logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linuks Slax: Czy zawiera przeglądarkę internetową? Wskazówki dla początkujących

Remeknapr 14 Lip 2023 15:11 900 14
REKLAMA
  • #1 20654155
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Witam

udało mi się zrobić bootowalny pendrive z Linuksem Slax. Jest w nim przeglądarka internetu? W Linuksie jestem mniej niż zero, tak, że wybaczcie głupie pytania. Potrzebuje wskazówek co dalej robić w tym systemie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20654205
    gps79
    Poziom 37  
    Ocena: 785
    Poczytaj tu:
    https://www.slax.org/using.php
    Jest przeglądarka "chromium".
    Są managery pakietów "apt" i "slackpkg". Możesz doinstalować co nieco.

Example: add FireFox to Slax

# First, we boot fresh Slax and try apt
    apt install firefox

# As you can see, there is no package called 'firefox'. Lets try to search for the word
    apt search firefox | more

# Ah, now we get something. The package is called firefox-esr. So lets install it
    apt install firefox-esr

# We want it called just Firefox, so lets edit the desktop file responsible for the name
    sed -i -r "s/^Name=FireFox ESR/Name=Firefox/" /usr/share/applications/firefox-esr.desktop

# Now save the newly installed software including our changes to a module
    # In our example, the module will be saved in current directory
    savechanges firefox.sb

# If we are running from readonly CD, we can create a new ISO with our module
    # Then just burn the ISO to new CD and Firefox will be available when you boot it
    # In our example, the ISO file will be created in current directory
    genslaxiso slax.iso firefox.sb

# If we are running Slax from USB drive, we can put it directly to modules folder
    # and that's it, firefox will be available after reboot
    mv firefox.sb /run/initramfs/memory/data/slax/modules/

• REKLAMA
  • #3 20654472
    Remeknapr
    Poziom 33  
    1. Co mam zrobić z tym skryptem?

Podejrzewam, że odpowiedź znajdę na stronie pod podanym linkiem.

Jednak czytanie tego opracowania ze zrozumieniem i wykorzystaniem tego w praktyce zajmie mi kilka dni, jeśli ie więcej. Zresztą w sieci znalazłem kilka podobnych opracowań A ja nie chce się uczyć kompleksowej obsługi tej odmiany Linuksa. Chcę tylko mieć dostęp do internetu. Czy wystarczy pobrać chromium i skopiować do głównego katalogu Slaxa? Zresztą nie koniecznie musi Slax, może byc inna lekka dystrybucja mieszcząca się na CD. To co mam to Gigabajtowe kobyły, ciękie i nieruchawe.
  • #5 20654596
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10423
    @Remeknapr przeciez masz tam przegladarke, nie trzeba niczego instalowac samemu, z Windows tez Ci nie szlo za dobrze... wiec po co teraz zabierasz sie za cos co sprawi Ci jeszcze wiecej problemow niz Windows?

Tutaj nawet nie trzeba myslec, wystarczy kliknac ten sam przycisk gdzie zwykle jest menu start, masz tam tylko pare ikon, wystarczy bezmyslnie kliknac wszystkie jezeli znajomosc angielskiego nie pozwala na przetlumaczenie lub zrozumienie znaczenia napisu "Web Browser" pod jedna z nich.
  • REKLAMA
  • #6 20654639
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    Remeknapr napisał:
    udało mi się zrobić bootowalny pendrive z Linuksem Slax. Jest w nim przeglądarka internetu? W Linuksie jestem mniej niż zero, tak, że wybaczcie głupie pytania. Potrzebuje wskazówek co dalej robić w tym systemie.

Linux ma przeglądarkę w pakietach. Stawiasz system i masz wszystko co potrzeba.
    Jeżeli nie miałeś styczności z Linuxem ja bym Ci nie polecał Slaxa. Tylko Linux Mint. Jest nieco windo - podobny i przyjazny dla nowicjusza. Rezpozytoria masz gotowe w stawianym systemie. Rezpozytoria to serwery z pakietami ( programami, itd ) dla Linuxa. Net chodzi bo ma sterowniki kompletne.
    Jak zapoznasz się z tego typu systemem, wtedy możesz posmakować innych dystrybucji.
    Tutaj pobierzesz - https://www.linuxmint.com/download_all.php
    Wersja MATE jest stabilna ( bardziej rozbudowana ), szybka jest wersja XFCE
  • #7 20654758
    Remeknapr
    Poziom 33  

Kolobos napisał:
    @Remeknapr przecież masz tam przeglądarkę, nie trzeba niczego instalować samemu

Wyobraź sobie, że wiem, co to jest Web Browser. Po kliknięciu mam komunikat: Chromium Web Browser is not yet installed. Po kliknięciu zgody na pobranie i instalację długo mieli i nie może się połączyć z witryną. Web manager podaje prawidłowe adresy, swoją i bramy, ale przycisk Connect jest szary/nieaktywny.
    Kolobos napisał:
    z Windows też Ci nie szło za dobrze... więc po co teraz zabierasz się za coś, co sprawi Ci jeszcze więcej problemów niż Windows?

Nie Twoja sprawa, po co. A Twoimi pogardliwymi i obraźliwymi wpisami powinna się zająć Moderacja.
  • REKLAMA
  • #8 20654770
    atrix55
    Poziom 26  
    Remeknapr napisał:
    Po kliknięciu zgody na pobranie i instalację długo miele i nie może się połączyć z witryną. Web manager podaje prawidłowe adresy, swój i bramy, ale przycisk Conect jest szary/nieaktywny.

Być może paczki nie ma . Albo serwer wyłączony. Tak się zdarza bo są niektóre rezpozytoria na prywatnych serwerach. Zależy też od wersji systemu.
  • Pomocny post
    #9 20654798
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1106
    Każdy Linux jest ciut inny, ae wszystkie podobne.
    Odpal terminal, zrób su, czy tam sudo, wedle uznania.
    Potem:
    apt list update - bo może ma stare repozytoria i gdzieś adresy się jednak pozmieniały
    apt install chromium / apt install firefox - wedle uznania

Jak się nie uda, to wklej jakie błędy apt wywala.
    Bo
    Remeknapr napisał:
    Po kliknięciu mam komunikat: Chromium Web Browser is not yet instaled. Po kliknięciu zgody na pobranie i instalację długo miele i nie może się połączyć z witryną.
    to trochę słaby opis błędu ;)
  • Pomocny post
    #10 20654803
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 446
    Remeknapr napisał:
    Po kliknięciu mam komunikat: Chromium Web Browser is not yet instaled. Po kliknięciu zgody na pobranie i instalację długo miele i nie może się połączyć z witryną.

Otwórz terminal
    wpisz następującą komendę:
    echo "nameserver 8.8.8.8" >> /etc/resolv.conf

potwierdź enterem

uruchom
    i powinno działać
  • #11 20654841
    Remeknapr
    Poziom 33  

Karaczan napisał:
    To trochę słaby opis błędu ;)

Komunikat mówi o braku połączenia z Debian.org i po chwili okienko się zamyka.

Gdzieś wyczytałem, że mogę "ręcznie" z pod Windows pobrać Chromium i skopiować do katalogu Slax. Proszę o "łopatologię co pobrać, bo ja tych stron nie rozumiem, podobnie jak Linuksa. Pobrałem linuxmint-21-mate-64bit.zip i rozpakowałem. Co dalej? Cały rozpakowany katalog wkleić do katalogu Slax?
  • #12 20654926
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10423
    @Remeknapr przeciez wlasnie o tym pisze, bez ciagniecia za jezyk nie potarfisz nawet napisac, ze nie masz zapewne dostepu do internetu i to jest glownym problemem, a nie brak przegladarki, nie podales tez ktora masz wersje Slax'a, dopiero pozniej widac, ze pewnie oparta na debianie.

Zacznij od sprawdzenia czy np. ping w terminalu odpowiada, wtedy bedziesz pewny czy masz w ogole dostep do internetu!

> Nie Twoja sprawa, po co. A Twoimi pogardliwymi i obraźliwymi wpisami powinna się zająć Moderacja.

Prawda nie zawsze musi byc przyjemna, ale oszczedzi Ci kolejnych problemow. Nie ma co sie oszukiwac, korzystanie z Windows sprawia Ci ogromne problemy, a teraz zabierasz sie za Linuksa gdzie bedzie tylko gorzej co widac.
  • #13 20655014
    atrix55
    Poziom 26  
    Remeknapr napisał:
    Pobrałem linuxmint-21-mate-64bit.zip i rozpakowałem. Co dalej? Cały rozpakowany katalog wkleić do katalogu Slax?

Po co pobrałeś wersję z zipie? Masz tam listę serwerów gdzie pobierzesz wersję w "iso". Szukaj na liście serwer Uniwersytet Warszawski.
    Pobierzesz, zrobisz perdka botowalnego z systemem. Musisz zainstalować system a nie wklejać . W Mincie jest prosty instalator systemu.
  • #14 20655480
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Kolobos napisał:
    nie potarfisz nawet napisac, ze nie masz zapewne dostepu do internetu

Piszę na Elektrodzie nie mając dostępu do internetu. Logiczne.
  • #15 20655487
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Linuks, który nie ma wbudowanej przeglądarki i nie potrafi połączyć się z internetem mając prawidłowe adresy jest do skasowania. Szkoda czasy. Zamykam temat. Dziękuję za wszelka pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące dostępności przeglądarki internetowej w systemie Linux Slax, po tym jak stworzył bootowalny pendrive. Odpowiedzi wskazują, że Slax zawiera przeglądarkę Chromium, ale mogą wystąpić problemy z jej instalacją, jeśli nie ma dostępu do internetu. Użytkownicy sugerują użycie terminala do instalacji przeglądarek, takich jak Chromium lub Firefox, oraz sprawdzenie połączenia internetowego. Wskazówki obejmują również możliwość pobrania przeglądarki z innego systemu operacyjnego i skopiowania jej do Slax. Niektórzy użytkownicy zalecają rozważenie innych dystrybucji Linuksa, takich jak Linux Mint, które są bardziej przyjazne dla początkujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA