logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Poszukiwany cichy switch POE do 12-16 portów, możliwość montażu w szafie rack 19

crypd 17 Lip 2023 09:43 999 7
REKLAMA
  • #1 20657006
    crypd
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam
    Zakupiłem jakiś czas temu switch od tp-link, po podłączeniu okazało się że jest strasznie głośny i leży nieużywany (żałuję że nie oddałem).

Szukam jakiegoś cichego - powiedzmy do 12-16 portów POE. Do pozostałych urządzeń zastosowałbym drugi zwykły bez POE.
    Najlepiej jak będzie miał uchwyty do montażu w szafie rack 19cali. Ewentualnie może da się jakoś połączyć 2 obok siebie.

Bardzo proszę o poradę co kupić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20657049
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 829
    Raczej takie nie istnieją. Zwłaszcza przy tylu portach. PoE oznacza spore moce przechodzące przez switch, czyli dużo ciepła. Wentylatory muszą być. Ale małe bo miejsca mało, A jak małe i muszą być wydajne, to muszą się szybko kręcić - czyli "wyją". W większym sprzęcie można sobie pozwolić na duże, wolnoobrotowe, cichsze wentylatory.
  • REKLAMA
  • #3 20657058
    crypd
    Poziom 9  
    Rozumiem. Większy sprzęt to jaki masz na myśli? na 24 portów?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20657065
    m.jastrzebski
    Ocena: 865

Netgear robi switche 16-portowe POE, bez wentylatora, ale niezarządzalne.
    GS116PP, GS116LP.
    Z uchwytami przymocujesz w szafie. Mam taki w domu od dobrych 5 lat, siedzi w niewentylowanej szafie i nie narzeka. Do POE mam w nim podłączone ze 6 urządzeń, więc nie jest za bardzo obciążony.
  • Pomocny post
    #5 20657082
    jprzedworski
    Ocena: 829
    crypd napisał:
    Większy sprzęt to jaki masz na myśli? na 24 portów?
    Nie. Chodzi np. o komputery. To co w dużych pudłach. Pecet stoi przy biurku i jest cichszy niż switch gdzieś dalej.
  • #6 20662246
    crypd
    Poziom 9  
    >>20657065
    Moc dla POE:
    LP - 76 W
    PP - 183 W

Posiadasz wersję LP czy PP ? Jeśli LP to ile kamer masz podłączonych?

Kamerki które będę chciał podłączyć mają pobór w trybie podstawowym 6.4W do 10W w trybie IR + AI (pewnie nie będę używał).
    LP dla 8 kamer może być na styk.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20662265
    m.jastrzebski
    Ocena: 865
    Mam wersję lp. Mam do tego podłączony router, 2x unif ap, 1 routerboard, malinke, okresowo kamerkę. Wiec niedużo.
  • #8 20663596
    crypd
    Poziom 9  
    Zdecydowałem się na wersję PP, aby mieć trochę zapasu.
    Dziekuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje cichego switcha POE o 12-16 portach, który można zamontować w szafie rack 19 cali, po negatywnych doświadczeniach z głośnym modelem TP-Link. Odpowiedzi wskazują, że ciche switche POE są rzadkością ze względu na generowane ciepło i konieczność wentylacji. Proponowane modele to Netgear GS116PP i GS116LP, które są 16-portowe, nie mają wentylatorów i mogą być montowane w szafie. Użytkownik rozważał moc POE, decydując się na wersję PP dla większego zapasu mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA