logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrać komunikację między urządzeniami przez port szeregowy?

ginro 25 Lis 2005 13:32 2732 5
  • #1 2024910
    ginro
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat czy w mikrokontrolery, czy w komputery software ale tu jest chyba więcej specjalistów.
    A więc tak, mam dwa użądzenia komunikujące się przez port szeregowy,
    Chciałbym za pomocą komputera nagrać cały proces komunikaci między tymi użadzeniami, z wyróżnieniem w czasie kolejności obustronnej transmisji.
    Czy jest to możliwe do wykonania?
  • Pomocny post
    #2 2024940
    genetix
    Poziom 24  
    Jasne!

Masz 2 wyjścia (conajmniej):

1) na jednym z kompów instalujesz "Advanced Serial Data Logger" i on załatwia za Ciebie całą robotę. Ja się natknąłem na problemy z dostępem do portów używanych przez inną aplikację, więc ostatecznie robiłem to bardziej hardware'owo:

2) Robisz sobie specjalny kabel: 2 złączki (męska i żeńska) łączysz przewodami 1:1, żeby były "niewidzialne" dla transmisji - czyli po prostu robisz przedłużacz długości dajmy na to 10cm. Następnie podłączasz się kolejnymi dwoma kabelkami do pinów 2 i 3 (transmisja od A do B i od B do A) w taki sposób, żeby oba sygnały trafiały na wejście RxD.
    Te dwa dodatkowe przewody podłączasz do COM1 i COM2 trzeciego komputera, na którym masz załączony dowolny program rejestrujący dane RS232. I tak przykładowo na COM1 odbierasz transmisję z A do B a na COM2 odbierasz z B do A.

Jak znajdę czas to skrobnę schemat połączeń, ale myślę, że dla kumatego osobnika jest to wyłuszczone jasno.

pozdrawiam,
    i życzę udanego reverse-engineeringu

GenetiX / flexavr.prv.pl
  • #3 2025198
    ginro
    Poziom 16  
    Jeśli dobrze zrozumiałem ma to wyglądać jak na schemacie??
    Ale czy kolejność przesyłania danych w obu kierunkach będzie prawidłowo zarejestrowana w czasie?? Przed każdym COMem ma być konwerter napięć, czy nie zaburzy on symetrii odczytu??
    Jakim programem zarejestruje tą transmisje, szukałem w google ale nic takiego nie znalazłem.
    Załączniki:
    • Jak nagrać komunikację między urządzeniami przez port szeregowy? monitorowanie szeregowca.jpg (21.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 2025761
    genetix
    Poziom 24  
    Twój rysunek jest OK, właśnie o to chodziło, pod warunkiem, że to standard RS232.

Napisałeś "przez port szeregowy". Masz na myśli UART czy RS232? Jeśli to drugie (co sugerują narysowane złącza D-Sub9) to konwertera nie potrzeba.

A program, któy Ci podałem w pełnej, oryginalnej nazwie wyskakuje jako pierwszy w google'ach:
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Advanced+Serial+Data+Logger&lr=

pozdrawiam,
    GenetiX
  • #5 2025871
    ginro
    Poziom 16  
    Chcę w ten sposób monitorować płączenie z telefonem komurkowym więc będzie to UART.
    Dzięki za pomoc.
    Acha dzieki za skrót, tak się wciągnełem w czytanie punktu 2 że zapomniałem o programie którego nazwe podałeś w jedynce.
  • #6 2025961
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Program RealTerm ma możliwość przekazywania danych między dwoma portami i monitorowania ich.
REKLAMA