Ale zamierzasz tę piankę jeszcze czymś obijać, tak? Bo zostawienie na wierzchu gołej pianki tapicerskiej to tragiczny pomysł. Jeżeli tak, to niczym nie zaokrągaj bo to nie ma najmniejszego sensu. Po prostu odpowiednio naciągnij obicie i całość zaokrągli się sama.
Jeżeli zaś upierasz się przy zaokrąglaniu, to pomysł z drutem był bardzo dobry, aczkolwiek przesadziłeś z temperaturą. Kup drut kantalowy, grubość dopasujesz do napięcia jakie masz pod ręką. Potrzebujesz mocy około 50W na metr drutu, temperatura "jałowa" czyli bez zanurzania w piankę okolice 250-300 stopni, podczas cięcia 200 stopni. Powinno ładnie ciąć bez przypaleń, chociaż na powierzchni cięcia zostanie taka jakby lepka powierzchnia.
Generalnie patrz jak są zrobione maszyny do cięcia styropianu. Możesz też użyć noża do styropianu. Bez temperatury to najlepszy byłby nóż do chleba. Znaczy taki z falowanym ostrzem. To chyba jest nóż do chyba, nie wiem, nie znam się. Jak nim kroiłem szynkę to nie wybuchła
Inna rzecz która przychodzi mi na myśl, to przecięcie wzdłuż noża do tapet ale tak nie do samego końca, i puszczenie przez niego prądu z zasilacza/transformatora. Tutaj też kluczowe jest pilnowanie temperatury. Lepiej powoli ciąć niższą temperaturą niż wysoką palić materiał.