logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Poszukuję osoby która zaprogramuje mi ST62T25CB6, mam plik od producenta

Szczupły84 02 Cze 2023 20:27 1404 27
  • #1 20603802
    Szczupły84
    Poziom 3  
    Witam. Poszukuję osoby, która zaprogramuje ST62T25CB6. Mam plik od producenta. Jest on w płycie od przyczepy, która steruje oświetleniem. Była naprawiana i podobno rozprogramował się ten element. Dostałem plik od producenta. Proszę o pomoc.
    Poszukuję osoby która zaprogramuje mi ST62T25CB6, mam plik od producenta Poszukuję osoby która zaprogramuje mi ST62T25CB6, mam plik od producenta Poszukuję osoby która zaprogramuje mi ST62T25CB6, mam plik od producenta
  • #3 20605048
    Szczupły84
    Poziom 3  
    Tak. Aktualne

Dodano po 4 [godziny] 28 [minuty]:
  • #4 20605630
    ADB-6
    Poziom 34  
    Ocena: 701
    Mogę to ogarnąć bez problemu. Warunki są takie:
    - Nie chcę od Ciebie żadnych pieniędzy za wykonanie usługi.
    - Na swój koszt wysyłasz mi kurierem STM-a.
    - Na swój koszt zamawiasz odbiór.
    - Dajesz mi gwarancję że [.bin] który dostarczyłeś do wgrania jest właściwy.
    - Nie będziesz wnosić roszczeń.

Reszta na PW.
  • #5 20605641
    Szczupły84
    Poziom 3  
    Akceptuje wszystko 👍 Jeszcze dziś nagram film o co dokładnie chodzi. Pozdrawiam

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

To jest film co jest nie tak. Nie jestem elektronikiem tylko tak kombinuje jak ją naprawić. Tylko mam wiedzę że wsad pamięci mógł ulec uszkodzeniu. Wiem że poprzedni właściciel źle podłączył + -. Myślał że minus jest czarny a w przyczepach czarny to plus.
    Dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam
  • #6 20605849
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1152
    Czyli coś Ci ta klawiatura reaguje i przynajmniej częściowo proc żyje?
  • #7 20605855
    Szczupły84
    Poziom 3  
    Tak mi powiedział elektronik że wsad pamięci BIN mógł polecieć. Ale to dla niego było już za wysoki poziom. Dam koledze z forum tą płytkę. I sprawdzi czy ten wsad żyje i wgra ten plik i może zadziała.
  • #9 20606040
    Szczupły84
    Poziom 3  
    Żeby go wyjąć trzeba go tylko podważyć? Czy iść z płytą do elektronika? Coś tam trzeba rozlutować czy on jest wpinany😁 sorki za takie pytania ale elektronika to nie moja liga 😊
  • #11 20618704
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Pytanie życzliwego kibica.

Udało się ?
  • #12 20618786
    Szczupły84
    Poziom 3  
    Dopiero do kolegi wysłałem procesor. Powinien dojść na dniach. Był mały poślizg przez moją chorobę. Dam znać co i jak jak wróci procesor. Czy dobrze już jest czy walczymy dalej 👍
  • #14 20618870
    Szczupły84
    Poziom 3  
    Mówiłem przez tel że jadę z dziećmi. I wyśle po weekendzie. A choruje nawet dziś rano byłem u lekarza. Przesyłam paragon że nie żartuję 😁 Poszukuję osoby która zaprogramuje mi ST62T25CB6, mam plik od producenta
  • #17 20631162
    Szczupły84
    Poziom 3  
    Procesor stary wysłałem. Nie mogłem znalesc nowego. Ja jestem zielony w tych tematach. Kolega co mi płytkę naprawiał piwedzial że wsad pamięci mógł się rozprogramowac. Więc ja napisałem do producenta płyty ze proszę o plik. Na początku nie chcieli ale po paru wiadomościach dali. Przeczytałem kilkanaście grup z Europy odnoście awarii płyty w przyczepie nikt nie naprawił. Może my będziemy pierwsi. 😁
  • #18 20631265
    ADB-6
    Poziom 34  
    Też jestem ciekawy co z tego wyniknie, i czy diagnoza Twojego elektronika okazała się właściwą.
    Ciekawi mnie typ układu scalonego obok procesora (ten po lewej na zdjęciu). Gdybyś mógł napisać, będę wdzięczny.
  • #19 20631785
    mmacura
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Szczupły84 napisał:
    Procesor stary wysłałem

A nie jest to przypadkiem procesor OTP i starego nie da się już zaprogramować?

Marek
  • #21 20633054
    Szczupły84
    Poziom 3  
    >>20631265
    Niestety ta operacja nie pomogła do końca ale zaczęły się świecić nowe kontrolki. Więc troszkę do przodu😢 Ale caly czas nie załączają się te elektrostyki, czy jakoś tak się nazywają. Jeszcze poszukam osoby w okolicy, która by mi sprawdziła całą płytę. Dziękuję za pomoc. 👍💪
  • #22 20633197
    vania
    Poziom 24  
    Ocena: 65
    Szczupły84 napisał:
    Niestety ta operacja nie pomogła. 😢 Cały czas nie załączają się te elektrostatyki, czy jakoś tak się nazywają. Jeszcze poszukam osoby w okolicy, która by mi sprawdziła całą płytę. Dziękuję za pomoc.

Z tego co dało się zauważyć na filmie, to Ty te przekaźniki dociskasz na chwilę i wtedy łapią? Taki objaw to albo za niskie napięcie zasilania przekaźników, albo słabe wysterowanie tranzystorów (tych zaznaczonych na pomarańczowo). Oczywiście, może też być uszkodzony procesor. Dobry elektronik powinien dać sobie z tym radę.
    Zrób jeszcze takie testy.
    Pierwszy:
    - nic na panelu nie wciskaj
    - dociśnij przekaźniki tak jak to robiłeś na filmie
    - zobacz, czy się załączy
    Drugi:
    - pozałączaj na panelu wszystko
    - dociskaj przekaźniki jak na filmie
    - wyłączaj na panelu po kolei urządzenia
    - zobacz, czy się wyłączą (przekaźniki powinny puścić)

PS.
    Procesor jest OTP, nie da się go ponownie programować. Trzeba by go najpierw skasować a to niemożliwe ze względu na brak okienka kwarcowego. W zależności od algorytmu programującego takie ponowne "programowanie" bez kasowania może przejść bezproblemowo i programator nie wyświetli błędu. Testowałem to na EPROMach. Teoretycznie mogłoby to odświeżyć zawartość.
  • #23 20633234
    Szczupły84
    Poziom 3  
    1 wszystko działa na krótko 😊
    2. Nie da się wyłączyć z panelu. Elektrostyki trzymają
  • #24 20633333
    vania
    Poziom 24  
    Ocena: 65
    Szczupły84 napisał:
    1 wszystko działa na krótko 😊
    2. Nie da się wyłączyć z panelu. Elektrostyki trzymają

To jeszcze test "ręcznego załączania" ale z wyjętym z podstawki procesorem.

Znalazłem jeszcze taki watek (to Twój?):
    https://forums.futura-sciences.com/electronique/592206-inversion-de-polarite.html
    Nie wygląda żeby tam było coś skomplikowanego do naprawy. Dobry elektronik powinien sobie poradzić.
    Obstawiam że procesor powinien działać. Zasilany jest przez mostek prostowniczy i stabilizator (D22-D25, DZ2, T) Odwrócenie zasilania nie powinno mu zaszkodzić. Zmierz napięcie na DZ2.
    Poszukuję osoby która zaprogramuje mi ST62T25CB6, mam plik od producenta
    Ten kolega który to naprawiał wymieniał Ci tylko tranzystory T1-T12 czy też drabinki rezystorowe R14 i R15?
  • #25 20633467
    Szczupły84
    Poziom 3  
    Nie moje. Tylko wymieniał te czarne bez drabinek
    Bez procesora jak załączę na krótko nie blokuję ten elektrostyk.
  • #26 20633777
    ADB-6
    Poziom 34  
    ADB-6 napisał:
    Ciekawi mnie typ układu scalonego obok procesora (ten po lewej na zdjęciu). Gdybyś mógł napisać, będę wdzięczny.

... I nie doczekałem się odpowiedzi, bo jeśli to są przerzutniki (np. 74574), a są uszkodzone - efekt może być właśnie taki jak w przypadku Twojego sterownika.
  • #27 20633787
    Szczupły84
    Poziom 3  
    Dziś zrobię kilka dokładnych zdjęć. Tej płytki. Ja nie wiem które to przezutniki itd. 😊 Mi trzeba zdjęcie strzałka itd jeden kolega napisał w pw żebym mu dzis dostarczył ta płytkę. Mieszka 25 km więc. Podjadę i zobaczy fachowym okiem. Dam znać co i jak. Lub kolega napisze 😊
  • #28 20639355
    Szczupły84
    Poziom 3  
    Wszystko ogarnięte. Działa 😁😁😁 nie da się opisać mojej radości. Bardzo dziękuję wam za pomoc płytka i procesor troszkę osób z forum odwiedziły 😁. Ale mamy sukces. Nie wiem co dokładnie było ale naprawił kolega michalko12.
    Bardzo wam dziękuję ADB-6 i michalko12 za pomoc. Jesteście wielcy że poświęciliście swój czas na mój problem 👍👍👍
    Pozdrawiam Łukasz 😊

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał osoby do zaprogramowania układu ST62T25CB6, który uległ rozprogramowaniu w wyniku błędnego podłączenia. Po wymianie informacji na forum, jeden z uczestników zgłosił chęć pomocy, pod warunkiem dostarczenia układu kurierem oraz zapewnienia, że dostarczony plik jest właściwy. Użytkownik potwierdził, że plik od producenta został otrzymany. Po kilku próbach i testach, w tym wymianie procesora, udało się naprawić płytkę, co zostało potwierdzone przez użytkownika, który wyraził wdzięczność za pomoc społeczności forum.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA