logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować serwer w sieci domowej z Neostradą i zmiennym IP?

didot 25 Lis 2005 12:09 960 4
REKLAMA
  • #1 2024687
    didot
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam.
    Na mieszkaniu mam siec mniej wiecej o kontrukcji z rysunku. chcialem psotawic sobei serwer, ktory zarzadzi ta siecia (cala).. chodzi o to czy taka konfiguracja moze zsotac, czy moze podlaczyc serwer do rutera bezposrednio, a moze powienien byc przed ruterem i z drugiej karty sieciowej laczyc to do rutera i twedy rozdzielac.. jak ustawic IP w szczegolnosci serwera zebym mogl sie dopstac do neigo tez z zewnatrz jako serwer ftp.. wszystkie komputery w srodku maja IP 10.0.0.xx z zewnatrz widziany jets taki IP jak podany na rysunku, ale podejrzewam ze to jest zmeinny IP.. podlaczenie jest przez neostrade... ewentualnei jak zaadresowac wszystkei kompy?? nie jestem asem w sieciach wiec prosze o pomoc, bo chcialbym cos konkretniejszego zdzialac z tym....
    Dzieki za odpowiedzi....

Pozdrawiam
    Maciek
    Załączniki:
    • Jak skonfigurować serwer w sieci domowej z Neostradą i zmiennym IP? siec.JPG (36.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2024715
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Zalezy jakie funkcje ma spelniac ten serwer, jak tylko jako serwer plikow to smialo moze stac sobie w LAN, adresacja tak jak masz, a zeby ftp chodzil na zaewn, to odpowiednie porty przekeirowac na routerze dla tego serwera, wiec jak wiecej napiszesz o przeznaczeniu tego serwera to cos wiecej sie podpowie.
  • REKLAMA
  • #3 2024899
    didot
    Poziom 13  
    wiec....
    zalezy mi zeby miec kontrole nad siecia, tzn. moc ustalac maksymalna przepustowosc do kazdego z kompow, bo mieszkam na stancji, a synek babki straszne momentami zamula, bo ciagnie mase rzeczy, wiec chcialem troche go przykrucic <lol> :) jesli by to dalo rade to fajne by bylo jakby ten serwerr tez dzialal jako ftp razem z kontrola sieci :) na serwerze jest linux Mandrake 10.... i jeszcze jedno jak przekierowac te porty na ruterze zeby znajdywac serwer z zewnatrz? dzieki za odpowiedz

pozdrowionka
    maciek
  • REKLAMA
  • #4 2025677
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Jak ten serwer ma sterowac pasmem to on mosi byc routerem a to juz jest inna adresacja podsieci i wtedy zbedny jest drugi router, przekeirowani eportow w routerze sprzetowym jest banalnie proste w linuxie troszke trudniej.
  • #5 2025719
    didot
    Poziom 13  
    biorac wersje sterowania siecia... jak powinienem wiec to podlaczyc???kilka kart sieciowych??? czy wyjscie na cos??prosze o instrukcja jak dla "debila' <lol>.. mam ruter micrcom 400 ADSL i co z tym IP jest zmienne?? bo jesli tak to jak bede wiedzial pod jakie IP sie dostac z zewnatrz??
REKLAMA