logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Downgrade firmware kamery IP Annke C800 - jak przeprowadzić?

pegaz988 02 Lip 2023 09:27 4770 24
REKLAMA
  • #1 20638509
    pegaz988
    Poziom 11  
    Ocena: 4

Cześć,
    W kamerze Annke C800 zaktualizowałem firmware od Hikvision. Kamera nie pracowała poprawnie, postanowiłem więc powrócić do starego firmware, niestety kamera traktuje to jako downgrade i nie zezwala na aktualizację. Aktualizowałem przy pomocy Hikvision SDK i poradnika https://ipcamtalk.com/threads/annke-firmware-to-hikvision-firmware-how-to.56888/.
    Proszę o poradę, jak wykonać downgrade.
  • REKLAMA
  • #2 20638680
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2084
    Spróbuj przez TFTP po UART
  • #4 20638884
    gradek83
    Poziom 43  
    pegaz988 napisał:
    sprzęt jest na gwarancji.

Wgrywając nie oficjalne firmware naruszasz poniekąd warunki gwarancji ingerując w oprogramowanie sprzętowe.
    Załączniki:
    • Hikvision TFTP.rar (3.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 20757930
    gradek83
    Poziom 43  
    W takim razie spróbuj użyć programu TFTPD
  • REKLAMA
  • #8 20758553
    gradek83
    Poziom 43  
    Nazwę digicap_G5.dav zmień na digicap.dav i sprawdź czy ruszy na TFTP HIKA
  • #9 20758636
    pegaz988
    Poziom 11  

gradek83 napisał:
    Nazwę digicap_G5.dav zmień na digicap.dav i sprawdź, czy ruszy na TFTP HIKA

Kłopot w tym, że tam nie ma żadnego pliku o nazwie digicap_G5.dav, dlatego występuje wynik failure. W folderze standardowo jest plik digicap.dav, a kamera go pobiera po kilku nieudanych próbach z G5. Próbowałem nawet zmienić nazwę pliku na tę z G5, ale wynik jest taki sam. Teraz kwestia, jak wystartować transmisję na tftpd64.
  • #10 20758780
    gradek83
    Poziom 43  
    Udostępnij plik jaki chcesz wgrać.
  • REKLAMA
  • #12 20759067
    gradek83
    Poziom 43  
    pegaz988 napisał:
    Kłopot w tym, że tam nie ma żadnego pliku o nazwie digicap_G5.dav i dlatego występuje wynik failure, w folderze standardowo jest plik digicap.dav i jego kamera zaciąga po kilku nieudanych próbach z G5. Próbowałem nawet zmienić nazwę pliku na tą z G5 ale wynik taki sam. Teraz kwestia jak wystartować transmisję na tftpd64.

Twój komputer robi za serwer program łączy się z klientem czyli twoja kamera i wymusza klient pobranie pliku o nazwie digicap_G5.dav. Nawet jak plik który wsadzasz zmienisz digicap.dav zmienisz mu nazwę na digicap_G5.dav to po ponownym uruchomieniu TFTP HIKA wywala komunikat FAILURE ? Po mimo tego że plik jest ?
    Tam masz plik tftpserv.log wywal go i odpal TFTP HIKA i przeprowadź cała procedurę a potem podeślij log.

Sprawdź czy ta wersja z załącznika od ANKE pozwoli się wgrać lub inna od hika starsza wersja.
    Załączniki:
    • C800_5.7.1_211130.zip (68.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 20759201
    pegaz988
    Poziom 11  
    Po zmianie nazwy na digicap_G5.dav serwer startuje, następnie zgłasza się klient i rozpoczyna test serwera, na tym koniec, nic dalej się nie dzieje. Sytuacja powtórzyła się na czterech kolejnych plikach, jeden od Annke i trzy od Hika.
    Testowałem też na ostatnim pliku od Hika pozostawienie nazwy digicap.dav i wtedy po pięciu błędach digicap_G5.dav klient się podłącza, uruchamia się transmisja i dalej stoi. W logach umieściłem nazwy przesyłanych plików odpowiednich dla danej części loga.
    Załączniki:
    • tftpserv.rar (382 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 20759483
    gradek83
    Poziom 43  
    Jeśli nie idzie to nie mam więcej pomysłów. Oddaj na gwarancji.
  • #15 20759520
    pegaz988
    Poziom 11  
    gradek83 napisał:
    Jeśli nie idzie to nie mam więcej pomysłów. Oddaj na gwarancji.

Zdecyduję się jednak pogadać jeszcze z kamerą po uarcie , bo okazało się po demontażu pokrywy na kartę sd ,że w tym modelu jest pod nią złącze 4 pin , JST ZH 1,5mm. Będę miał jutro taki wtyk , więc podłączę pod interfejs CP2102 usb ttl i spróbuję przez putty. Transmisję ustawię na 115200 , bit parzystości na NONE i flow control również na NONE. Zobaczymy czy pójdzie. Odezwę się po operacji jakie rezultaty.
  • #16 20759529
    gradek83
    Poziom 43  
    Jak się połączysz to podeślij pełen log z konsoli podczas startu. Jak uda ci się wejść do bootloadera podeślij informację z komendy help lub znak zapytania.
  • #17 20761092
    pegaz988
    Poziom 11  
    Sukces, kamera wystartowała ,pokrótce opiszę co i jak.
    Zacznę od tego ,że kamery Annke C800 I91BL NIE AKTUALIZUJEMY softem od Hika. Nie wnosi to żadnych nowych funckji , wręcz pozbawia pewnych funkcji z fabrycznego firmware. Na dzień dzisiejszy jedynym najnowszym ,poprawnie działającym firmware jest ten od Annke V5.7.1 build 211130.
    W przypadku aktualizacji do firmware Hika i chęci powrotu do Annke przy pomocy TFTP Hika mogą wystąpić pewne komplikacje , brak widoczności w SADP i brak możliwości aktualizacji przez TFTP. Metoda , która okazała się skuteczną w tym przypadku to aktualizacja plikiem digicap.dav Annke V5.7.1 build 211130 przy pomocy terminala putty i połączeniu przez uart. Złącze jest wystawione pod pokrywą pyłoszczelną obok portu karty pamięci.
    Pin GND to ten od strony przycisku reset dwa kolejne to transmisja (rx,tx), czwarty pin to 3,3V i tego nie podłączamy. Gniazdo to standard JST ZH 1,5mm 4 pin. Do przeprowadzenia aktualizacji użyłem serwera TFTPD32, plik firmware digicap.dav Annke V5.7.1 build 21113.
    IP serwera należy ustawić na 192.168.1.128 i uruchamiamy serwer TFTP na prawach administartora , może pojawić się monit zapory sieciowej ,należy zezwolić. Transmisję uart uruchomiłem poprzez interfejs CP2102 usb ttl i terminal putty ustawienia poniżej, numer portu COM (w moim przypadku COM3) sprawdzamy po podłączenu interfejsu do portu USB w menedżerze urządzeń.
    Po podaniu zasilania rozpocznie się uruchamianie bootloadera ,wciskamy kombinację CTRL+U ,aby zatrzymać atomatyczną aktualizację ,warto zajrzeć do pomocy "Help". Następnie uruchomiłem aktualizację komendą "update".
    Proces aktualizacji się rozpoczął , czekamy do momentu aż w terminalu pojawi się komunikat o zakończeniu i zamykamy terminal
    "[ INFO][MIN]BURN: Write Flash [OK]
    ***** UPDATE COMPLETE *****

The system is going down NOW!

Sent SIGTERM to all processes

Sent SIGKILL to all processes

Requesting system reboot"
    Teraz sprzęt jest już widoczny w SADP.
    W załączniku przesyłam plik z logami z putty oraz paczkę programów , być może komuś się przyda.
    Załączniki:
    • Brick.rar (71.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 20792383
    pruzsicleric
    Poziom 3  
    Różowy kabel CP2102 USB z trzema przewodami na końcu.

welcome!
    this cable good?
  • #19 20792410
    pegaz988
    Poziom 11  
    This terminal looks good but to connecting to the camera socket, you have to use also a JST ZH 1,5mm 4 pin plug. Do you remember what i wrote in my previous post, do not connect a 3,3Volt cable, you supposed to connecting only trasmision RX,TX ang Ground.
  • #20 20792426
    pruzsicleric
    Poziom 3  
    can you sent a pic a correct cabel and connector :D
    or link a product
  • #22 20792499
    pruzsicleric
    Poziom 3  
    thank you very much.
    I have a C500, so unfortunately the whole camera will have to be taken apart.
  • #24 20792517
    pruzsicleric
    Poziom 3  
    The sdk sees it, but the original annke firmware does not return it.
    (failed to upgrade)
    Current ! Hikvision V5.7.20 build 230425( 4MP,lower resolution, No human detect, )
    Original Annke V5.5.120_210705(5MP, With human detect)
    ------------
    uart socket It will be somewhere else.
    only microsd and reset :D
    c500
    Zbliżenie na gniazdo karty microSD w urządzeniu, z kartą 256 GB TF obok.

Screen z oprogramowaniem do kamer pokazujący błąd niezgodności wersji pakietu aktualizacji.
  • #25 20889146
    Romain_62
    Poziom 1  
    Hello,

i have the same problem with C800 (I91BM), i don't have uart socket.

I open it, but i can't see it

Otwarte wnętrze urządzenia elektronicznego, składające się z dwóch części: płytki z obwodami i przewodami.

It's here ?
    Zbliżenie na wnętrze urządzenia elektronicznego z podkreślonymi pinami na płytce drukowanej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z downgradem firmware kamery Annke C800 po aktualizacji do wersji Hikvision, co spowodowało, że kamera nie działała poprawnie. W odpowiedziach zasugerowano użycie TFTP oraz UART do przywrócenia fabrycznego firmware. Użytkownik zidentyfikował, że kamera wymaga serwera TFTP z odpowiednim adresem IP, jednak napotkał trudności z transmisją. Po kilku próbach i zmianach nazw plików, udało się przywrócić firmware Annke V5.7.1 build 211130 poprzez połączenie UART i terminal Putty. Podano również szczegóły dotyczące złącza JST ZH 1,5mm, które jest wymagane do połączenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA