Sukces, kamera wystartowała ,pokrótce opiszę co i jak.
Zacznę od tego ,że kamery Annke C800 I91BL NIE AKTUALIZUJEMY softem od Hika. Nie wnosi to żadnych nowych funckji , wręcz pozbawia pewnych funkcji z fabrycznego firmware. Na dzień dzisiejszy jedynym najnowszym ,poprawnie działającym firmware jest ten od Annke V5.7.1 build 211130.
W przypadku aktualizacji do firmware Hika i chęci powrotu do Annke przy pomocy TFTP Hika mogą wystąpić pewne komplikacje , brak widoczności w SADP i brak możliwości aktualizacji przez TFTP. Metoda , która okazała się skuteczną w tym przypadku to aktualizacja plikiem digicap.dav Annke V5.7.1 build 211130 przy pomocy terminala putty i połączeniu przez uart. Złącze jest wystawione pod pokrywą pyłoszczelną obok portu karty pamięci.
Pin GND to ten od strony przycisku reset dwa kolejne to transmisja (rx,tx), czwarty pin to 3,3V i tego nie podłączamy. Gniazdo to standard JST ZH 1,5mm 4 pin. Do przeprowadzenia aktualizacji użyłem serwera TFTPD32, plik firmware digicap.dav Annke V5.7.1 build 21113.
IP serwera należy ustawić na 192.168.1.128 i uruchamiamy serwer TFTP na prawach administartora , może pojawić się monit zapory sieciowej ,należy zezwolić. Transmisję uart uruchomiłem poprzez interfejs CP2102 usb ttl i terminal putty ustawienia poniżej, numer portu COM (w moim przypadku COM3) sprawdzamy po podłączenu interfejsu do portu USB w menedżerze urządzeń.
Po podaniu zasilania rozpocznie się uruchamianie bootloadera ,wciskamy kombinację CTRL+U ,aby zatrzymać atomatyczną aktualizację ,warto zajrzeć do pomocy "Help". Następnie uruchomiłem aktualizację komendą "update".
Proces aktualizacji się rozpoczął , czekamy do momentu aż w terminalu pojawi się komunikat o zakończeniu i zamykamy terminal
"[ INFO][MIN]BURN: Write Flash [OK]
***** UPDATE COMPLETE *****
The system is going down NOW!
Sent SIGTERM to all processes
Sent SIGKILL to all processes
Requesting system reboot"
Teraz sprzęt jest już widoczny w SADP.
W załączniku przesyłam plik z logami z putty oraz paczkę programów , być może komuś się przyda.