logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór programu VPN z możliwością wpisania konkretnego adresu IP osoby udostępniającej

zoltars 18 Cze 2023 12:18 1086 6
REKLAMA
  • #1 20621619
    zoltars
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    W jakim programie VPN będę mógł wpisać adres ip osoby która będzie mi udostępniać np. program który musi być przypisany do osoby udostępniającej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20621934
    zoltars
    Poziom 3  
    Ocena: 9
    Nie wiem czy dobrze wyjaśnię:
    Osoba która opłaca Netflix ma swoje ip. dopisuje mnie do rodziny. Żeby ominąć obostrzenia chciałbym również wpisać jego ip np.na moim tv ożywając program VPN. Tylko nie wiem który program VPN takie coś oferuje
  • REKLAMA
  • #5 20622146
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    zoltars napisał:
    Osoba która opłaca Netflix ma swoje ip. dopisuje mnie do rodziny. Żeby ominąć obostrzenia chciałbym również wpisać jego ip np.na moim tv ożywając program VPN

I myślisz, że Netflix Ci tego VPNa nie wytnie? - o naiwności.
    Zapłacić te 9 zł dodatkowo, i mieć św spokój.
  • REKLAMA
  • #6 20622245
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Osoba udostępniająca ci netfixa musi mieć duży uploud, publiczny IP - następnie to ona tworzy serwer vpn, (WireGuard, OpenVPN, L2TP/IPSEC) do którego ty się podłączasz klientem i wtedy dopiero ominiesz blokady.
  • #7 20622256
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    KOCUREK1970 napisał:
    I myślisz, że Netflix Ci tego VPNa nie wytnie?

Jeśli to prywatna sieć, do tego jeszcze w oparciu o L2TP, to Netflix nie ma szans tego wykryć. Musiałby mieć naprawdę zaawansowane narzędzia do skanowania sieci wewnętrznej i musiałby zbierać logi, których nawet router domyślnie nie zbiera. Raczej żaden UODO nie pozwoliłby na taką ingerencję w prywatność użytkowników.
    @zoltras
    Temat jest do ogarnięcia, ale potrzeba trochę kasy, wiedzy o sieciach i łącza internetowego o wysokim UPLOADZIE. Szczególnie to ostatnie jest ważne i musisz się dowiedzieć jakie kolega ma łącze. To jest podstawa do dalszej dyskusji.
    KOCUREK1970 napisał:
    Zapłacić te 9 zł dodatkowo, i mieć św spokój.

Na moje gusta, Netflix to ściek gorszy niż TVP i TVN razem wzięte. Nie oglądałbym choćby mi dopłacali, ale każdy powinien wybierać wg własnego uznania, a skoro jest możliwość z prywatnym VPN, to czemu nie skorzystać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje programu VPN, który umożliwi mu wpisanie adresu IP osoby udostępniającej, aby ominąć ograniczenia geograficzne, takie jak te stosowane przez Netflix. Odpowiedzi wskazują, że osoba udostępniająca musi stworzyć serwer VPN (np. przy użyciu WireGuard, OpenVPN, L2TP/IPSEC), do którego użytkownik się podłączy. Istotne jest, aby osoba ta miała odpowiednie łącze internetowe z dużym uploadem oraz publiczny adres IP. Wskazano również, że Netflix może wykrywać niektóre VPN-y, dlatego zaleca się korzystanie z prywatnych rozwiązań, które są trudniejsze do zidentyfikowania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA