Witam,
Rozglądam się obecnie za lodówką do mieszkania. Moją uwagę przykuła marka HAIER. Lodówka ma zastosowany system antybakteryjny ATB - płytka dwutlenkowa tytanu + UV gdzie przez światło i cyrkulacje powietrza niweluje bakterie i zapachy w lodówce.
I tutaj moje może głupie pytanie gdyż w ostatnim czasie pojawiły się informacje, że UE stwierdziła, że dwutlenek tytanu "nie należy uznawać za bezpieczny" - jest ogólnie jakiś zakaz dodawania tego do produktów spożywczych itp.
Czy ta technologia ABT (a dokładniej zastosowana tam płytka z dwutlenkiem tytanu) jest bezpieczna? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych informacji na konkretnie ten temat czy w jakiś sposób może to negatywnie wpływać na zdrowie.
Ktoś posiada może takie informacje?
Pozdrawiam!
Rozglądam się obecnie za lodówką do mieszkania. Moją uwagę przykuła marka HAIER. Lodówka ma zastosowany system antybakteryjny ATB - płytka dwutlenkowa tytanu + UV gdzie przez światło i cyrkulacje powietrza niweluje bakterie i zapachy w lodówce.
I tutaj moje może głupie pytanie gdyż w ostatnim czasie pojawiły się informacje, że UE stwierdziła, że dwutlenek tytanu "nie należy uznawać za bezpieczny" - jest ogólnie jakiś zakaz dodawania tego do produktów spożywczych itp.
Czy ta technologia ABT (a dokładniej zastosowana tam płytka z dwutlenkiem tytanu) jest bezpieczna? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych informacji na konkretnie ten temat czy w jakiś sposób może to negatywnie wpływać na zdrowie.
Ktoś posiada może takie informacje?
Pozdrawiam!
