logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-21S3 - bzyczenie i rozłączanie przekaźnika po wymianie STR58041

jani1 24 Lis 2005 15:58 1910 7
REKLAMA
  • #1 2022025
    jani1
    Poziom 13  
    Witam
    Najprawdopodobniej uszkodził sie STR58041 bo wychodziło zbyt duże zasilanie i zwarło diodę R2k . wymieniłem na nowy .a zamiast R2k założyłem R2M ,ale bez niej tez chyba powinien działać . Natomiast po załączeniu bzyczy jakby był obciążony. Napiecie +B12 dziwnie rośnie a za chwile przekażnik rozłącza. elementy wkoło posprawdzałem wyglądają ok.
    jakies sugestie??
    jan
  • REKLAMA
  • #2 2022198
    józek69
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Witam .Nie mam przed sobą schematu ale pozmieniał bym elektrolity po stronie pierwotnej jeżeli takowe są.Ta dioda o której piszesz to jest dioda zabezpieczająca bez niej bym ci nie radził odpalać tv bo może ci się więcej usterek porobić jeżeli zasilacz wytworzy wyższe napięcie .Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2022257
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam ! Zadaniem tej diody jest właśnie uszkodzenie się po przekroczeniu pewnego napięcia. Dla diody R2M jest to 150V , a dla R2K chyba 130V lub odwrotnie . Nie wiem niestety sam dokładnie a różnie piszą. Porównaj :
    http://www.diax.pl/
    http://www.poltronic.com.pl/sklep/sklep.php
    http://www.gembara.pl/cgibin/shop?show=R2&sid=41eb4033
    W pierwszych dwóch sklepach wpisz "R2".
    Sprawdź czy dioda nie uszkodziła się ponownie i na początek zastosuj właściwą. Sprawdź też tranzystor w stopniu końcowym odchylania poziomego , no i popieram kolegę józek69 .
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2043344
    jani1
    Poziom 13  
    witam
    założyłem inny układ z literka 'A",elektrolity tez wymieniłem i oryginalna diode i ruszył . Co do diody to oczywiście jezeli napiecia są niższe niz 130 V tzn. przetwornica dziala . prawidłowo moze Tv chodzic bez niej ale na pewno do czasu az nie wzrosnie napiecie i wtedy z pewnoscią uszkodzenia bylyby wieksze.
    Po 3 dniach działania dioda padła ponownie.Napięcie ponownie za wysokie
    Podstawie jeszczeraz STR .
    Jan
  • #6 2046053
    anemik
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Sprawdż diodę impulsową zasilania 8V procesor Video a najlepiej wymień - bardzo często się uszkadza i wówczas procesor nie daje impulsów H co prowadzi właśnie do spalenia diody R2KL. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba jest to dioda D461.
  • #7 2079835
    jani1
    Poziom 13  
    Wiatm
    Niestety nie moge znależć diody 461. Jeśli ktos wie czy to na pewno dobry nr. i gdzie jej szukaćprosze o wskazówki -Na moim schemacie takiej nie ma.
    jan
  • #8 2080033
    amryk
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    W tym typie TV nie idą popularne STRy, te tanie. Musisz włożyć oryginał do Panasonika, można dostać w Cybor-Techu coś koło 40 zł/szt. Na tych za 15zł są dziwne objawy i efekty dźwiękowe. Jest jakaś przeróbka ( wyciąga się któryś z tranzystorów SMD z przetwornicy) i wtedy powinien odpalić i na tańszym, ale mnie niestety nie zaskoczył, a właściwie działał ale tak, że czym prędzej go wyłączyłem. Na STRze z Cybor-techu poszedł od ręki.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Panasonic TX-21S3 wystąpił problem z bzyczeniem i rozłączaniem przekaźnika po wymianie układu STR58041, który prawdopodobnie uległ uszkodzeniu z powodu zbyt wysokiego napięcia zasilania i zwarcia diody R2K. Po wymianie STR58041 oraz zastosowaniu diody R2M zamiast R2K, problem nie ustąpił, a napięcie +B12 niestabilnie rosło, co powodowało rozłączanie przekaźnika. Zalecano wymianę elektrolitów po stronie pierwotnej zasilacza oraz stosowanie oryginalnej diody zabezpieczającej, gdyż jej brak może prowadzić do dalszych uszkodzeń. Wskazano, że dioda R2M ma próg uszkodzenia około 150 V, a R2K około 130 V, co jest istotne dla prawidłowego działania przetwornicy. Po wymianie na oryginalny układ z literą "A" i elektrolity problem początkowo ustąpił, jednak po kilku dniach dioda ponownie uległa uszkodzeniu z powodu zbyt wysokiego napięcia, co sugeruje konieczność ponownej wymiany STR58041. Dodatkowo zasugerowano sprawdzenie lub wymianę diody impulsowej zasilania 8V procesora wideo (prawdopodobnie D461), która często ulega uszkodzeniu i może powodować brak impulsów H oraz uszkodzenia diody R2KL. W przypadku tego modelu telewizora zaleca się stosowanie oryginalnych układów STR Panasonic, dostępnych m.in. w serwisie Cybor-Tech, gdyż tańsze zamienniki mogą powodować nieprawidłowe działanie i efekty dźwiękowe. Istnieją również przeróbki polegające na wyciągnięciu tranzystora SMD z przetwornicy, jednak oryginalny układ zapewnia stabilną pracę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA