logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BMW E71 - Elektryczna klapa bagażnika trzaska przy zamykaniu

pst25 12 Cze 2023 10:42 2868 6
REKLAMA
  • #1 20614019
    pst25
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Witam. Mam BMW X6 (E71) z elektryczną klapą bagażnika. Ogólnie działa, jednak nie stopuje pod koniec tylko z impetem trzaska. Potem "dociąga" do zamka czyli wszystko jakby działało. Jednak co z tym trzaskaniem.
    Bezpieczniki działają. W komputerze (tablecie) samochodu jest tylko opcja ustawienia jak wysoko ma się klapa podnosić.
    Mam dedykowany komputer pod BMW, może ktoś podpowie czy i gdzie szukać takiej opcji
    Bezpiecznik: "Automatyczny system miękkiego zamykania pokrywy bagażnika/klapy bagażnika" jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #2 20614137
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1228
    Opowiedz coś więcej.
    "Masz" na serwisie? Jesteś mechanikiem / elektromechanikiem?
    Czy masz - posiadasz? Jeśli tak, to od jak dawna? Od początku tak miało?
  • REKLAMA
  • #3 20614153
    pst25
    Poziom 14  
    Witam. Mam w domu, jestem osobą prywatną. Od roku jest u mnie i tak cały czas miało.
  • REKLAMA
  • #4 20614166
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1228
    Jeśli miało tak od początku, to znaczy że poprzednik coś namieszał, bądź zaniedbał.
    Wersje wstępnie mogę założyć 3 - w oryginale akurat ta sztuka nie była wyposażona i dokładali / auto było bite i przy naprawie siłowniki bądź sprężyny zostały źle dobrane, lub źle spasowane / no i ostatnia opcja, to że po prostu siłowniki się wyrobiły i mają problem podtrzymywać klapę nisko, stąd "trzaska".

Generalnie wszystko by się na moje kręciło w okół siłowników, skoro z bezpiecznikami wszystko ok i jesteś tego w 100% pewien.
  • REKLAMA
  • #5 20614173
    pst25
    Poziom 14  
    1. Wersja jest X6 M, więc na pewno było
    2. Tył nie był uderzony
    3. Powinny zwalniać, a tego nie robią. Auto ma 86 000 faktycznego przebiegu, więc tego też nie podejrzewam.

Można zrobić "przyuczenie" silników klapy ?
  • #6 21096953
    arturptak85
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Rozwiązał się problem trzaskajacej klapy bagażnika?
  • #7 21172194
    pst25
    Poziom 14  
    Zostawiłem jak jest. Zobaczyłem kilka video w interncie i też im trzaskały.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada BMW X6 (E71) z elektryczną klapą bagażnika, która trzaska przy zamykaniu. Klapa działa, ale nie zwalnia na końcu ruchu, co powoduje głośne zamykanie. Użytkownik sprawdził bezpieczniki oraz opcje w komputerze pokładowym, ale nie znalazł rozwiązania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z uszkodzonych lub źle dobranych siłowników, które nie podtrzymują klapy prawidłowo. Użytkownik zastanawia się nad możliwością "przyuczenia" silników klapy. Na koniec, użytkownik zauważył, że inne pojazdy również mają podobny problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA