logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cięcie i zaokrąglanie pianki tapicerskiej (ząb rekina) na sklejce - jak uzyskać estetyczny efekt?

pleya 25 Maj 2023 19:51 2778 4
REKLAMA
  • #1 20594378
    pleya
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Witam, nakleiłem na sklejkę piankę tapicerską /ząb rekina/ i chciałem ładnie ją zaokrąglić ponieważ rant jest na widoku. Żaden tapicer nie potrafi udzielić dobrej rady. Potrafię ciąć z ręki krzywizny na twardej piance jednak tapicerska jest za miękka i te zęby. Próbowałem lutownicą transformatorową jednak po cięciu /topieniu/ pozostaje czarny nieestetyczny ślad po drucie.
    Może ktoś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20594400
    damian0072015
    Poziom 24  
    Ocena: 182
    A coś w stylu drutu oporowego do cięcia styropianu?

Zobacz coś takiego:

https://youtu.be/lcLFRTIl8DA

Nie sprawdziło by się?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20594404
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Ocena: 266
    Ale zamierzasz tę piankę jeszcze czymś obijać, tak? Bo zostawienie na wierzchu gołej pianki tapicerskiej to tragiczny pomysł. Jeżeli tak, to niczym nie zaokrągaj bo to nie ma najmniejszego sensu. Po prostu odpowiednio naciągnij obicie i całość zaokrągli się sama.
    Jeżeli zaś upierasz się przy zaokrąglaniu, to pomysł z drutem był bardzo dobry, aczkolwiek przesadziłeś z temperaturą. Kup drut kantalowy, grubość dopasujesz do napięcia jakie masz pod ręką. Potrzebujesz mocy około 50W na metr drutu, temperatura "jałowa" czyli bez zanurzania w piankę okolice 250-300 stopni, podczas cięcia 200 stopni. Powinno ładnie ciąć bez przypaleń, chociaż na powierzchni cięcia zostanie taka jakby lepka powierzchnia.
    Generalnie patrz jak są zrobione maszyny do cięcia styropianu. Możesz też użyć noża do styropianu. Bez temperatury to najlepszy byłby nóż do chleba. Znaczy taki z falowanym ostrzem. To chyba jest nóż do chyba, nie wiem, nie znam się. Jak nim kroiłem szynkę to nie wybuchła :)
    Inna rzecz która przychodzi mi na myśl, to przecięcie wzdłuż noża do tapet ale tak nie do samego końca, i puszczenie przez niego prądu z zasilacza/transformatora. Tutaj też kluczowe jest pilnowanie temperatury. Lepiej powoli ciąć niższą temperaturą niż wysoką palić materiał.
  • REKLAMA
  • #4 20594422
    pleya
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Musze doprecyzować - przerobiłem futerał z wiolączeli na futerał na broń i na tej sklejce gr. 3 mm nakleiłem te zęby rekina ponieważ na niej przypięty mam karabinek na drewnianych podporach Rant sklejki po łukach na całej długości oklejony jest chromowaną rantówką z tworzywa i na to jest przyklejona ta pianka. Ostrym nożem przycięto do krawędzi, ale super by wyglądało fazowanie.
    Piszesz o drucie kantalowym, niestety nie wiem gdzie to dostanę i gdzie tego szukać. Ale i tak Koledze dziękuję bo zawsze jestem krok bliżej celu:)
  • #5 20594440
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Ocena: 266
    Aaaa. Ooo.
    Ja nosiłem w pokrowcu na gitarę, bo najmniej rzuca się w oczy. Do momentu aż ktoś nie poprosił bym coś zagrał. Kilka osób się zdziwiło :P
    Wracając do pierwotnego problemu. Może jednak warto zmienić ideę, użyć dłuższego drutu do lutownicy, wyprofilować go odpowiednio i zrobić "fazę" na jeden przejazd. W celu usztywnienia drutu miedzianego oraz zwiększenia jego rezystancji w miejscach gdzie powinien się grzać, polecam użycie młotka. Do tego jakaś prowadnica do lutownicy i powinno się udać.
REKLAMA