bajerów na kierownicy, poza tym każdy z tych gotowców ma brak czegoś, co potrzebuję - a to brak włącznika, a to brak bezpiecznika, a to za krótkie przewody - jak już mam rzeźbić, to wolę zrobić całą rzeźbę, a nie strugać "po kimś".
  • Pomocny post
    #5 20580884
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    acronisavernet napisał:
    a to brak włącznika, a to brak bezpiecznika

Obie rzeczy banalne do dodania (i uszczelnienia) :) Najtrudniejsze jest moim zdaniem uszczelnienie samego gniazda USB i układu przetwornicy.
  • #6 20580935
    Zaz13
    Poziom 29  
    Ocena: 260
    Są różne nie tylko na kierownicę ale jak wolisz rzeźbić to wyżej masz wszystko napisane.
REKLAMA