logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegar z DCF77 - AVT5022 brak funkcji Timer i Stoper

walcownia_zgniatacza 28 Maj 2023 16:54 891 24
REKLAMA
  • #1 20597596
    walcownia_zgniatacza
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Dzień dobry.
    Jakiś czas temu wpadł mi w ręce prawie 20 letni egzemplarz zegara z DCF77. Dlatego jeśli ktoś z moderatorów uzna to za staroć lub wykopaliska, to proszę o skierowanie na odpowiedni dział lub uczciwą informację, że takimi rzeczami nikt się nie zajmuje.
    Znalazłem co prawda kilka postów opisujących ten zegar ale żaden nie dotyczył mojego problemu.
    Zegar otrzymałem jako gotowy zmontowany niemniej nie było w nim zamontowanych przekaźników. Zamontowałem przekaźniki, włączyłem zegar, zegar wydaje się działać prawidłowo.
    Docelowo chcę go podłączyć do odbiornika sygnału DCF77, którego schemat i BOM (Bill Of Materials) jest opublikowany w poniższym linku:
    _DCF77_

A teraz mój kłopot, który polega na tym, że włączyłem zegar, ustawiam sobie wszystko i... no nie wszystko jakby działa, a mianowicie kiedy przechodzę sobie pomiędzy nastawami zegara za pomocą przycisku S1 powinienem mieć w kolejności:
    1/ Ustawienie czasu - (czas ustawia się tutaj bez sekund bo sekundy zerują się przy zatwierdzeniu nastawy czasu - S2).
    2/ Ustawienie daty (bez roku co jest dość dziwne).
    3/ Ustawienie pierwszego budzika (A1), który jednocześnie załącza przekaźnik RL2.
    4/ Ustawienie drugiego budzika (A2), który załącza ten sam przekaźnik RL2 z pominięciem sobót i niedziel (w obu przypadkach włączony przekaźnik kasujemy przyciskiem S5 - to też nieco dziwne działanie bo powinien być czas włączenia i wyłączenia przekaźnika, ale może taka jest uroda tego programu).
    I teraz problemy:
    6/ Timer to w zasadzie tylko timer, można go wystartować przyciskiem S2, zastopować przyciskiem S4 i zresetować stan przyciskiem S5 i to tyle bowiem wg autora projektu Ś.P. pana Raabe ta opcja powinna załączać drugi przekaźnik obecny na pokładzie tego zegara ale.... w moim egzemplarzu nic takiego nie ma miejsca. Nie można ustawić nawet czasu włączenia i wyłączenia przekaźnika (przyciski S3 i S6 nie zmieniają minut i sekund załączenia timera).
    7/ Stoper tej funkcji w ogóle jakby nie ma, zegar jej po prostu nie wyświetla od razu przechodzi do wyświetlenia czasu bieżącego.

Wyeliminowałem raczej wszystkie problemy sprzętowe, niemniej zastanawia mnie fakt, czy firma AVT wgrywała różne wersje tego wsadu i czy po prostu trafiłem na taki a nie inny, czy po prostu na taki, w którym ktoś wcześniej wgrał swój wsad i po prostu nie potrzebował tych funkcji a jedynie synchronizację z DCF?
    Jeśli macie jakieś sugestie, porady to z góry dziękuję, może jeszcze napiszę, że zegar kupiłem bardziej z powodów sentymentalnych więc jak nic się z nim nie da zrobić to zostawię go na pamiątkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20600106
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 791
    Oczywiście, że warto go odratować.
    Źródła w Basicu w wersji V4 są na Elektrodzie.
    Po lekkim uporządkowaniu wrzucam poniżej.
    Kod: VB.net
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Niestety nie mam licencji na Bascoma, więc nie jestem w stanie wygenerować HEXa. Może ktoś z forumowiczów będzie w stanie pomóc.

Autorze, jeśli jesteś w stanie pracować z avr-gcc lub Arduino, to pewnie mógłbym pomóc. Wymagałoby to sprawdzenia, czy da się w prosty sposób przeportować powyższy kod na C/C++.
    Daj znać, czy takie wsparcie miałoby sens.

Pytanie dodatkowe, to czy Twój zegar, to standardowa płytka AVT5022, czy może zmodyfikowana? Może wrzuciłbyś wyraźne zdjęcia płytki z obu stron?
  • REKLAMA
  • #3 20601439
    walcownia_zgniatacza
    Poziom 9  
    Dzień dobry.
    Mój zegar to oryginalna płytka AVT bez żadnych przeróbek.
    Niestety ale w zakresie programowania mikrokontrolerów w języku C i pokrewnych potrafię jedynie sterować prostymi elementami typu dioda lub jakiś silniczek.
    Jakiś czas temu co prawda pisałem oprogramowanie do robota w oparciu o minikomputer komputer BeagleBone Black oraz ESP32 (język Python / uPython oraz tworzyłem do tego interface - HTML, CSS i NodeJS) ale tam jest Linux na pokładzie i po prostu pisze się skrypty w Python sterując odpowiednio GPIO, SPIO, I2C itp.
    Spróbuję na razie kompilacji do HEX tego zródła w BASCOMie od kolegi i dam znać co udało się zrobić.
    Zdjęcia również wrzucę jak wrócę do domu (za około tydzień).
    Dziękuję za udostępnienie źródła i sugestię co można dalej z tym robić.
  • REKLAMA
  • #4 20671325
    walcownia_zgniatacza
    Poziom 9  
    >>20600106
    Dzień dobry. A pod jaki procesor jest to "źródełko" bo ja mam na pokładzie tego zegara Atmega8535 i mam wrażenie że ten soft nie pasuje do niego?
    Pisze ponieważ dopiero teraz miałem czas aby usiąść i spokojnie o tym pomyśleć, zaprogramowałem scalak który mam w zegarze i ciemność zobaczyłem. Zero wyświetlania czegokolwiek, zero reakcji...
  • #5 20671424
    gps79
    Poziom 37  
    Tak, to jest kod dla Atmega8535. Wrzuc wyraźne fotki z obu stron płytki, aby można było przeanalizować, czy piny procesora są podłączone tak, jak tego wymaga program. Dołącz jeszcze wartości fusebitów odczytane z mikrokontrolera. Ułatwi to analizę.
  • #6 20671464
    walcownia_zgniatacza
    Poziom 9  
    Poniżej fotosy płytki i to co "widzi" programator.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z podzespołami elektronicznymi i białymi przewodami, widoczne przekaźniki Relpol oraz podstawki pod układy scalone.
    Spód zielonej płytki drukowanej PCB z widocznymi ścieżkami i punktami lutowniczymi.
    Okno programu XGpro z odczytem pamięci mikrokontrolera ATMEGA8535 oraz wynikami detekcji i odczytu pamięci FLASH, EEPROM i LOCK BIT.
    Zrzut ekranu programu do odczytu pamięci mikrokontrolera ATMega8535 w programatorze TL866II-Plus.
    Zrzut ekranu programu XGpro v12.57 pokazujący ustawienia i informacje o mikrokontrolerze ATMEGA8535.

Co ciekawe podczas kompilacji pokazuje mi się następujący błąd 344: Program will overwrite bootloader [930 too long]. to pokazuje mi bascom po próbie kompilacji tego źródła, które kolega podesłał.... być może to jakiś problem konfiguacji bascoma samego w sobie...
  • #7 20671597
    gps79
    Poziom 37  
    Wygląda na to, że mikrokontroler flashuje się poprawnie. Fusebity związane z oscylatorem są niepoprawnie ustawione. Tu jest zewnętrzny kwarc 8MHz. Spróbuj ustawić fusebity w taki sposób:
    Zrzut ekranu okna konfiguracji fusebitów mikrokontrolera ATMEGA8535 z zaznaczonymi różnymi opcjami.
    Jeśli to nie pomoże, to dodaj jeszcze fusebit kompatybilności wstecznej S8535C (nie wiem, czy program w Bascomie opiera się na nowej, czy starej wersji mikrokontrolera).

Odnośnie błędu "344: Program will overwrite bootloader [930 too long].", to raczej jest tylko uwaga oznaczająca, że kod jest tak duży, że ewentualny bootloader (dodatkowy kod startujący) się nie zmieści. W tym projekcie nie używasz bootloadera, więc nie musisz się przejmować tym komunikatem.

Dodatkowo, podłącz brzęczyk piezoelektryczny (odtwarzający dźwięk po zadaniu napięcia stałego) do portu Q1. Przy starcie programu powinieneś usłyszeć krótki dźwięk z brzęczyka. To będzie znak, że oprogramowanie działa.
    Płytka PCB z elektroniką, widoczna podstawka mikrokontrolera, zworki oraz wskazanie portu Q1 żółtą strzałką.
    Jeszcze jedna ważna uwaga: mikrokotroler powinieneś włożyć w slot nacięciem w kierunku zielonego portu CON4.
  • #8 20671644
    walcownia_zgniatacza
    Poziom 9  

Sprawdziłem ustawienia Fuse'ów, niestety nie dało to rezultatu. Po podłączeniu zasilania wyświetlacze nie świecą i z buzzera nie ma sygnału startu programu. Oczywiście scalak włożyłem poprawnie (nacięciem w kierunku con4). Co ciekawe, oryginalny soft, który sobie "zgrałem" z tego uC do HEX'a, działa poprawnie, ten zaproponowany przez kolegę nie.
  • #9 20675619
    gps79
    Poziom 37  
    Wklejam kod, który jest wycinkiem powyższego. Zawiera on minimalistyczną implementację zegarka bez dodatkowych funkcji. Działanie rozpoczyna się od krótkiego piknięcia brzęczykiem. Wtedy następuje liczenie czasu.
    Jeśli on nie zadziała, to należałoby przeanalizować, co tak na prawdę produkuje kompilator. Załącz wszystkie pliki wynikowe jako plik zip do tego wątku.

• #10 20676516
    walcownia_zgniatacza
    Poziom 9  
    Dzień Dobry.
    Program minimalistyczny działa w tym sensie że mam sygnał z brzęczyka, wyświetlacz i liczenie rozpoczyna się od 0:00:00 bez przycisków itp. (Czy to tak ma być?)
    dodatkowo w załączniku wysyłam to co wytworzył kompilator.
    Dodatkowo podczas kompilacji kodu od kolegi wyrzuca mi następujące błędy:
    Zrzut ekranu z komunikatami o błędach kompilatora: IF THEN expected oraz END IF expected.
    Co ciekawe próbowałem też innych wersji z tego forum ale co prawda kompilują się ale zegar nie daje znaków życia.
    Dokładnie próbowałem wersji softu zaczerpniętej z wątku poniżej:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3018206.html#14606727
    Załączniki:
    • ZegarDCF minimalcode.zip (11.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20676617
    gps79
    Poziom 37  
    walcownia_zgniatacza napisał:
    Czy to tak ma być?
    tak ma być. To dobry znak, że minimalistyczny kod działa. Błędy w linii 864, to błędy spacji w kodzie. Widzę, że jest ich (błędów) troszkę więcej.
    Ważna sprawa: jeśli podczas kompilacji wystąpi błąd (nie warning, a błąd), to kod wynikowy (HEX) nie powstanie. Wtedy nie wgrasz kodu wynikowego na mikrokontroler, bo go nie ma.
    Po szybkiej aktualizacji wyszedł taki oto kod.

Jeśli on nie będzie działał, to wrócimy do kodu minimalistycznego i będziemy dodawać kolejne elementy i sprawdzać, czy działają. Dojdziemy wtedy do pełnej funkcjonalności.
  • #12 20676689
    walcownia_zgniatacza
    Poziom 9  
    Nadal nic. Nawet wyświetlacze nie wstały.
  • #13 20677091
    gps79
    Poziom 37  
    Spróbujmy z tym kodem. Powinny działać przyciski i funkcje z nimi skojarzone.
    Nie mamy tutaj odczytu DCF77 i wysyłania danych przez magistralę I2C.
  • #14 20677712
    walcownia_zgniatacza
    Poziom 9  
    Dzień dobry.
    Jest postęp. Kod z przyciskami działa i wygląda, że działa poprawnie tzn. wszystkie przyciski i funkcje się obsługuje. Mogę ustawić Timer, datę, godzinę.
    Ustawienia A1 i A2 wariują i pokazują nie wszystkie segmenty oraz kasują się po przejściu "menu" Timer działa, stoper natomiast nie.
    P.S. Przepraszam stoper działa ale nie uruchamia stycznika a chyba powinien. No nic zasadniczo klawiatura działa natomiast niektóre funkcje wiariują.
  • #15 20677946
    gps79
    Poziom 37  
    Z kodu programu wynika, że przekaźnik 1 działa wraz z alarmami, a przekaźnik 2 tylko z timerem. Stoper nie uruchamia przekaźnika.

Znalazłem błąd w kodzie powodujący przepełnienie stosu. Mam nadzieję, że to było "to".
    Wrzucam poprawiony kod.
    Nadal nie mamy tutaj odczytu DCF77 i wysyłania danych przez magistralę I2C.

Sprawdź proszę, czy wszystko działa zgodnie z założeniami.
  • #16 20677997
    walcownia_zgniatacza
    Poziom 9  
    Wygląda to ok.
    Godziny są, data jest, A1 się zapamiętał, A2, się zapamiętał, Timer funkcjonuje prawidłowo, stoper też. Po mojemu wygląda, że wszystko to funkcjonuje poprawnie.

Dodano po 6 [minuty]:

gps79 napisał:
    Z kodu programu wynika, że przekaźnik 1 działa wraz z alarmami, a przekaźnik 2 tylko z timerem. Stoper nie uruchamia przekaźnika.

Ja popatrzyłem do dokumentacji i jest dokładnie jak Piszesz.
  • #17 20678074
    gps79
    Poziom 37  
    To pozostaje sprawdzić kod zawierający wszystko:

Jeśli działa poprawnie, to miło by było, abyś wrzucił HEX tego programu dla potomnych.

Przy okazji: na płytce znajduje się port CON11 [GND, PD3, +12V], który nie jest wykorzystywany w programie. Daje to potencjał na dodatkową funkcję (jeśli jest jeszcze miejsce we flashu).
  • #18 20678260
    walcownia_zgniatacza
    Poziom 9  
    No i przestało działać. Po wrzuceniu najnowszej wersji softu z DCF zegar nie reaguje. Wróciłem do przedostatniej wersji z przyciskami i jest ok.
    Co ciekawe znowu podczas kompilacji pojawia się komunikat:
    Zrzut ekranu z komunikatem o błędzie kompilacji informującym o nadpisaniu bootloadera.
    Poprzednio nie było tego komunikatu o przepełnieniu bootloadera i wszystko kompilowało się poprawnie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 20678310
    gps79
    Poziom 37  
    Czy plik HEX został utworzony?
    Dodaj optymalizację kodu.
    Okno opcji BASCOM-AVR z zaznaczoną optymalizacją kodu i ostrzeżeniem o rozmiarze.
    Jeśli możesz, to załącz pliki z kompilacji do analizy.
  • #20 20678413
    walcownia_zgniatacza
    Poziom 9  

Rzeczywiście, teraz kod zajmuje 8 kB i wchodzi do FLASH'a. Poniżej zamieszczam to, co wyprodukował mój kompilator dla potomnych.
    Niemniej jednak, dopiero jutro podłączę odbiornik DCF (jestem już dziś zmęczony innymi pracami) i zobaczę, czy układ poprawnie interpretuje ramkę z odbiornika.
    Dodatkowo, gdy skończę ten projekt i oczywiście wszystko zadziała poprawnie, pochwalę się zdjęciami, aby też potomni mieli ten układ sprzed niemal 20 lat.
    Proszę jeszcze o niezamykanie tematu, w razie gdybym jeszcze potrzebował porady. Jutro dam znać, jak układ pracuje jako całość po podłączeniu odbiornika DCF, o którym pisałem już wcześniej.
    Załączniki:
    • AVT5022V4DCF.zip (36.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #21 20680974
    gps79
    Poziom 37  
    Jedna rzecz w tym projekcie nie daje mi spokoju. Wciśnięcie dowolnego przycisku podaje +5V na dane wejście mikrokontrolera. Ze wzgledu na to, że port ustawiony jest jako wyjscie w stanie niskim, powoduje to wewnętrzne zwarcie w obwodzie wejściowym mikrokontrolera do masy w trakcie wciskania przycisku. Spowoduje to prędzej, czy później spalenie obwodów wejściowych.
    Najprostszym IMO rozwiązaniem tego problemu byłoby podłączenie przycisków, aby zwierały do masy i uruchomienie wewnętrznych rezystorów podciągających. Zapewni to długowieczną pracę układu.

Proponowana modyfikacja sprzętowa:
    Zbliżenie na płytkę PCB z oznaczeniem: odłączyć 1. pin od +5V i podłączyć go do GND.
    i programowa:
  • #22 20690084
    walcownia_zgniatacza
    Poziom 9  
    A ja w międzyczasie skończyłem pakować to wszystko do obudowy. Podłączyłem wyjścia i zasilacz wyjęty ze starej kasy fiskalnej. Stabilizator dosyć mocno się grzeje co powoduje zastosowanie takiego radiatora. Co do poprzedniego kodu to wszystko chodzi bez zarzutu niemniej w wolnej chwili zastosuję przeróbkę wg kolegi i zobaczę co się dzieje.
    Jedyną rzeczą której jeszcze nie udało mi się zrobić to zestrojenie tego radyjka, które ma na pokładzie dwie cewki, a ja nie mając oscyloskopu wkręciłem te ferrytowe śrubki do cewek "na ślepo" "szukając sygnału na wskaźniku". Niemniej jednak jak na razie nie udało się "złapać" pełnej ramki synchronizacji DCF. Układ z reguły wieczorami i to przy bezchmurnym niebie łapie fragmenty sygnału (albo mam źle zestrojone to radio do odbioru. Niemniej dioda na wyświetlaczu wskazuje, że sygnał synchronizacyjny jest.
    Poniżej kilka zdjęć projektu:
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z zamontowanymi komponentami elektronicznymi leżącą na dokumentacji technicznej.
    Płytka drukowana z zamontowanymi elementami elektronicznymi, widoczne cewki i kondensatory elektrolityczne.
    Panel przedni urządzenia elektronicznego z wyświetlaczem LED i wieloma diodami oraz przyciskami.
    Panel tylny metalowej obudowy urządzenia elektronicznego z czterema różnymi złączami i gniazdem zasilania.
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z zamontowanymi elementami elektronicznymi w obudowie projektu.
    Wnętrze metalowej obudowy z zamontowanymi płytkami elektronicznymi, przewodami i zasilaczem.
    Widok wnętrza obudowy urządzenia elektronicznego z widoczną płytką PCB, kablami i podzespołami, takimi jak kondensatory, przekaźniki i radiator.
    Zbliżenie na wnętrze obudowy urządzenia elektronicznego z widoczną płytką drukowaną, przewodami i radiatorami.

Koszty są takie, że obudowę z modushopu miałem z jakiegoś innego niedokończonego projektu, oryginalne przyciski zamieniłem na takie jak widać na zdjęciach, zasilacz jak pisałem to wymontowany ze starej kasy fiskalnej "Emar" moduł zasilacza 12V, reszta też chyba od strony mechanicznej nie powinna budzić wątpliwości.
  • #23 20690192
    gps79
    Poziom 37  
    Jeśli dobrze widzę, to zasilacz jest impulsowy. Prawdopodobnie zakłóca moduł radiowy. Pierwsze testy przeprowadziłbym na zasilaniu bateryjnym, aby wyeliminować wpływ zasilacza.
  • #24 20702358
    walcownia_zgniatacza
    Poziom 9  
    Dzień dobry.
    Już to zrobiłem. Niemniej mam wrażenie że słabo coś z tym sygnałem DCF, albo niewłaściwie nastawiłem ten niemiecki odbiornik.
    Są tam dwie cewki z regulowanymi rdzeniami oraz potencjometr 10k na płytce tego wskaźnika poziomu sygnału. Nie wiem czy będę w stanie to wyregulować nie mając oscyloskopu...
    Nadmieniam, że na schemacie są punkty pomiarowe, których napięcia zmierzyłem względem masy i wszystko wygląda dobrze w części radiowej i wskaźnikowej odbiornika.
    Zegar działał bez problemowo i nawet coś tam migał kropką na wyświetlaczu czyli odbierał coś z odbiornika DCF....
    Przytrafiła mi się jednak mała awaria ponieważ z niewidomej przyczyny uległ uszkodzeniu stabilizator 78L09 na płytce odbiornika DCF. Wymieniłem go, podłączyłem z powrotem wyjście odbiornika DCF w wejściem zegara (pin 2 na schemacie zegara), i od tej pory zegar zaczął zachowywać się dziwnie, mianowicie dioda (kropka) odpowiedzialna za "istnienie" sygnału DCF świeci się cały czas, nawet kiedy nie jest podany (podłączony) sygnał na wejście zegara....
    I teraz nie będąc doświadczonym elektronikiem nie wiem czy coś zepsułem czy to kwestia tego softu, tylko wcześniej tego nie wyśledziłem...
    Poniżej (w załączniku) zamieszczam ponownie schematy mojego odbiornika DCF w razie jakby były potrzebne.
    I tak naprawdę poproszę o jakieś sugestie bo jakby nie patrzeć utknąłem w martwym punkcie.
    Załączniki:
    • DCF77-Receiver with Signal level meter-Variant-THT1.PDF (971.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 20705689
    gps79
    Poziom 37  
    Przyglądam się schematom i zastanawiam się, czy czasem nie podłączyłeś anteny ferrytowej bezpośrednio do odbiornika DCF. Jeśli tak było, to antena była zwarciem dla wejścia, co powodowało, że znaczący prąd płynął przez rezystor R1, co mogło po dłuższym czasie spowodować przegrzanie regulatora napięcia 9V.
    Fragment schematu elektronicznego z cewką ferrytową, rezystorem, kondensatorem i podłączeniem do napięcia 9V.
    W takim wypadku sprawdziłbym, czy uszkodzeniu nie uległo uzwojenie anteny ferrytowej oraz uzwojenie 1 Cewki L2.
    Jeśli regulator napięcia uszkadzając się dostał przebicia wejścia do wyjścia (12V pojawiło się na wyjściu), to mogły uszkodzić się delikatniejsze elementy. Sprawdziłbym Q1 (przegrzanie), R10 (przepalenie lub zwiększenie rezystancji) i L1 (przepalenie). Nie widzę innych elementów, które mogłyby ulec uszkodzeniu.

Producent odbiornika DCF zaleca aktywną antenę, np. tą:
    https://www.shotech.de/en/dcf77-sho-active-antenna-kit.html

Niewykluczone też, że są błędy w oprogramowaniu, ale to możemy poanalizować, gdy odbiornik zacznie działać prawidłowo.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zegara DCF77 (model AVT5022), który nie posiada funkcji timera i stopera. Użytkownik zmontował zegar, ale napotkał problemy z programowaniem mikrokontrolera Atmega8535 oraz z działaniem funkcji. W trakcie rozmowy zaproponowano różne fragmenty kodu w języku BASCOM, które miały na celu poprawienie działania zegara. Użytkownik zdołał uruchomić minimalistyczny kod, który potwierdził działanie wyświetlacza i brzęczyka, ale napotkał trudności z pełną funkcjonalnością, w tym z ustawieniami timera i stopera. Wskazano również na problemy z konfiguracją fusebitów oraz zasilaniem, które mogło wpływać na działanie odbiornika DCF77. Użytkownik wymienił uszkodzony stabilizator w odbiorniku, co mogło wpłynąć na jego działanie. W końcu, po kilku modyfikacjach, zegar zaczął działać poprawnie, ale nadal występowały problemy z odbiorem sygnału DCF77.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA