logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips wzmacniacz - charczenie na jednym kanale, brak basu, STK końcówka mocy

łuki88 25 Lis 2005 10:45 1447 5
REKLAMA
  • #1 2024490
    łuki88
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Witam.
    Moj kumpel ma jakis lipny wzm. Philipsa, juz dosc stary bo jeszcze ma bezpieczniki, nie pamietam modelu. I jest taka sprawa ze jeden kanal mu chodzi ladnie, jest bas itp, a na drugim sa tylko srednie i wysokie, jak poda mu sie muzyke chociaz z malym basem to juz "popiarduje" wogole nie ma mocy na tym kanale, nawet po cichu na basie slychac same charczenie... Podlaczylem pod kolumne cewke zeby mi odciela niskie, to gralo calkiem calkiem, chociaz pod koniec tez juz takie znieksztalcenia szly... A dodam jeszcze ze ten wzm. ma fajne rozwiazanie, mozna sobie pokretlo glosnosci dac na max i nie ma przesteru :) O ile galka od basu nie jest na full. Nie wiem czy to ten jakby limiter, czy moze to spowodowane ta usterka! Nie wiem wlasnie w czym moze byc problem, dodam ze koncowka mocy to STK :/ ale nie pamietam modelu... Kondy w zasilaniu 2x3300uF jakiejs no name :/ No i trafo moze troche wieksze niz ja mam w CD:)
    Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 2024641
    pgp
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Wygląda mi to na usterkę w przedwzmacniaczu. Spróbuj zamienić przedwzmacniacze prawy przedwzmacniacz na lewy kanał i odwrotnie. I wtedyędziesz wiedział czy yszkodzenie jest w końcówce czy w przedwzm.
  • REKLAMA
  • #3 2024700
    łuki88
    Poziom 24  
    Heh wszystko ok, ale nie jestem elektronikiem i nie wiem bardzo gdzie to sie zamienia ;) Gdzies przy potencjometrze glosnosci?? Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 2026336
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    siemka!
    w takim razie trudno to będzie wytłumaczyć......krótko mówiąc- musisz znalezc miejsce WY sygnału z przedwzmacniacza oraz miejsce WE tegoż sygnalu na stopień mocy-->i zamienić miejscem z drugim kanałem.....jeśli nie orientujesz się chociaż w ogólnej (wizualnej) strukturze wzmacniacza.... to będzie ciężko...pzdr
  • REKLAMA
  • #5 2036962
    łuki88
    Poziom 24  
    Heh, no to raczej nic mi nie wyjdzie :P Co nieco sie wie, ale tego wyjscia D/A raczej nie znajde :) A po 2 to i tak szkoda sie grzebac przy nim bo to i tak g.... ;) To nic, dzieki za pomoc. Powiem kumplowi zeby nowy kupil :D Pozdrawiam
  • #6 2058353
    pgp
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Zanieś gdzieś do serwisu to jak beda uczciwi to Ci zrobią za myśle przyzwoita kase. (jesli bedzie warto).
REKLAMA