logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hyundai ix35 - problem ze sprzęgłem i kontrolką zjazdu ze wzniesienia

Makszesimsonem 16 Cze 2023 21:53 3135 1
REKLAMA
  • #1 20620001
    Makszesimsonem
    Poziom 3  
    Ocena: 16
    Witajcie.
    Mam problem, świeciła mi się czerwona kontrolka zjazdu ze wzniesienia, zweryfikowałem i wymieniłem na nowy czujnik pedału sprzęgła, ponieważ tamten nie odbijał, po wymianie kontrolka zgasła ale znowu po naciśnięciu parę razy sprzęgła robi się on taki twardy i na każdym biegu tak jakby ślizgało się sprzęgło (koła delikatnie się ruszają jak sprzęgło jest puszczone całkiem), a gdy auto postoi chwile na zgaszonym silniku i odpalę wszystko wraca do normy lecz do momentu aż nie podpompuję. Ja już nie mam pojęcia o co może chodzić, proszę o pomoc.
    Auto to Hyundai ix35 2.0 CRDI manual.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20620236
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 520
    Do weryfikacji masz układ sprzęgła, czyli na początek sprawdź, czy nie masz wycieków z pompy i wysprzęglika. Potem sprawdź, czy masz wszystko odpowietrzone. Problemem może być też sworzeń pedału - jeśli będzie zatarty, to nie będzie odbijał do końca. Jeśli tu będzie wszystko w porządku, to zostaje Ci ściągnąć skrzynię i zerknąć, co słychać w samym sprzęgle. Pedał sprzęgła powinien być za każdym razem taki sam, nie powinno dać się go "podpompować".
REKLAMA