logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intel 1155 - Instalacja procesora wykonanego w 22 nm w miejsce procesora 32 nm

jakobisiok 22 Maj 2023 19:04 399 7
REKLAMA
  • #1 20590610
    jakobisiok
    Poziom 4  
    Witam,

Mam pytanie. Mam płytę główną z socketem Intel 1155. Mam aktualnie procesor Intela G620T wykonany w procesie technologicznym 32 nm. Chcę go zmienić na Intel i5-3330 3 GHz, który jest wykonany w procesie 22 nm. Czy takie procesor, który jest wykonany w innym procesie technologicznym można swobodnie zamontować na płycie głównej, która posiada socket 1155? Czy coś może nie pasować?
    Model płyty głównej: Foxconn H61MXV

Proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 20590629
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10448
    Po co zadajesz jakies dziwne pytania? Nie mozesz wejsc na strone producenta plyty i sprawdzic czy obsluguje dany procesor?
  • REKLAMA
  • #3 20591019
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 262
    Może nie pasować wersja biosu albo, jeśli to jakiś ultraenergooszczędny terminal z zewnętrznym zasilaczem od laptopa, sekcja zasilania płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #4 20591057
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8261
    Kolobos napisał:
    Nie mozesz wejsc na strone producenta plyty i sprawdzic czy obsluguje dany procesor?

Wejdź i sprawdź ;)

Na oficjalnej liście BIOSów jest info:
    H61MXV Support Ivy Bridge CPU C12F1P01 4.79MB 3/26/2012 - więc od wersji C12F1P01 obsługuje on gen III.

Jako że strona supportu producenta już nie istnieje, w załączniku masz ostatnią dostępna wersję BIOS dla tej płyty (C12F1P05 z 25-08-2014), jeśli masz starszą od wyżej wymienionej, to musisz zaktualizować, aby procesor I5-3xxx zadziałał.
    Załączniki:
    • C12F1P05.zip (7.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 20596693
    jakobisiok
    Poziom 4  
    Czyli jak dobrze rozumiem, jeśli mam BIOS w takiej wersji jaką tu podałeś to ten procesor będzie działał na tej płycie?
    Skąd udało się Tobie znaleźć ostatnią aktualizację BIOSu do tej płyty skoro strona producenta nie istnieje?
    Kolejna sprawa jak sprawdzić jaką wersję BIOSu aktualnie posiadam?
    A jeśli mam starszą wersję to jak dokonać aktualizacji BIOSu?
  • #6 20596711
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10448
    > Czyli jak dobrze rozumiem, jeśli mam BIOS w takiej wersji jaką tu podałeś to ten procesor będzie działał na tej płycie?

Sprawdz.

> Skąd udało się Tobie znaleźć ostatnią aktualizację BIOSu do tej płyty skoro strona producenta nie istnieje?

O Google slyszales? Wystarczy poszukac.

> Kolejna sprawa jak sprawdzić jaką wersję BIOSu aktualnie posiadam?

Z ekranu startowego lub w samym biosie, ewentualnie w Hwinfio lub innym dowolnym programie.

> A jeśli mam starszą wersję to jak dokonać aktualizacji BIOSu?

Tak jak masz podane w zalaczynym pliku (w zipie wszystko jest), ktorego pewnie nawet nie przeczytales.
  • #7 20596975
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8261
    jakobisiok napisał:
    Kolejna sprawa jak sprawdzić jaką wersję BIOSu aktualnie posiadam?

Jeśli w samym BIOS nie da rady, to sprawdź w programie hwinfo w zakładce mainboard.
  • #8 20597452
    jakobisiok
    Poziom 4  
    A mam jeszcze takie pytanie. Pobrałem ten folder z Bios-em i w nim są dwa pdf-y. Z którego mam skorzystać,aby dokonać aktualizacji Bios-u? Czy mam wykonać polecenia z obu instrukcji w pdf? Bo jest AMI uEFI BIOS Flash SOP v1.5.pdf i Flash BIOS SOP(Protect UUID) v1.3_uEFI_EN.pdf.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną Foxconn H61MXV z socketem Intel 1155 oraz procesor Intel G620T (32 nm) i planuje wymianę na Intel i5-3330 (22 nm). Dyskusja dotyczy kompatybilności nowego procesora z płytą główną. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić wersję BIOS, ponieważ może być konieczna aktualizacja do wersji C12F1P01 lub nowszej, aby obsłużyć procesory trzeciej generacji. Wskazówki dotyczące sprawdzenia wersji BIOS oraz aktualizacji są również podane, w tym użycie programów takich jak HWiNFO oraz instrukcji zawartych w pobranym pliku BIOS.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA