logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zakup głośnika niskotonowego 17cm, 6 Ohm do wieży Technics SB-EH600 z 1999r

lelek125 02 Lip 2023 21:22 1431 9
REKLAMA
  • #1 20639543
    lelek125
    Poziom 9  
    Ocena: 25
    Witam mam pytanie odnośnie głośników. W wieży Technics SB-EH600 podarła mi się jedna z membran, głosnika niskotonowego. W instrukcji pisze ze jest to 17cm. głosnik stozkowy, impedancja 6 Ohm. Moc wyjściowa: Całkowita 160W (moc muzyczna), Całkowita 80W (DIN) Ale mi to nic nie mówi :( . Proszę o doradzenie jaki głosnika kupić żeby działał w tym sprzęcie. Wieża jest z 1999r i jest w stanie idealnym pomijając ten głośnik. Do tej pory grała świetnie i chce zęby tak zostało. Więc głośniki muszą być dobre, żeby nie trzeszczały jak będzie się głośno słuchać. Proszę mi coś polecić, doradzić. Pozdrawiam i dziękuję za pomocne odpowiedzi wszystkim, którzy mi pomogą.
    Zakup głośnika niskotonowego 17cm, 6 Ohm do wieży Technics SB-EH600 z 1999r
  • REKLAMA
  • #3 20639888
    lelek125
    Poziom 9  
    A coś z naszego serwisu Allegro można dobrać w tych parametrach. Bo rozumie że 80 W DIN to moc tego glosnika
  • REKLAMA
  • #5 20639986
    lelek125
    Poziom 9  
    Niby tak, ale kwestia czy ten głośnik też zaraz nie skończy jak ten w mojej kolumnie, to też 20 lat ma. Dlatego myślałem o czymś nowym w tych parametrach.
  • #6 20640043
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    Parametry są nie znane. Jesteś skazany na kupowanie używek do skutku.
  • REKLAMA
  • #7 20640144
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Pozostaje jeszcze opcja dopasowania i wymiany samego zawieszenia głośnika, ale to nie jest takie proste i jeśli nie potrafisz zrobić tego we własnym zakresie, to koszt wymiany w firmie się tym parającej, na pewno (nawet wielokrotnie) może przekroczyć zakup tej całej kolumny z linka kolegi @Wojtek(KeFir)

Co do samych parametrów, to parametry mocy i impedancji czy nawet jego średnica są ważne, ale by dobrać odpowiedni głośnik do konkretnej kolumny, ważniejsze są parametry TS oryginalnego głośnika a te są nieznane, więc i dobranie odpowiedniego głośnika zastępczego jest w zasadzie niemożliwe. Jest zasada że kolumnę projektuje i buduje się pod konkretny głośnik a nie odwrotnie.
    Owszem, można do kolumny wsadzić jakiś inny, nawet podobny do oryginalnego głośnik, ale na pewno kolumna nie zagra tak jak z oryginalnym głośnikiem a ponadto jest spore ryzyko że zagra dużo gorzej.
    Nawet jak byś się uparł i zdecydował na wymianę głośnika, to trzeba to zrobić w obu kolumnach, bo na pewno ten wymieniony w jednej kolumnie, nie będzie grał tak samo jak oryginalny w drugiej kolumnie.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 20642596
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1102
    Zapytaj tu:[url=https://acoustic-24.pl/ może coś ci poradzą.
  • REKLAMA
  • #9 20724919
    lelek125
    Poziom 9  
    Głośnik niskotonowy EASTECH C6741- ten głośnik prawie dobrze pasuje do otworu z kolumny, a i dźwięk można powiedzieć że się nie różni od oryginalnego głośnika. Wiec jak ktoś będzie miał problem podobny do mojego, może tym głośnikiem rozwiązać go. Dziękuje wszystkim za pomoc!
  • #10 20724927
    lelek125
    Poziom 9  
    Głośnik Sony niskotonowy EASTECH C6741- zastapił oryginał Technics-a

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje głośnika niskotonowego 17 cm, 6 Ohm do wieży Technics SB-EH600 z 1999 roku, ponieważ jeden z głośników uległ uszkodzeniu. W odpowiedziach zasugerowano kilka opcji, w tym zakup głośnika RAS16PL02-V na eBayu oraz głośnika EASTECH C6741, który dobrze pasuje do otworu kolumny i nie różni się znacząco od oryginału. Wskazano również, że wymiana głośnika na inny model może wpłynąć na jakość dźwięku, a najlepszym rozwiązaniem może być zakup całej kolumny. Podkreślono znaczenie parametrów TS głośnika, które są nieznane, co utrudnia dobór odpowiedniego zamiennika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA