logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W211 220CDI - wskaźnik zużycia paliwa - bliski do 0/100km

Adamerso 26 Maj 2023 20:05 1215 5
REKLAMA
  • #1 20595505
    Adamerso
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam :)

Mam problem w świeżo zakupionym mercedesie w211 220cdi z 2006roku. Na komputerze pokładowym wyświetlają mi się kompletne bzdury w miejscu na spalanie. Mówię o wartościach oscylujących w okolicy 2.1l/100km na ekranie dotyczącym spalania długoterminowego (przejechane obecnie kolo 9godzin, jeśli się nie mylę) i zawsze w okolicach 0.1-0.2l/100km w tym resetowanym co uruchomienie samochodu (jeździłem do pracy na odcinkach koło 30km).

Jeśli to ma znaczenie, samochód jest wyposażony w system command NTG1, ma włożona płytę z nawigacja, ale lokalizacja w menu Maps jest stale taka sama (i oczywiście błędna). Nie działa w zwiazku z tym również synchronizacja godziny niestety, ale nie wydaje mi się to powiazne, bo jednak jakieś śladowe spalanie się pokazuje, no i jednak prędkość i odległości się zgadzają, w związku z czym nie może to bazować na gps'ie...

Bo właśnie warto dodać, że ilość kilometrów oraz średnia prędkość sa zliczane prawidłowo na długo i krótkodystansowych ekranach.

Bzdury za to wyświetlaja się na ekranie pozostałego zasięgu - deklaruje, że na prawie pełnym baku zrobi jeszcze koło 32000km :)

resetowanie komputerka pokładowego 3sek + potwierdzenie oczwiście już robiłem ;)
  • REKLAMA
  • #2 20595617
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Najpierw licznik przed zdaniem auta cofa Niemiec, który auto ma w umowie leasingowej z ograniczonym przebiegiem. Potem Turek, potem polski dealer. Każdy hackuje inne elementy systemu, te same po raz kolejny lub różne. We współczesnych autach przebieg wprost czy niejawnie jest w wielu elementach, zwykły łamiący przebieg dociera do niektórych
    No i masz niespójność.
  • REKLAMA
  • #3 20595713
    Adamerso
    Poziom 13  
    No tak, nie mamy nic merytorycznego do powiedzenia, to zhejtujmy? Aż nie chce mi się wierzyć, że tak zaawansowany i zasłużony użytkownik odpisał coś takiego.... A ja nie napisałem nawet ile ma nalotu... :) Ale ok, już podaję - 201k dokładnie wybiło wczoraj.

Mercedes W211 220CDI - wskaźnik zużycia paliwa - bliski do 0/100km

Ale tutaj, nim się niektórzy rozpisza odnośnie tego, jak bardzo to jest niemożliwe pozwolę sobie powiedzieć parę zdań o historii tegoż egzemplarza... Samochód jest w Polsce od drugiego roku jego życia, historia systematyczności wykonywania badań nie posiada przerw na "złożenie" po dzwonie, jak również narastanie przebiegu jest spójne od początku wprowadzenia obowiązku jego odnotowywania w CEPIK podczas badań technicznych z 14roku. Poprzedni właściciel posiadał go od roku 2013, kiedy to przebieg oscylował w okolicach 140kkm co, wówczas, było przebiegiem niemałym, więc sadzę, że prawdopodobnym. Dodatkowo, co wiem ponad wszelka wątpliwość, nie skręcał przebiegu corocznie, bo, pomijając, że jego sytuacja materialna tego typu cyrków nie wymuszała, to, jak pokazuje historia, generalnie nie planował samochodu się pozbywać. Dodatkowo, co chyba to też warto tu jeszcze dodać, samochód do końca serwisowany był w ASO Mercedes Idea Łomianki (na potwierdzenie czego, poza wpisami w książce serwisowej, mam wszystkie faktury z wyszczególniona dokładnie specyfikacja dokonanych napraw, wymian i sprawdzeń)- wśród usług którego to ASO, jak sadzę, nie leżało coroczne skręcanie licznika... :)

Może masz jednak jakieś inne, realne pomysły, a nie utarte frazesy o tym, jak to nie jest u nas wszystko kombinowane i, że na pewno kupiłem złom? Plus, pomijając całe niedopasowanie zarzutu do tego egzemplarza, to na prawdę nie wiem co miałoby wielokrotne skręcanie licznika, które odnosi sie po prostu do adresow jak w poniższym cytacie, do wskazań spalania? No nie widzę tego kompletnie.

raadew napisał:
    Mercedes W211 220CDI - wskaźnik zużycia paliwa - bliski do 0/100km Mercedes W211 220CDI - wskaźnik zużycia paliwa - bliski do 0/100km

tutaj masz wszystko ladnie przedstawione pierwszy obrazek z przebiegiem ponad 200tysiecy km drugi przebieg 0km

link do tematu dla zainteresowanych https://www.elektroda.pl/rtvforum/posting.php?mode=quote&p=18841432
  • REKLAMA
  • #4 20595746
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Adamerso napisał:
    No tak, nie mamy nic merytorycznego do powiedzenia, to zhejtujmy?

Gdzie tu hejt widzisz? Auto zw z osobistymi kompleksami ? Nie wiem jak ty, ale ja nie jestem moim autem.

Żyjemy w wolnym świcie idei (od Greków) Czekamy ma LEPSZE MERYTORYCZNE odpowiedzi, co nie gra w tym aucie. Możesz skorzystać z autoryzowanych, wolny rynek, dlaczego nie pytasz tam, tylko na Elektrodzie?

Wiedza z Elektrody, dziesiątki chłoptasiów nie mających podstaw, ale wiedzących że muszą przeflashowac to i owo w samochodzie. Inni (co gorzej) brzmiący jak żyjący z tego tzw profesjonaliści.
    A że producenci (bardziej z głupoty / korporacyjnego podziału ról itd niz z przemyślanego spisku) rozpieprzają funkcjonalności po kontrolerach / obwodach, i nawet autoryzowany dealer nie kuma jak wyeliminować problem ..
  • REKLAMA
  • #5 20595797
    Adamerso
    Poziom 13  
    Cytat:
    Gdzie tu hejt widzisz?

No lekki hejt czułem w podejściu w rodzaju "stare gówno kupiłeś, przeszło przez niewiadomo ile rak to na bank kombinowane, oszukane i spieprzone" i wyczuwalnym podejściem w rodzaju "po co zaśmiecasz forum skoro to jest narzeźbione przez Turka, Niemca i Polaka" zamiast rzeczowego podejścia do tematu bez stawiania z góry jakiś niepopartych niczym tez...

Cytat:
    Żyjemy w wolnym świcie idei (od Greków) Czekamy ma LEPSZE MERYTORYCZNE odpowiedzi, co nie gra w tym aucie.

No właśnie oczekuję na normalne odpowiedzi i dlatego jestem taki zdziwiony, że do dyskusji w temacie włączył się tak doświadczony użytkownik, a wniósł tylko ,niepoparte niczym, zniechęcenie innych do analizy problemu i próbę zrzucenia winy na mnogość, jakże oczywistych, dokonanych na autku oszustw przebiegu... "Bo wszyscy Polacy to kradna i nie ma opcji, żeby było inaczej..." Nienawidzę takiego podejścia.

Cytat:
    Możesz skorzystać z autoryzowanych, wolny rynek, dlaczego nie pytasz tam, tylko na Elektrodzie?

Jeśli nie zjadę odpowiedzi to to oczywiście rozważę... I jeśli się czegoś dowiem, to, choćby po latach, ale opublikuję tutaj co było powodem :) A szukam tu, bo sadzę, że na takim forum znajdę odpowiedź nawet prędzej niż w ASO, w którym, obawiam się, że zaleca np. wymianę całych zegarów, co sadze, że byłoby jednak nieopłacalne dla jednak tak małej pierdoły.

Cytat:
    Wiedza z Elektrody, dziesiątki chłoptasiów nie mających podstaw, ale wiedzących że muszą przeflashowac to i owo w samochodzie.

Naprawdę nie wiem co tu robisz mając takie podejście do zaawansowanych użytkowników przykładowo takich jak we wspomnianym watku, będacych, w mojej opinii, właśnie solą tego forum i przyczyną dla której ludzie tu wracają...

Cytat:
    A że producenci (bardziej z głupoty / korporacyjnego podziału ról itd niz z przemyślanego spisku) rozpieprzają funkcjonalności po kontrolerach / obwodach, i nawet autoryzowany dealer nie kuma jak wyeliminować problem ..

No właśnie dlatego m.in. tu napisałem - aso to będzie chciało wymienić część nawet nie podchodząc do tematu głębszej analizy problemu... Chociaż Ty widzę, że wolisz uznać, że temat jest zbyt skomplikowany, żeby znaleźć odpowiedź, ja jednak poczekam, bo jeśli gdzieś w necie, to przypuszczam, że właśnie tutaj znajdę odpowiedź.

A z merytorycznych rzeczy, to, szukając w sieci, znalazłem angielskojęzyczny wątek w którym ktoś na problem z (dużo niższym) zaniżaniem spalania sugerował, że może w tym pomóc kalibracja zegarów za pomocą Star Diagnosis... Pytanie, czy wartości u mnie przedstawiane mieszczą się w granicach kalibracji tego spalania, ktoś wie może? Czy też to spalanie wyliczane jest z jakiegoś konkretnego podzespołu moze?
  • #6 20615696
    Adamerso
    Poziom 13  
    OK, aktualizując temat:

Skontaktowałem się z tematem z, rekomendowanym na forach MB, serwisem na Instalatorów (obecnie na Aksamitna 1) i ustaliłem, że jestem pierwszą osobą z tego typu problemem, na którego potencjalne rozwiązanie miał pomóc jakiś wewnętrzny restart zegarów (?). Dodatkowo mieliśmy włączyć w zegarach funkcję ustawienia godziny. Jednak po próbach komunikacji z zegarami, mechanik stwierdził, że niemożliwa jest komunikacja interfejsu z zegarami, w związku z czym konieczna będzie ich wymiana. Dodatkowo wyjął zegary celem zapisania numerów zegarów, co samo w sobie już jakiś restart ich zrobiło (wyzerowane liczniki spalania i ilości km oraz zegar ustawił się na 12:00), ale problemu nie rozwiązało i spalanie nadal raportowane jest błędnie. Dodam tylko, że interfejs połączył się prawidłowo, bo udało się zdezaktywować denerwujący mnie oryginalny alarm MB :)

Poinstruowano mnie przy okazji, że mam kupić takie same zegary, jak mam - A2115402448 - ale z tego co widzę na allegro są tylko jedne, które na dodatek mają podany model 320CDI, więc i tak inny. A na dodatek model napisany na oko markerem olejowym... Na szybce...

A jak już miałbym je wymieniać to chyba wolałbym zakupić białe i, możliwie, z aktywowanym menu amg... Ale w serwisie przy Aksamitnej mi powiedzieli, że tylko z tym numerem mają największą pewność, że wszystko się uda, a w toku programowania muszą zdjąć cośtam i nie ma potem możliwości zwrotu zegarów do sprzedającego...

Dobrze mi powiedzieli, czy po prostu trochę im się nie chce i idą po najmniejszej linii oporu, bo tak mi to brzmi:)?

Byłem również w ASO, które go serwisowało do końca, tam również nie mają pojęcia co może być usterką, zaś programowanie zegarów oferują tylko do nowego modułu zegarów, co od razu Pan określił jako idące w tysiące :(
REKLAMA