logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyciek oleju przy rurce do intercoolera w Audi A3 8L 1.9tdi - koniec turbiny?

bpiotr651 16 Lip 2023 15:46 2832 10
REKLAMA
  • #1 20656330
    bpiotr651
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, ostatnio wjechałem na kanał żeby wymienić kompresor klimy. Zauważyłem że jak idzie rurka do intelcolera, to ona jest cała zaolejona, krople oleju normalnie są, zaznaczam że co około 3k km dolewam 1l oleju. Ja w mechanice silnikowej nie jestem obeznany w ogóle, stąd moje pytanie czy to już koniec turbiny ? Samochód ma nalatane 309 tyś km, w mocy nie zauważyłem jakiś spadków ani innych niepokojących rzeczy. Silnik od spodu jest suchutki i od góry,, 0 jakiegokolwiek zaolejenia. Samochód to audi a3 8l 1.9tdi 101km 2001 rok
  • REKLAMA
  • #2 20656453
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 517
    W układzie dolotowym zawsze znajdzie się trochę oleju. Wynika to z konstrukcji silnika I jego komponentów. Jeżeli pokazuje się olej masz poprostu nieszczelne połączenie ic-wąż. Z reguły jeżeli chcesz usunąć ten problem kończy się na wymianie zarówno ic jak i węża. Tego typu wyciek oleju nie oznacza uszkodzonej turbiny, lecz warto to skontrolować. Tzn skontrolować turbo i odmę silnika.
  • REKLAMA
  • #3 20656454
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20656490
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3469
    Należy zweryfikować jak dużo jest tego oleju w dolocie, bo może się skończyć "chorobą szalonych diesli". 1l na 3k dolewki nic dobrego nie wróży, te silniki praktycznie nigdy nie wymagają dolewek między wymianami.
  • #5 20656566
    bpiotr651
    Poziom 4  
    >>20656454 jest to bezpośrednio przy intelcolerze ten wyciek, tam jest złączka zaciskająca na końcu przewodu, rurka wyżej jest sucha, a tego oleju jest mimo wszystko sporo bo przy tej złączce ten olej aż na głowę skapuje kropelkami, zdjęcie bym podesłał jak to od spodu wygląda, ale w chwili obecnej nie mam kanału żeby coś podesłać

Dodano po 38 [sekundy]:

samochód nie kopci, nie ma innych niepokojących objaw
  • #6 20656592
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 20656595
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20656616
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20656706
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20707169
    bpiotr651
    Poziom 4  
    Dobra, jeszcze raz, przymierzam się do zakupu właśnie turbiny do audi a3 8l 1,9tdi axr, olej bierze jak by nie patrzeć, przejadę okolice 2tyś km i pojawia się komunikat o dolewce oleju, więc raczej nic innego jak turbina, cała rurka co jest na dole dole podwozia co idzie do intelcollera jest zarzygana. Silnik od góry i przy misce olejowej jest suchutki nawet grama oleju, silnikowych rzeczy typu jakieś wycieki się nie dotykam, zlecę to raczej mechanikowi który zna się na sprawie. Teraz pytanko, przymierzam się do zakupu już zregenerowanej turbiny na olx, koszta to ok 400 zł, pytanie czy zamiast turbiny axr pasuje turbina asz ? nie zauważyłem jakiś spadków mocy, ładnie się zbiera, ale nie chce zwlekać i rozbiegać silnika
  • #11 20708323
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wycieku oleju przy rurce do intercoolera w Audi A3 8L 1.9 TDI. Użytkownik zauważył, że rurka jest zaolejona, a silnik wymaga dolewki oleju co 3 tys. km. Odpowiedzi sugerują, że obecność oleju w dolocie może wynikać z nieszczelności połączeń, uszkodzenia węża lub uszczelnień turbiny, a niekoniecznie oznacza koniec turbiny. Wskazano na konieczność dokładnej inspekcji układu dolotowego oraz ewentualnej wymiany uszczelnień lub turbiny. Użytkownik planuje zakup regenerowanej turbiny i pyta o kompatybilność modeli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA